Zwolle gaat 11 miljoen bezuinigen

Zwolle – ‘Bezuinigen op inhoud’ is de titel van het debat dat op 13 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in de Raadzaal plaatsvindt. Ook de gemeente Zwolle ontkomt niet aan een forse bezuinigingsopgave. Om de richting van de aanvullende bezuinigingen van te bepalen, gaat de raad op 13 oktober met elkaar en met het college in debat.

Door stijgende kosten en dalende inkomsten ontstaan er structurele tekorten op de begroting. Om de te korten te dekken zijn er vorig jaar al een groot aantal (ambtelijke) bezuinigingsideeën verzameld. Toen ging de gemeente Zwolle nog uit van een bezuiniging van acht miljoen euro. Deze ideeën zijn gebundeld als Bezuinigingsoperatie 4+4. Inmiddels is in het nieuwe college van B&W afgesproken om totaal € 11 miljoen te gaan bezuinigen. Bij het vaststellen van de Perspectiefnota 2011-2014 (PPN) heeft de raad besloten om € 5 miljoen te bezuinigen op de ambtelijke organisatie. Deze bezuiniging moet in 2013 zijn gerealiseerd door enkele leidinggevende functies te schrappen en door nog efficiënter te gaan werken. Maar dit is niet genoeg, er moet ook worden bezuinigd op inhoudelijke programma’s.

Voor het jaar 2011 worden een aantal concrete maatregelen voorgesteld, die circa € 1 miljoen opleveren. De resterende € 5 miljoen moet gevonden worden door te bezuinigen op inhoudelijke beleidsterreinen. Dit betekent moeilijke keuzes maken. Bijvoorbeeld taken schrappen of minder subsidies verstrekken. Het college van B&W wil graag in samenspraak met partners in de stad een bezuinigingsprogramma voorbereiden. Als richtlijn worden hierbij de volgende principes gehanteerd: Participatie, Vertrouwen, Verbinden en een Efficiënte besteding van middelen. Het debat op 13 oktober is bedoeld om te bespreken wat de beste manier is om richting te geven aan het bezuinigen op inhoud.

Via de website van de gemeente Zwolle kunt u het debat op woensdagavond 13 oktober 2010 live volgen vanaf 19.30 uur. Of kom naar de Raadzaal.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. – Nieuwbouw van zwembad afblazen.
  – Nieuwbouw van de 2 bruggen afblazen.
  – Wijkbudgetten afblazen.

  Zijn een paar ideeen.


  ⚠️ Meld

 2. Leegstaande gebouwen gaan benutten/verhuren i.p.v. laten ‘bewaken’ door ad-hoc. Ook de verwarming en lichten in leegstaande panden uitzetten.


  ⚠️ Meld

 3. Uitstekende bezuinigingspunten bart1 em schandalig dat ie lichten schijnbaar nog branden.

  Hier wil ik helemaal niet over nadenken:

  Leegstaande gebouwen gaan benutten/verhuren i.p.v. laten ‘bewaken’ door ad-hoc.

  ABSURD dat daar waarschijnlijk dure ‘bewakers’ op staan?


  ⚠️ Meld

 4. Breng de afdeling PZ terug tot 1 medewerkster. De rest van de taken kunnen de afdelingen zelf doen met digitale kennissysteem. Nog niet zolang geleden zag ik zelfs een vacature voor teamleider PZ. Wel ja ……… op de 3 pz-ers ook nog een teamleider. En maar rondpompen van agendapunten,pop’s,evc’s etc.etc. Dan winnen we maar geen prijzen zoals investors in people en weet ik veel wat voor een kostbare franje nog meer. En stop ook met die flauwekul dat die managers na 3 jaar weer een andere klus moeten klaren. Gewoon je werk doen in het belang van stad en burger…………. . En bevalt je het werk niet meer, solliciteer dan naar een baan in het bedrijfsleven. Ga eens kijken in het mkb daar zijn ze wars van al die flauwe kul.
  Alleen zo bezuinig je zonder veel schade voor essentiele zaken die de burgers raken.


  ⚠️ Meld

 5. het zal een boel schelen als de ambtenaren gewoon hun werk doen en niet steeds een nieuwe op die plaats zetten die opnieuw het wiel moet uitvinden, ook de lange avond vergaderingen kunnen wel minder, tegenwoordig kan alles digitaal worden aangeleverd, ik zou zeggen lezen die hap kort rondje met vragen en klaar is kees, en her aanschaffen van dure “kunst”ook maar laten kijk naar het glazen beeld in de stad, zo zijn er meer mogelijkheden om te bezuinigen maar niet ten laste van de burgers a.u.b.


  ⚠️ Meld

 6. Willeke daar

  Wel ja ……… op de 3 pz-ers ook nog een teamleider

  &

  En stop ook met die flauwekul dat die managers na 3 jaar weer een andere klus moeten klaren. Gewoon je werk doen in het belang van stad en burger………….

  Wel wat kort door de bocht en ze mogen blijven in een lagere functie, maar…..
  Inderdaad, snoeien in de overhead…dat communiceert zo ook nog langs elkaar heen. Is hinderlijk aan het over-contoleren en zo eigenwijs als dikke stront. Er wordt zo alleen maar meer vergaderd en als DAT nou efficiënt gebeurde!

  Een ambtenaar waar ze gelukkig niet zoveel tot geen last van hinderlijke overhead hebben.

  (Ps wat zouden die managers stemmen 😮 Dus zullen ze ook écht aangepakt worden? …….JAMMER!)


  ⚠️ Meld

 7. En dat linkse huilblaadje Hansz mag ook gestopt worden. En die uitkeringen voor mensen die niets verdienen met het werk wat ze doen zoals die kunstenaars…


  ⚠️ Meld

 8. Het schrappen van het plaatsen van zonnepanelen op alle overheidsgebouwen in Zwolle bespaart direct 3 miljoen!!! Lijkt mij geen moeilijke beslissing toch heren ambtenaren…:o


  ⚠️ Meld

Reageer