Topjaar voor Museum de Fundatie in Zwolle

Zwolle – Museum de Fundatie maakt een geweldig 2010 door. Meer dan 100.000 bezoekers passeerden de kassa’s op de locaties in Zwolle en Heino/Wijhe. Tentoonstellingen van Marte Röling, Jan Fabre, George Grosz en Jeroen Krabbé en groepstentoonstellingen als Portrettisten Nu en EastSite 2010 zorgden en zorgen voor grote toeloop.

museum_de_fundatie.jpg

Ook is de publieke belangstelling voor de eigen collecties toegenomen; de presentatie van Vincent van Gogh’s de Molen ‘Le blute-fin’ vormde hierin het absolute hoogtepunt. Half november zal bekend worden of het Museum de Fundatie is gelukt de prestigieuze BankGiro Loterij Museumprijs 2010 in de wacht te slepen. Het stemmen voor deze publieksprijs is nog mogelijk t/m 14 november via www.museumprijs.nl/fundatie. Van de ruim 100.000 bezoekers bezochten er zo’n 65.000 Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle en 36.000 Kasteel het Nijenhuis bij Heino. In 2009 waren dat er half oktober respectievelijk 35.000 en 14.000. In het tot dusver absolute topjaar 2008 brachten in totaal ruim 117.000 mensen een bezoek aan de locaties in Zwolle en Heino/Wijhe.

Gezien het tentoonstellingsprogramma belooft 2011 eveneens een goed jaar te worden. In Zwolle zullen achtereenvolgens Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein, recent werk van schilder Evert Thielen, de groepstentoonstelling Meer Licht (samengesteld door Hans den Hartog Jager) en een expositie rond Moderne Devotie (in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Stedelijk Museum Zwolle) te zien zijn. Rond Kasteel het Nijenhuis krijgt de beeldentuin komend voorjaar nieuwe glans door plaatsing van een groot aantal beelden uit de collectie van Museum Beelden aan Zee. Deze zullen de komende jaren in de tuin te zien zijn. In samenwerking met het Amsterdamse Museum Van Loon wordt vanaf 12 februari werk getoond van Thérèse Schwartze, in het najaar van 2011 een overzichtstentoonstelling van het werk van Henk Lassche.

Museumprijs

Tot en met 14 november van dit jaar is Museum de Fundatie met het Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Boijmans van Beuningen in een spannende strijd verwikkeld om de BankGiro Loterij Museumprijs, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. De jury van deze publieksprijs roemde de helderheid van de presentaties, de goede educatieve introductie en het vriendelijke personeel van de Fundatie. Het publiek bepaalt de winnaar, stemmen is nog mogelijk t/m 14 november via www.museumprijs.nl/fundatie.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer