Nederland wint van Cuba in Zwolle

Zwolle – Het Nederlands dames volleybalteam heeft dinsdagavond in het gloednieuwe Landstede Sportcentrum de wedstrijd voor de Dela Trophy van Cuba gewonnen. De uitslag werd een klinkende 3-0. Deze wedstrijd was de eerste in een reeks van vier wedstrijden om de DELA Trophy. De wedstrijd vond voor 1000 enthousiaste volleyballiefhebbers plaats in Zwolle. Tussen de World Grand Prix en het WK eind oktober in Japan, is het Nederlands Dames Volleybalteam gelukkig weer in Nederland te bewonderen!

volley_4-1.jpg 

De vrouwen van de Nederlandse volleybalploeg zijn de serie om de DELA Trophy tegen Cuba uitstekend begonnen. Oranje won in Zwolle overtuigend en toonde zo kort voor het WK een uitstekende vorm. Dit terwijl duidelijk was dat de Cubaanse vrouwen nog wat moesten wennen op Nederlandse bodem. Opvallend was in de fraaie nieuwe topsporthal van Zwolle natuurlijk dat spelverdeelster Kim Staelens weer in de selectie aanwezig was. Nog geen maand geleden werd haar dochter Linn geboren en nu is ze al weer bijzonder fit. De kans is groot dat ze volgende week met Oranje meereist naar Japan voor het WK. Bondscoach Avital Selinger begon uiteraard met de jonge spelverdeelster Laura Dijkema die in de afgelopen zomer veel progressie heeft geboekt. Als buitenaanvalsters koos Selinger voor Manon Flier, Maret Grothues en Chaïne Staelens terwijl recordinternational Ingrid Visser samen met Caroline Wensink op de middenposities van start ging.

volley_15.jpg

  volley_3-1.jpg

  volley_12-1.jpg 

Libero was Janneke van Tienen. De eerste set was meteen al van hoog niveau en bijzonder spannend. Bij 23- 23 verdedigde Laura Dijkema een keihard geslagen bal waarna Oranje uiteindelijk op setpoint kwam. En die werd benut door een mooi blokpunt van aanvoerster Flier (25-23). In de tweede set werd de nummer zes van de wereld door de Oranje-brigade verrast met swingend volleybal. Manon Flier steeg tot grote hoogte, er werd uitstekend geserveerd en in tactisch opzicht heel slim gespeeld. Nederland nam een voorsprong van 15-10 en hield die marge tot het einde van de set (25-20).

volley_2-1.jpg

Ook in set nummer drie werd duidelijk dat Nederland ruim twee weken voor het WK in goede vorm steekt. Nederland hield grote servicedruk en was succesvol met veel goed geplaatste topballen. Bovendien was de verdediging van Oranje prima georganiseerd en bleek het enthousiaste publiek een extra steuntje in de rug te zijn. Selinger hield tot 23-16 vast aan zijn basisploeg. Op dat moment gunde de bondssoach Kim Staelens haar rentree. Samen met Francien Huurman kwam ze binnen de lijnen en mocht ze enkele minuten ervaren hoe het is om als moeder een wedstrijd te spelen. Morgen (woensdag) ontmoet Nederland Cuba opnieuw in het kader van de DELA Trophy in Rotterdam. Vrijdag staan beide ploegen tegenover elkaar in Eindhoven en zaterdag in Almere. 

volley_5-1.jpg

Cuba is een tegenstander van formaat; de Cubaanse dames staan in de wereldranglijst twee plekken hoger dan Nederland, dat achtste staat. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 viel Cuba net buiten de prijzen met een vierde plaats.

volley_9-1.jpg

De laatste keren dat de teams tegenover elkaar stonden was tijdens de Montreux Volley Masters in juni dit jaar. Toen verloor Oranje nog met 3-1. In 2009 speelde Nederland drie keer tegen Cuba en werden al die duels gewonnen. In 2006 was Cuba eveneens Oranje’s tegenstander in de DELA Trophy, die toen werd veroverd door de dames van Selinger. 

volley_8-1.jpg

Volleybalminnend Nederland kan de komende tijd ook z’n hart ophalen qua televisie. RTL 8 zendt de komende week een reeks Volleybal! programma’s uit, die vooral in het teken staan van de DELA Trophy en het aanstaande WK voor dames. Volleybal! RTL 8 zendt deze maand nog vier keer het programma Volleybal! uit. Volleybal! is een sportmagazine waarin volleybal, deze maand speciaal de DELA Trophy en het aanstaande WK voor dames, centraal staan. Wedstrijdbeelden, achtergronden en interviews wisselen elkaar af. Het uitzendschema: 13 oktober van 16.30 uur tot 17.00 uur op RTL 8 16 oktober van 16.30 uur tot 17.00 uur op RTL 8 17 oktober van 17.10 uur tot 17.40 uur op RTL 8 24 oktober van 17.10 uur tot 17.40 uur op RTL 8.

volley_10-1.jpg

volley_11-1.jpg

volley_7-1.jpg

volley_13-1.jpg

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Gave zaal ook, nou ja vanavond niet gegaan ivm NL-elftal. We hadden kaartjes van hier. Weet iemand wanneer de heren-basketballers weer thuis moeten? En hoe werkt de kaartverkoop, minder ingewikkeld als bij de voetbal hoop ik 😉


  Maak melding

 2. Hartstikke leuke volleybalavond gehad met veel Oranje (de hal was schitterend versierd met allerlei banners en spandoeken oa. the Road to London). Dit smaakt naar nog meer! Complimenten aan volleybalvereniging uit Zwolle, Nevobo, Dela en Landstede voor deze gave avond! En Dick…….er waren daar genoeg tv schermen om af en toe met een schuin oog Ned – Zweden te bekijken!

  Groet Marion.  Maak melding

 3. Cubaanse vrouwen winnen kraker in Rotterdam

  Ook de tweede wedstrijd in de serie om de DELA Trophy was een volleybalfeestje om van te smullen. Het Rotterdamse Topsportcentrum vormde het decor voor de ontmoeting tussen Nederland en Cuba, waarbij dit keer de Caribische vrouwen wonnen nadat Oranje twee matchpoints had verspeeld: 25-16, 23-25, 25-23, 25-27, 11-15

  Avital Selinger, die zijn hele selectie in topvorm moet krijgen voor het WK, gooide het in vergelijking met dinsdag over een geheel andere boeg. Naast spelverdeelster Laura Dijkema, aanvoerster Manon Flier en aanvalster Maret Grothues stonden in vergelijking met een dag eerder vier andere speelsters. Dat waren Alice Blom, Robin de Kruijf, Francien Huurman en libero Myrthe Schoot.

  Maar ook dit gezelschap ontpopte zich al snel als een uitstekend ingespeeld stel. Mede dankzij de prima service van Nederland stond er binnen korte tijd een voorsprong van 16-11 op het scorebord. En die werd op voortvarende wijze uitgebouwd: 25-16.

  In set nummer twee werd ineens duidelijk dat de Cubaanse vrouwen over erg veel sprong- en slagkracht beschikken. Ze namen een voorsprong van 10-6, waarop Avital Selinger besloot om spelverdeelster Dijkema te vervangen voor ??moeder?? Kim Staelens. Dat hielp want dankzij de ervaren spelmaakster en het enthousiaste publiek werd een voorsprong van 18-17 genomen. Het ging gelijk op tot 23-23, waarna Cuba met een fraaie blokpunt de set besliste: 23-25.

  Tijdens de derde set liet de Cubaanse Kenia Carcaces zien wat ze allemaal in haar mars heeft. De 24-jarige topaanvalster hield haar ploeg tot 22-22 in de race door vaak met indrukwekkend harde klappen te scoren. Maar met Kim Staelens als sterke invalster wist Oranje de beslissende punten te scoren: 25-23.

  De slotfase van de vierde set was adembenemend spannend. Nederland kreeg vanaf 24-22 twee matchpoints maar vanaf dat moment sloeg Oranje zich stuk op het goed geplaatste Cubaanse blok: 25-27. In de beslissende set ging het lang gelijk op maar was het weer Kenia Carcaces die een hoofdrol voor zich opeiste. Zij scoorde vanaf 11-11 de cruciale punten, waardoor haar ploeg de vijfsetter kon winnen: 11-15.

  Vrijdag spelen Nederland en Cuba de derde wedstrijd in Eindhoven en zaterdag is de vierde en laatste ontmoeting in Almere. Voor die laatste wedstrijd zijn nog gratis kaarten te reserveren via http://www.delatrophy.nl  Maak melding

 4. 😮 Marion, als ik dit had geweten

  En Dick…….er waren daar genoeg tv schermen om af en toe met een schuin oog Ned – Zweden te bekijken!

  En als ik had geweten dat Joppuh & de vrouwe er waren….was ik zeker heen gegaan en had vast mijn broertje ook wel meegekregen…Nou ja, volgende keer beter. Ga jij anders zaterdag over een week ook naar de basketbal?


  Maak melding

 5. Volleybalvrouwen verslaan Cuba in vijf sets

  Na een 3-0 overwinning in Zwolle en een 3-2 verlies in Rotterdam stonden de Oranje volleybalvrouwen in het kader van de DELA Trophy voor de derde maal tegenover Cuba.

  In het afgeladen Indoor Sportcentrum van Eindhoven werd het 3-2 (25-17, 25-17, 20-25, 20-25, 15-13), waardoor Nederland morgen in Almere nog een set nodig heeft om de DELA Trophy te veroveren.

  Coach Avital Selinger startte vanavond met Manon Flier, Chaïne Staelens, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Maret Grothues, spelverdeelster Laura Dijkema en libero Janneke van Tienen. Oranje kwam voortvarend uit de startblokken en nam direct een kleine voorsprong (6-4, 8-6). De marge werd zorgvuldig uitgebouwd, bij de tweede verplichte wedstrijdonderbreking stond Nederland al zes punten voor. Opvallend waren de blokkeerpunten van Nederland die met name Chaïne Staelens scoorde. Zij mocht de set dan ook in stijl, met een killing blok, afmaken: 25-17.

  In de tweede set waren de eerste vier punten voor Cuba, waarna Selinger zijn team even naar de kant haalde. Oranje speelde zich snel terug in de set (5-5), waarbij Visser na een lange, chaotische rally Nederland voor het eerst in deze set op voorsprong bracht, 11-10. Een ace van aanvoerder Flier brengt Nederland naar 18-12, waarna Cuba, de nummer 6 van de wereld, wordt weg gespeeld (24-16). Een misverstand aan Cubaanse zijde maakt een einde aan de tweede doorgang: 25-17.

  De opening van de derde set is weer voor Cuba (4-8), maar Nederland knokt zich terug. Bij 5-8 brengt Selinger Kim Staelens binnen de lijnen voor Dijkema en al snel is het weer gelijk, 9-9. toch kijkt de formatie van Selinger bij het ingaan van de tweede technische time out tegen een achterstand van drie punten aan. Na een lange rally is de stand weer gelijk (17-17), waarbij Selinger langs de lijn applaudisseert voor zijn dames. Nu maakt Cuba drie punten op rij en brengt de bondscoach Alice Blom in het veld voor Grothues. Ook zij kan niet voorkomen dat de Cubaanse dames deze set in de wacht slepen: 20-25.

  Dijkema staat weer in de basis in de vierde set. Het gaat redelijk gelijk op in de beginfase, maar na een ace van een krijsende Gyselle de la Caridad Silva Franco (Silva) loopt Cuba naar 11-14. Nederland staat nog altijd drie punten achter als Francien Huurman voor de blokkering in het veld komt voor Grothues (16-19). Kim Staelens mag serveren bij 18-21, maar deze landt in het net. Oranje slaagt er niet meer in het gat te dichten, een vijfde set moet dus de beslissing brengen.

  Oranje komt op 3-1 na een blok van Flier, maar de volgende vier punten zijn voor Cuba. Bij de wisseling van speelhelft kijkt Nederland tegen een achterstand van twee punten aan. Slinger haalt zijn meiden even naar de kant en dat helpt: een killing blok van Flier zorgt voor de eerst voorsprong in de slotset, 11-10. De kleinste dame in het veld, Alice Blom, smasht Nederland naar 13-11. Een blok van Visser en Flier brengt het eerste wedstrijdpunt, maar de aanvoerder smasht de bal buiten de lijnen. Als Cuba vervolgens de bal uitserveert, is de wedstrijd voor Oranje.

  Morgen staat het laatste, beslissende duel om de DELA Trophy op het programma. De wedstrijd in het Topsportcentrum van Almere, thuishaven van de dames, begint om 16.30 uur. Kaarten zijn nog te reserveren via http://www.delatrophy.nl.  Maak melding

 6. DELA Trophy 2010 voor Nederlandse volleybalvrouwen

  Het stond 8-5 in sets na drie DELA Trophy wedstrijden tussen Nederland en Cuba. De Nederlandse volleybaldames hadden dus nog maar één set nodig in Almere om de vijfde DELA Trophy op hun naam te schrijven. Na een moeizame start, waarin Nederland zelfs met 13-18 achter stond, wonnen de dames de openingsset alsnog en was de DELA Trophy binnen. Maar, Nederland kwam voor de winst en trakteerde het publiek in het Topsportcentrum op een mooie overwinning: 3-2 (25-20, 23-25, 26-24, 20-25, 15-12).

  Coach Avital Selinger start vanmiddag met Manon Flier, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Maret Grothues, Alice Blom, spelverdeelster Laura Dijkema en libero Janneke van Tienen. De licht geblesseerde Chaïne Staelens ontbrak vandaag in de basis.

  Als snel slaat Cuba dus een gat van vijf punten, maar aan de hand van Visser vecht Oranje zich terug in de wedstrijd. En als Cuba ook nog foutjes begint te maken, trekt Nederland de stand gelijk bij 20-20. Een ace van Grothues brengt de formatie van Avital Selinger voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong, waarna de ploeg doorstoomt naar setwinst: 25-20.

  In de tweede set loopt Cuba direct naar een 6-1 voorsprong. De thuisploeg geeft zich echter niet gewonnen en na een ace van Flier is het gaatje nog maar één punt. Bij het ingaan van de tweede technische time out staat Nederland een puntje voor, waarna het gelijk op blijft gaan, maar Cuba toch telkens aan de goede zijde van de score staat. Bij 20-22 haalt Selinger zijn team even naar de kant en keert Blom terug in het veld voor Nicole Koolhaas. Toch slaat Carcaces Cuba naar het eerste setpunt (21-24), maar Oranje speelt de eerste twee setpunten weg. Santos verzilvert echter het derde, waarna de stand in sets 1-1 is.

  Met de krijsende Silva aan serve loopt Cuba in de derde set snel naar een 1-4 voorsprong. Een omloopbal van Wensink trekt de stand gelijk (5-5). Nederland neemt een bescheiden voorsprong (12-10) die het lang niet uit handen geeft. Koolhaas wordt bij 19-19 in het veld gebracht voor het blok en scoort direct een blokpunt. Blom slaat het eerste setpunt voor Nederland binnen, maar het wordt weer gelijk. Het publiek staat op de tribunes en Blom, de kleinste aanvalster in het veld, scoort de laatste twee punten voor Oranje (26-24).

  In de vierde set gaat het gelijk op tot 14-14, waarna Cuba langzaam weg loopt (14-17, 16-21). Nederland oogt vermoeid, maar de dames van Selinger komen nog terug tot 18-21. Toch kunnen ze niet voorkomen dat er een beslissende vijfde set moet worden gespeeld (20-25).

  In de vijfde doorgang gaat het gelijk op. Blom maakt het verschil en tekent voor drie Oranje punten op rij (6-5). Nederland slaat een gaatje van twee punten (9-7), maar de Cubaanse dames poetsen het verschil weer snel weg. Oranje knokt en na twee perfecte blokpunten van Flier en Wensink staat het 13-9. Cuba komt terug tot 13-12, maar Caroline Wensink maakt een einde aan de DELA Trophy van 2010.

  Morgen vertrekken de Nederlandse volleybalvrouwen naar Japan voor het WK, dat voor hen op 29 oktober begint met een wedstrijd tegen Tsjechië.  Maak melding

 7. Oranje verslaat Cuba op WK met 3-1
  De volleybalsters van Oranje zijn de tweede fase van het WK in Japan begonnen met een knappe 3-1 overwinning op Cuba: 25-12, 22-25, 25-12, 25-20.

  Nederland heerste in de eerste en derde set met service en blok, raakte even uit balans in de derde set, maar presteerde uitstekend in set nummer vier. Niet alleen Manon Flier en Ingrid Visser, maar ook Maret Grothues scoorde aan de lopende band. Dat was knap van laatstgenoemde, want in de tweede set kende de linkshandige buitenaanvalster enkele zwakke momenten. Na afloop gaf ze dat zelf ook toe. ,,In de tweede set ging ongeveer alles fout wat er maar fout kon gaan. Maar toen heb ik mezelf even goed toegesproken. En er kwam ook en prima tip van Ingrid Visser die zei dat ik bij de aanval mijn arm wat feller door moest halen.⤝
  Grothues scoorde net als aanvoerster Flier uiteindelijk 17 punten. Ze ontpopt zich tijdens haar eerste WK als een uitstekende speelsters met een opvallend moeilijke floaterservice die ook tegen Cuba zeer succesvol was.

  ,,Het zit supergoed in het team⤝, wist aanvoerster Manon Flier na afloop. ,,Ook na die tweede set tegen Cuba was er geen paniek. We hebben vertrouwen in onze kwaliteit en onze veerkracht.⤝
  Zondag (om 3.00 uur in de komende nacht) speelt Nederland al weer de volgende wedstrijd in Nagoya en dan is Thailand de tegenstander. En volgens bondscoach Avital Selinger is dat een gevaarlijke ploeg. ,,Thailand speelt een razendsnel Aziatisch aanvalsspel. Als je ze niet onder druk kan zetten, ziet het er niet best uit. Dus we zullen vanaf het eerste punten moeten domineren.

  Punten Nederlandse speelsters tegen Cuba:
  Chaïne Staelens 11, Maret Grothues 17, Caroline Wensink 7, Manon Flier 17, Laura Dijkema 5, Ingrid Visser 14.  Maak melding

Reageer