Schoolconcerten in Cultuurhuis Stadshagen

Zwolle – Studenten van de opleidingen Klassieke Muziek en Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium Zwolle geven op donderdag 21 oktober twee schoolconcerten in het Cultuurhuis Stadshagen. Deze concerten zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 10 jaar, de gemiddelde leeftijd waarop kinderen starten met muziekonderwijs. Vier brede basisscholen rond het Cultuurhuis zijn hiervoor uitgenodigd. Om 9.30 uur is er een concert voor de basisscholen De Wendakker en de Vlieger en om 11.00 voor Het Festival en De schatkamer.

Het ArtEZ Conservatorium brengt studenten op een actieve en creatieve wijze in contact met jonge leerlingen om ze als toekomstige muziekdocenten voor te bereiden op een veelzijdige beroepspraktijk. In toenemende mate zullen ze als afgestudeerd musicus te maken krijgen met deze leeftijdgroep. De conservatoriumstudenten zijn voorafgaand aan deze concerten meerdere keren in de scholen geweest om met de kinderen muziek te maken en ze te vertellen over hun instrument.

Landelijke belangstelling

Muziek met jonge kinderen heeft de afgelopen weken op verschillende manieren landelijk in de belangstelling gestaan. Niet in de laatste plaats vanwege de uitreiking van de Erasmusprijs aan een van de grootste musici die zich bezighoudt met muziekles aan kinderen, José Antonio Abreu. Tienduizenden Venezolaanse kinderen uit arme buurten zagen hun leven ingrijpend veranderen dankzij klassieke muziek. De methode van Abreu leert kinderen vanaf twee jaar meespelen in een symfonieorkest. De bedenker ontving hiervoor vorige week in Nederland de Erasmusprijs uit handen van prins Willem-Alexander.

Vroeg startenOok in Nederland wordt er in toenemende mate meer instrumentaal onderwijs in groepen gegeven. Niet alleen op de muziekschool, maar ook in en rond de basisschool, bijvoorbeeld tijdens de verlengde schooldag en brede schoolactiviteiten. Muziekscholen profileren zich steeds meer buiten de eigen muren met ensembles, koren en schoolconcerten. Ook als koor- of orkestlid komt men in contact met het jonge kind, want alle professionele gezelschappen hebben tegenwoordig een educatieve dienst, die doelgroepactiviteiten en projecten mede vormgeven. Musici met een eigen ensemble of orkest merken dat er een grote vraag is vanuit het onderwijs naar schoolconcerten, projectdagen en studiemomenten.

Artikel delen:

Reageer