Vrouwelijk kunsttalent in de Gouden Eeuw

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt 41 en het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 werken op vrijdag 29 oktober a.s. samen in een speciaal arrangement over vrouwelijke schilders in de 17de eeuw in Zwolle. Aanleiding is de tentoonstelling ‘Het leven getekend. De Gouden Eeuw van Gesina ter Borch’, over de Zwolse tekenares Gesina ter Borch (1631-1691), in het Stedelijk Museum Zwolle.

Het arrangement begint om 13.30 uur in het Vrouwenhuis (ingang Voorstraat 46) waar directrice Saskia Zwiers een rondleiding zal geven langs de schilderijen van het schilderclubje van Aleida Greve (1670-1742), stichteres van het Vrouwenhuis. Daarvoor werd het huis bewoond  door de schilderes Aleijda Wolfsen (1648-1692) van wie zowel het Stedelijk Museum Zwolle als het Vrouwenhuis een portret bezit. Tevens gaat het kunstkabinet open, een soort pronkpoppenhuis, waarin een 17de-eeuws atelier op schaal werd nagebouwd. Vervolgens krijgt men om 14.30 uur in het restaurant van het Stedelijk Museum Zwolle een kop koffie en een speciaal Gesina-gebakje aangeboden.

Conservator Marjan Brouwer  laat van 15.00 tot 16.00 uur de deelnemers de bijzondere tentoonstelling met tekeningen en aquarellen van Gesina ter Borch zien. Zij woonde haar hele leven in de Sassenstraat. Haar broer was de beroemde schilder Gerard ter Borch junior. Dankzij haar werd een uitgebreide nalatenschap van tekeningen door haar vader, haar broers en haarzelf  bewaard. Het biedt een unieke kijk op het dagelijks leven in Zwolle in de 17de eeuw.

Aan dit speciale arrangement kunnen maximaal 20 personen deelnemen. De kosten bedragen 16 euro per persoon, waarbij alles is inbegrepen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij het Stedelijk Museum Zwolle, tel. 4214650. Voor meer informatie kan men terecht op de websites www.stedelijkmuseumzwolle en www.vrouwenhuiszwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer