Nicolaas-iconen in Sinterklaasmuseum Zwolle

Zwolle – In het Sinterklaasmuseum aan de Assendorperstraat 82 is van maandag 18 oktober 2010 tot en met zaterdag 8 januari 2011 een tentoonstelling te zien van Nicolaas-iconen. Tijdens de openingsuren van Meinesz en Bennesz zijn onder meer exemplaren uit Rusland, Griekenland en Bulgarije te bewonderen. Het Sinterklaasmuseum verwacht binnenkort haar 15.000ste bezoeker te welkomen.

img_1312_copy.jpg

Het woord ‘icoon’ is afgeleid van het Griekse woord ‘eikoon’, wat beeld of afbeelding betekent. Daarbij gaat het altijd om een afbeelding van Christus, Maria, heiligen of hoogfeesten. Iconen behoren tot de oosters-orthodoxe, de oriëntaals orthodoxe kerk en de katholieke kerken. Iconen zijn meestal geschilderd op een houten paneel. Bij het schilderen wordt rekening gehouden met bepaalde regels, die zijn vervat in de schildersboeken (zogeheten canons) en hebben de bedoeling voor zuiverheid en uniformiteit te zorgen en niet af te wijken van de leerstellingen van de kerk.

img_1303_copy.jpg

img_1305_copy.jpg

Na afloop van de tentoonstelling wordt een aantal exemplaren te koop aangeboden. Een groot gedeelte van de opbrengst is bestemd voor een goed doel. De tentoonstelling is op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 18.00 uur en op koopavond (donderdag) en zaterdag te zien tot 17.00 uur.

img_1299_copy.jpg

img_1309_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 6

Reageer