Prijsvraag naam bouwkundig element Nieuwe Markt

Zwolle – De herinrichting van de Nieuwe Markt e.o. die maandag van start gaat voorziet niet alleen in een metamorfose van het plein, maar ook in de plaatsing van een stijlvol bouwkundig element. Deze metalen constructie versterkt het historisch karakter van het plein en ademt de sfeer van de vroegere botermarkt, die lange tijd op die locatie stond. Het element heeft nog geen naam, daarvoor is nu een prijsvraag uitgeschreven. Iedereen die een goede naam weet kan meedoen. Inzenden kan tot 13 november 2010 via www.zwolle.nl/binnenstad » herinrichting » Nieuwe Markt. De indiener van de winnende naam ontvangt een cadeaubon ter waarde van € 50,00.

nm_1.jpg

Op de Nieuwe Markt heeft onder andere 67 jaar lang een overdekte botermarkt gestaan. In de geest van deze historische context is de constructie ontworpen. Op de nok prijkt een toepasselijke tekst uit een verordening van het Zwolse stadsbestuur uit 1654. Hierin staat dat in 1654 een deel van de warenmarkt van de Grote Markt verplaatst wordt naar de Nieuwe Markt. De tekst luidt “dat deselve plaetse wel de naem en de gedaente, maer niet de daet van een markt heeft 1654”. Hiermee wordt uiting gegeven aan het feit dat de locatie wel de uitstraling van een markt heeft, maar niet meer als markt gebruikt wordt.


De constructie is onderdeel van de herinrichting Nieuwe Markt die op 18 oktober start. De Nieuwe Markt wordt een sfeervol en gezellig plein met veel groen, ruimte voor kleinschalige terrassen, geen geparkeerde auto’s maar wel een fietsenparkeerplaats. Naar verwachting wordt het gehele project van herinrichting van de Nieuwe Markt en de omliggende straten, inclusief de plaatsing van het bouwkundig element en de aanleg van het groen in de tweede kwartaal van 2011 opgeleverd. Voor de kerst zal een deel van de rijbaan en het plein opnieuw bestraat zijn.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Weet je wat? Je moet dat ‘ding’ helemaal geen naam geven. Het heeft immers geen publiek nut. Het is geen leugenbank ofzo. Het is alleen maal een kil stalen object waar je feitelijk niets mee kunt.


  ⚠️ Meld

 2. Inderdaad, echt onzin om dat ding een naam te geven. Ik vind het er op zich niet verschrikkelijk uitzien en leuk dat het gebaseerd is op iets uit de historie van die plek in de stad. Ik zou er gewoon een bordje bijzetten met die info erop.
  Overigens denk ik dat dit ding er misschien 25 jaar zal staan en dan is men er wel weer op uit gekeken. Tegen die tijd wil men waarschijnlijk weer kunnen parkeren en komt de parkeerplaats terug ofzo.
  “De Waag” op de melkmarkt heeft er ook niet zo heel lang gestaan. Moest ook wijken voor een nieuw idee van nieuwe bestuurders.


  ⚠️ Meld

 3. Jammer hoor het is bijna jeugdsentiment dat men je afneemt, geen auto’s in de stad, niet meer mogen parkeren in de stad.
  Nou waarom dan nog naar de stad gaan?
  Vroeger was het leuk, auto’s in allerlei soorten en maten die langs het terras reden, langs de groene snotengel…
  was toch gezellig, had je wat te zien, te showen(voor sommigen dan)
  En nu is het een groot chaotisch plein, met stoeltjes en tafeltjes, wie verdiend hier aan?
  Juist…
  Moet zeggen dat ik het jammer vind hoe men alles maar vernieuwd, maar vernieuwing is niet altijd verbetering dat blijkt.
  :'(


  ⚠️ Meld

 4. Tja ieder z’n ding… Op een rondreis door Spanje heb ik me dood geërgerd dat bijna geen enkel oud centrum autovrij is. Dat maakte het op veel potentieel fantastische plekken erg onprettig vertoeven. In Nederland is het wat dat betreft een stuk beter geregeld en dat Zwolle nu zijn best doet om het allemaal nog wat aangenamer te maken voor de voetganger en toerist vind ik echt positief. Dat er mensen graag auto’s kijken vanaf hun terras snap ik echt niet… Dan ga je toch bij van der Valk zitten ofzo…


  ⚠️ Meld

 5. Jaspert, maar reken er op dat je staks bij Elles veel beter kunt zitten!

  Lekkere skuimer of een glaasje anders erbij. Goede gesprekken; leuke en knappe mensen…….tel uit je winst?


  ⚠️ Meld

Reageer