Isala klinieken genomineerd Patiëntveiligheid Award

Zwolle – De jury, onder voorzitterschap van Cordula Wagner, bijzonder hoogleraar Patiëntveiligheid in de gezondheidszorg, heeft de drie genomineerden voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 bekend gemaakt.

De partners van het VMS Veiligheids-programma organiseren deze jaarlijkse uitreiking van de award voor toonaangevende initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid. De drie genomineerden zijn het Maastricht Universitair Medisch Centrum, het NKI/AVL en de Isala klinieken. Uit 37 inzendingen moest de jury, bestaande uit Cordula Wagner, Ralph So, Fatma Karapinar, Jobé van Berkel, Bart Wijnbergen, drie genomineerden kiezen. In een speciale voorronde waren zes initiatieven die zich ten overstaan van de jury mochten presenteren. Het bleek geen gemakkelijke keuze te zijn. Juryvoorzitter Cordula Wagner: “Het was inspirerend om te zien hoe gedreven alle teams waren. Alle zes initiatieven zijn in meer of mindere mate een voorbeeld voor andere ziekenhuizen. We hebben gekozen voor de drie initiatieven die het beste in het beleid van het ziekenhuis zijn geïntegreerd. Daarnaast hebben we gekeken naar de positieve resultaten voor patiënten.”

Genomineerden op een rij
Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft een procesaanpak ontwikkeld voor het ‘voor toediening gereed maken van parenteralia’ (injectie- en infusievloeistoffen) op de afdeling door een apothekersassistent. Hiermee kunnen zij risicomomenten ondervangen en mogelijke schadelijke fouten voorkomen. Een van de resultaten is dat het aantal medicatiefouten ten opzichte van de nulmeting met 97% is afgenomen. De jury roemt met name de goede cijfermatige onderbouwing van de resultaten en de implementatie van de barcode voor zowel de identificatie van de patiënt, als de medicatie zelf.

Het NKI/AVL heeft een systematiek ontwikkeld voor de radiotherapeutische behandeling waarmee de bestralingsdosis vanaf het eerste moment kan worden geverifieerd. Het systeem is effectief gebleken voor het opsporen van veiligheidsrisico’s in standaard bestralingssituaties. Daarnaast worden gesignaleerde afwijkingen snel in de zorgketen teruggekoppeld. Sinds de introductie is het aantal bestralingsincidenten met ca. 50% afgenomen. De jury vond bij dit initiatief vooral de systeembenadering in combinatie met de mate van reductie op de over- of onderdoseringsfouten lovenswaardig.

De Isala klinieken hebben een geïntegreerd spoed interventie systeem ontwikkeld. Een systeem gericht op het vroeg herkennen van de vitaal bedreigde patiënt, met duidelijke communicatiemomenten en acties die er voor zorgen dat in voorkomende gevallen sneller medische interventie mogelijk is. De resultaten bij de reanimaties maken dit duidelijk: De Isala klinieken heeft het aantal reanimaties van 46 naar 15 terug kunnen brengen (eerste halfjaar 2009 t.o.v. eerste halfjaar 2010) De jury heeft dit initiatief genomineerd vanwege de integrale aanpak en de wijze waarop zij bestaande componenten hebben gecombineerd en aangepast op de eigen ziekenhuissetting.

Winnaar bekend op 25 november
De winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 krijgt op 25 november de jaarlijkse stimuleringsprijs uitgereikt. Naast de award ontvangt de winnaar een uniek werkbezoek aan een organisatie buiten de zorg waar veiligheid topprioriteit is en er parallellen zijn te leggen met de ziekenhuiszorg. Bezoekers van www.expeditiepatientveiligheid.nl kunnen vanaf 11 oktober een stem op hun favoriet uitbrengen. In aanwezigheid van de Minister van VWS wordt de uiteindelijke winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 bekend gemaakt op het congres Expeditie Patiëntveiligheid op 25 november in het World Forum te Den Haag.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)