Joop van Ommen: wat gaan we doen met de daklozen?

Zwolle – Zondag 17 oktober was het de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting. Ook in Zwolle werd deze dag georganiseerd, door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, in De Herberg aan de Nijverheidstraat in Zwolle. Reden voor Zwollenaar en bekend weldoener voor dak- en thuislozen in Zwolle de volgende ingezonden brief in te sturen:

Het zijn moeilijke tijden voor de zwakkeren in de samenleving. Maar liefst 25.000 mensen staan ingeschreven bij de voedselbank. Het aantal zwerfjongeren stijgt met de dag, mede als gevolg van de nieuwe kraakwet en het gebrek aan goede opvang: het aantal wordt nu geschat op 12.000. Het aantal daklozen stijgt nog steeds, evenals het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat geen kant op kan. De regering zou er voor zorgen dat zij zo snel mogelijk zouden kunnen vertrekken, naar het land van herkomst, maar slaagt daar niet in. Daarom staan er bij de GGD’s in Nederland mensen huilend op de stoep. Ik vraag me zo vlak voor de winter af: wat gaan we doen met al die medemensen? Durven we hen onder ogen te komen of kijken we liever de andere kant op? Een goede vraag, lijkt me. Zeker nu, nu we een rechtse regering krijgen waardoor we elk dubbeltje dat voor de zwakkere in de samenleving is bestemd, driedubbel moeten omdraaien.

De opkomst tijdens de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluitingwas best groot, ondanks dat de media schijnbaar liever aandacht besteden aan het politieke gekonkel van mensen die nooit zullen beseffen hoe het werkelijk is om aan de zelfkant van de maatschappij te leven. Je kunt de televisie niet aanzetten of je ziet steeds weer dezelfde koppen van steeds weer dezelfde vals neuzelende mensen die zich alleen maar om zichzelf druk maken. De groep waar zij zich druk over zouden móeten maken, en waar ik mij al jaren druk over maak, de daklozen, diegenen die in armoede moeten leven, de mensen die aan de rand van de maatschappij staan, die zijn met deze nieuwe regering rechtstreeks aan de beurt. Kijk, tijdens de economische crisis hebben ook mensen in het bedrijfs- en zakenleven het moeilijk, dat besef ik heel goed. Maar zij hebben vaak net iets meer vlees op de duvel, waardoor ze nog wel wat kunnen lijden. Ouderen, gehandicapten, daklozen en zieken kunnen zichzelf niet verdedigen. Dat moeten de sterkeren voor hen doen. Maar doen zij dat nog als we aan de hand van Wilders moeten meelopen? Ik begrijp niet dat het CDA daaraan mee doet. Hoe christelijk en sociaal ben je dan nog?

Ik hoop van harte dat iedereen tijdens deze verharding van de maatschappij oog en respect houdt voor ál onze medemensen. De mate van beschaving van een samenleving is af te meten aan de manier waarop die met de allerzwaksten omgaat. Het zou mooi zijn als we de boel ondanks de veranderde omstandigheden beschaafd konden houden.

Joop van Ommen, grondlegger van daklozenopvang De Herberg in Zwolle

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Nou rood blauw of groen Joop doet het gewon goed, zouden meer van dat soort mensen moeten zijn! Hoop dat die brief morgen in de kamer ligt! 😉 Dan eens kijken hoe groot het hart van Verhagen en Wilders en Rutte is.


    ⚠️ Meld

  2. Geert, daklozen bestaan al heel lang!

    We zouden verder moeten kijken. Waar komen deze mensen vandaan, wat is hun achtergrond, wat missen ze. Misschien kan bij vroegtijdige opvang thuis of elders, een hele boel leed voorkomen worden.


    ⚠️ Meld

Reageer