ZwArt wil onderscheidend hoogwaardige programmering

Zwolle – Wil het Kunstenfestival ZwArt een landelijkeuitstraling bereiken dan moet het gaan voor een kwalitatief hoogwaardige programmering. Dat zei de voorzitter van de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten mw. M. Teunissen tijdens de Informatieronde tijdens het Raadsplein maandagavond. Deze avond vond de evaluatie van ZwArt plaats. Het college van Zwolle is positief, dat wil voor een periode van vier jaren 130.000 euro subsidie per jaar aan het Kunstenfestival verstrekken.

De vertegenwoordigers van Kunstenfestival ZwArt, organisator Niek van der Sprong, zakelijk leider Bart Huydts en artistiek leidster Ingrid Docter kregen tijdens de behandeling van de evaluatie de kans om hun ervaringen met het Zwolse festival toe te lichten. Ze gaven toe dat het 3-daagse festival verbeteringen kan gebruiken, maar benadrukten dat een onderscheidend kwalitatief hoogwaardig festival tijd nodig heeft om te groeien. De drie jaar dat ZwArt nu in Zwolle is vinden zij een te korte periode daarvoor. Met 26.500 bezoekers en een mediawaarde van 175.000 euro is het al een festival van formaat, vindt ZwArt. Raadslid Hans Borrel van Swollwacht gaf het meeste tegengas. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af of de Zwollenaren wel een goed gevoel bij ZwArt hebben en of er ook aan gedacht is aan andere kunstevenementen die door de instandhouding van ZwArt mogelijk moeten verdwijnen. Andere partijen kregen antwoorden op vragen als hoe de mediawaarde tot stand gebracht wordt, en hoe het aantal bezoekers gemeten wordt. In een Meningvormende ronde, waarschijnlijk op 1 november, debateert de raad verder om vervolgens tot een besluit te komen. De debatvraag zal dan "deelt u de mening van het college?" zijn.

Drie keer heeft in de zomer het meerdaags cultureel festival ZwArt in de binnenstad van Zwolle plaatsgevonden. Met de raad is afgesproken om in 2010 na afloop van drie edities het festival te evalueren. Vanwege haar deskundigheid heeft het college de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten gevraagd dit festival inhoudelijk te beoordelen. Deze onafhankelijke externe commissie heeft ten behoeve van de evaluatie het festival bezocht, gesprekken gevoerd met de festivalleiding en de zelfevaluatie bestudeerd. Op basis hiervan is de commissie overwegend positief over het festival. Het festival is de afgelopen jaren geroeid en heeft zich ontwikkeld tot een uniek festival met meerwaarde voor Zwolle. Wel worden er een aantal kritische kanttekeningen gemaakt. Voor de toekomst van het festival heeft het college drie scenario’s overwogen. De subsidie voortzetten, stoppen of beperken. Het college stelt voor om onder voorwaarden de subsidie de komende vier jaar voort te zetten (scenario 1).

Artikel delen:
Reacties 61
 1. Dit is zeker een uniek festival maar als ik de evaluatie lees, denk ik dat de kracht er wel snel af zal gaan. Ik denk persoonlijk dat een en ander afwissellend moet worden georganiseerd met andere -doelgroep gevoelige- grote evenementen; zo zal het om de 2 of 3 jaar organiseren van een thema evenement zoals Kunstenfestival ZwArt, het geheel fris houden. Je kunt evengoed de organisatie op 1 jaarlijkse basis door 1 bedrijf in opdrahct van de Gemeente laten doen zodat niet iedere keer het wiel opnieuw moet worden uitgevonden.

  Ik bedenk me nu: moet ik mijn one-way adviezen, bedoeld voor de lokale politiek ivm de overkill aan uitgaven, hier nog op het weblog kwijt ?
  Zo heb ik geprobeerd de meeleespolitici adviezen te geven over het effectief verplaatsen van de beeldentuin, de zinllosheid aan te geven over het uitvinden van gezond eten programma’s die al jaren in andere landen bestaan, of de benaming park We(e)zenlanden nu met e of ee is :), eventuele goede alternatieve en beproefde ontwerpers voor de transparante rodetorenbrug etc maar nog geen enkele reactie helaas 🙁

  Ach….ieder zijn werk 😉


  ⚠️ Meld

 2. Mooi en correct verslag, en zo snel al 😉
  De raadsmeerderheid tegen scenario 1, waar eerder over gesproken is, lijkt te kantelen. ‘We’ willen wel een Meningvormende ronde, maar de stemming over ZwArt was, op Swollwacht na, overwegend positief te noemen.


  ⚠️ Meld

 3. Ken persoonlijk wel een paar bazen van landelijke bedrijven die de 5 ton ‘down the drain’ wel voor een groot deel terug kunnen verdienen ipv meer-meer-meer.
  Ach…


  ⚠️ Meld

 4. Geef 1 jaar uitsluitend Zwolse kunstenaars/artiesten/performers de kans om hun ding te doen. Zorg er voor dat iedere in dit soort festivals geinteresseerde in Nederland er van tevoren kennis van kan nemen, en evalueer dan weer. Een Zwols festival op de kaart zetten moet uit Zwolle en directe omgeving komen, en geen figuren inhuren die hun sporen elders verdiend hebben, om als trekker te fungeren.


  ⚠️ Meld

 5. @drama; prima plan maar dan puur voor de inhoud van het programma, tegen een normaal tarief en verantwoording afleggend bij de centrale organisatie; e.e.a. is namelijk bedoeld om kunst/cultuur op de kaart te zetten bij het publiek en niet om er als kunstenaar een maximaal slaatje uit te slaan. Daarnaast, de dat bedoelde ik eerder, dient de centrale organisatie een specialistisch bedrijf in te huren voor de randvoorwaarden zoals inrichting, infra, beveiliging, calamiteitenplan etc etc te worden verzorgd.

  Maar het kan ook zijn dat men weer een glas en plas doet 😉


  ⚠️ Meld

 6. Raadslid ik heb zeker in een andere zaal gezeten als jij.De stemming was positief op Swollwacht na.Zowat iedere partij had vragen.Er waren volgens mij maar twee partijen die direcr positief waren D66 en Gr Links.Zakelijk leider Huydts van Zwart sprak niet voor niets dat de feiten van de gestage groei de gevoelens bij de raad niet kon weg nemen.Persoonlijk zou ik ze een kans willen geven voor 1 jaar .Als er dan nog een groei is en er worden ook meer kaarten verkocht kun je weer verder kijken .Nu is het al voor 4 jaar 130.000 euro.Er worden vele festivals etc onder de loep genomen vanwege bezuinigingen en volgens mij hoort Zwart daar net zo goed bij,hoeveel vertrouwen ik ook heb Niek in v d Sprong.


  ⚠️ Meld

 7. Ik vraag me af of een sprankelend en ondertussen internationaal bekend fenomeen als “Deventer op stelten” ook zo moeizaam in stand moet worden gehouden.
  Met een oogverblindende costumering, uitvoering, perfectie en performance weten zij 2 dagen lang van Deventer een toverwereld te maken, en alles gratis op straat.
  En reken maar dat dat ook wat kost.

  Als “Zwart” mij kan beloven dat zij dezelfde hoogstaande kwaliteit en uitstraling kan waarborgen, mogen ze van mij hun artiesten overal vandaan halen hoor.
  Met alleen de plaatselijke Cliniclown en wat gesubsidieerd plaatsellijk amateurtoneel en goedwillende huisnaaisters hier redden we het niet.


  ⚠️ Meld

 8. Zwart is en blijft een moeilijk festival. De gemeente moet zich eens goed achter de oren krabben over het laten wegvallen van de stad als theater.
  Dit festival had al enige naam en nu moet je het met Zwart weer opbouwen.

  Hoeveel mensen denken bij zwart aan Zwolle Art. ik denk heel weinig.
  De kleur zwart roept niet het meest positieve gevoel op. Ik denk dat het te laat is om de naam te veranderen en misschien moet dat ook helemaal niet, maar Zwart is met een valse start begonnen.

  Ik denk dat Niek het tot een succes kan maken. en natuurlijk moet je in 3 dagen acts van buiten de stad aantrekken. er is in Zwolle zeker talent maar bij lange na niet genoeg om voor drie dagen een aansprekend programma te vullen. Misschien moet je met de progamering iets commercieler, zodat het een groter publiek aanspreekt.

  Ik noem een voorbeeld Guus Meewis in iets unieks. Hij als een verhaalverteller (soort mistreel) met een Zwolse theater cast.

  maar goed, ik hoop gewoon dat het festival slaagt


  ⚠️ Meld

 9. @Observer ; Deventer heeft idd twee thematische trekkers (Stelten en Dickens). Fijn voor Deventer.

  Zou misschien ook iets voor Zwolle kunnen zijn: thema: Stad als Theater:o

  Een thema als uitgangspunt kan prima werken; sluit ook een boel uit.

  Ik denk dat er in Zwolle genoeg creativiteit en originaliteit voor handen is; denk bijv. aan fa. Weijland.


  ⚠️ Meld

 10. @observer, zo denk ik ook inderdaad. Ik denk dat het geheel, als je het zo laat doorgaan, blijft hangen en een langzame dood zal sterven. Ik onderschrijf de inzet van Niek maar ben bang dat, om dit op een hoger / groter niveau te tillen, er iets meer nodig is dan alleen goede inzet. En ik blijf bij het feit dat jaarlijkse herhaling voor zo’n evenement teveel is of je moet gaan sleutelen aan de inhoud (en ook de naam) en een grotere doelgroep gaan aanspreken.


  ⚠️ Meld

 11. Ik denk, als we een tijdje brainstormen hier, we het grootste deel van de culturele line-up klaar hebben. De echte (verouderde..)die hard ondernemer/politicus vindt zo’n weblog maar een suf iets maar reken maar dat er hier wat kennis(sen) en ervaring rondzwerft. Waarom denk je dat de landelijke politiek en grote bedrijven opeens de sociale netwerken serieus begint te nemen???
  dus…  ⚠️ Meld

 12. plannen 2008 in Deventer:

  De gemeente Deventer verleent voor 2009 een subsidie van ?? 471.860 aan de VVV Deventer. Dat is inclusief een jaarlijks verhoging van ?? 90.000 voor de komende 4 jaar. Mede dankzij de subsidie van de gemeente wil de VVV in 2009 concreet uitvoering gaan geven aan de ambities en plannen in de Meerjarenvisie 2007-2011.
  De VVV is voor de gemeente een belangrijke partner voor toeristische promotie en de organisatie van grote evenementen zoals Deventer op Stelten, het Dickens Festijn en de Boekenmarkt. Daarvoor ontvangt de VVV ieder jaar subsidie van de gemeente, voor de komende 4 jaar verhoogd met jaarlijks ?? 90.000.

  ————————–
  dus alle centjes naar de VVV. Dat noem je volgens mij ook beleid.


  ⚠️ Meld

 13. vervolg:

  Meerjaren Visie 2007-2011
  In de meerjarenvisie 2007-2011 heeft de VVV gekozen voor 3 vitale keuzes/prioriteiten:

  ⤢ Deventer als A-merk en evenementenstad
  ⤢ Innovatie, productvernieuwing en kwaliteit
  ⤢ Aanpassing organisatie

  Het komende jaar wil de VVV onder andere de volgende doelstellingen realiseren:

  ⤢ Versterking van het toerisme in en naar Deventer als één van de vitale functies van de stedelijke economie en als belangrijke bron voor werkgelegenheid;
  ⤢ Groei van het aantal toeristische bezoeken, zowel dag- als verblijftoerisme; in 4 jaar groeien naar 2 miljoen;
  ⤢ Versterking van Deventer als één van de prominente evenementensteden van Nederland (vijfde evenementenstad van ons land).  ⚠️ Meld

 14. wel goed en niet verrassend van Deventer, een middellange termijnplanning een visie en strategie. Een backwardplanning gemaakt met daaraan een korte termijnplan gekoppeld, het lijkt verdorie wel bedrijfsvoering daar. Straks gaan ze nog zeggen dat ze externe partijen op maat inhuren voor hun expertise en dat de VVV regelmatig terug moet koppelen met de budgethouder/opdrachtgever over de voortgang …het zal toch niet?
  @drama; prima zoekwerk


  ⚠️ Meld

 15. Zow??.. een goede aanpak en samenwerking met de deventer VVV hoor.
  Wat doet onze Zwolse VVV eigenlijk allemaal? behalve ansichtkaarten en peper(busjes) en zoutstelletjes verkopen?


  ⚠️ Meld

 16. Zow??.. een goede aanpak en samenwerking met de deventer VVV hoor.
  Wat doet onze Zwolse VVV eigenlijk allemaal? behalve ansichtkaarten en peper(busjes) en zoutstelletjes verkopen?


  ⚠️ Meld

 17. Je moet niet vergeten dat er voor een Anton Pieck-achtige enscenering (zoals Deventer doet) veel meer potentiële bezoekers te vinden zijn dan voor de ‘moeilijker’ kunst van ZwArt. Dat trekt dus een doelgroep die veel te besteden heeft (de wat oudere (bijna) gepensioneerde).


  ⚠️ Meld

 18. Pieck is kunst, ZwArt is kunst, Kunstuitleen is kunst, kunstgras is kunst, kunst en klieder is kunst, architectuur is kunst, op de podia is kunst, kunstroute zwolle is kunst etc etc
  Beste beleidsmakers, er is genoeg te halen voor iedere doelgroep!  ⚠️ Meld

 19. Beste Tsja,
  Dat klinkt bijna elitair wat je zegt en het staat bol van de gemeenplaatsen.
  Deventer op Stelten heeft een heel groot Phantasy karakter varierende van Mythologie tot Science Fiction, dus de relatie met Anton Pieck is ver te zoeken hoor.
  Daarnaast is het gratis voor iedereen en zeker gericht op jonge jeugd die in grote getale op de schouders van Pa en ma aanwezig is.
  Maar ook het 19e eeuwse Charles Dickens gebeuren schuwt men daar niet in het oude sfeervolle Bergkwartier en moet gezien worden al ss Kerstevenement bij uitstek.
  Dat heeft inderdaad een behoorlijke Anton Pieck uitstraling maar men is in Deventer zeker niet zoals hier in het “verlichte” Zwolle bang om ouwbollig gevonden te worden.
  Het levert hen dan ook stevast vele Zwolse bezoekers op.


  ⚠️ Meld

 20. @tsja, eens. Het Dickensgebeuren kun je ook zien als een kerstbraderie met extra uitstraling; en Op Stelten is één grote optocht die je aan je voorbij kunt laten gaan. In beide gevallen jaarlijks terugkerende ééndaagse evenementen. Doelgroep (mijn inschatting): dagjesmensen uit het hele land.

  Het Topic: “Wil het Kunstenfestival ZwArt een landelijke uitstraling bereiken dan moet het gaan voor een kwalitatief hoogwaardige programmering.” Dat zei de voorzitter van de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten mw. M. Teunissen tijdens de Informatieronde tijdens het Raadsplein maandagavond.

  vragen:
  -waarom een landelijke uitstraling? We zijn net begonnen; eerst maar regionaal.
  -waarom hoogwaardige programmering? Als je geen bekende namen hebt, stelt het niks voor?
  -waarom meerdaags? Eerst maar us één dag.
  -gaan we zoveel mogelijk geld pompen in een elitair gebeuren (happy few) of gaan we eerst een relatie doelgroep/subsidie bepalen, en daar dan de inhoud op afstemmen?


  ⚠️ Meld

 21. Nou, ik ben benieuwd wat er aan politieke inzichten gaat komen
  Misschien kan de toch al goed betaalde “samen maken we de stad??” ideeënmakelaar hiermee aan de gang.  ⚠️ Meld

 22. De discussie over subsidie voor het festival ZwArt brengt bij Henk Huis in’t Veld inktzwarte herinneringen boven.

  De initiator en organisator van De Stad als Theater en voorheen evenementen als het Midzomernachtfestival en het Festival van de Nederlandse Jazz stelt vast dat de stad niets heeft geleerd.

  ZwArt is gebouwd op het fundament van De Stad als Theater. De gemeente trok de stekker uit dat festival, zodanig dat organisatie en leveranciers er volgens Huis in ’t Veld een ton bij zijn ingeschoten. “Sindsdien heb ik er geen geloof meer in dat het in Zwolle goed komt”, zegt hij. “Het probleem door de jaren heen is dat het hier volledig ontbreekt aan visie. En dat is dodelijk voor de ontwikkeling van een festival.”

  Zijn verontwaardiging nu wordt vooral gevoed door de herhaling die hij ziet. “Als je kunst subsidieert moet het iets toevoegen aan het bestaande. Buitenfestivals zijn met name geschikt om onbekende zaken te laten zien. En kunst moet ook nog eens maatschappelijk relevant zijn. Op basis van dergelijke criteria moet je ook ZwArt willen beoordelen. Maar wat ik bij de gemeente zie is amateurisme van de bovenste plank.”

  Huis in ’t Veld was jarenlang een van de culturele gangmakers van Zwolle. Maar zijn huis staat te koop: “Als er iets in de stad te doen is, loop ik er met een boog omheen. Als je in Zwolle je ziel en zaligheid in een project steekt, kom je van een koude kermis en berooid thuis.”

  Stentor


  ⚠️ Meld

 23. Zoveel mogelijk gevarieerde, gezellige, veilige en “behapbare” festivals in Zwolle. Geld zou geen rol mogen spelen….Machtig wat heeft Zwolle een goede en sterke naam in het land!


  ⚠️ Meld

 24. Misschien moet ZwArt eens overwegen een reddingsactie voor een bijna blind tijgertje en een versufte verdwaalde orka in het programma te laten naspelen. Als daarbij maar 50% van de mediawaarde van Sanny en Morgan wordt gescoord loopt Zwolle helemaal binnen…..


  ⚠️ Meld

 25. van der Sprong (zakkenvuller)
  Huis in ’t Veld (geldopmaker van de gemeenschap)

  STOP TOCH MET DAT ZwArt, wat een kolosale geldverspilling.
  Ga aan het werk of doe iets nuttigs.


  ⚠️ Meld

 26. Heldhaftige taal van ene Henri die anoniem 2 volledige namen afzaagd 🙁

  Henri zal binnenkort wel met de definities van
  Werk en
  Nut

  Komen, anders maakt ie zichzelf helemaal belachelijk.

  Van argumenten, feiten en nauwe beschrijvingen heeft hij nog nooit gehoord schijnbaar. Roeptoeter maar raak voor een knaak. Heb er helemaal geen idee van maar na deze post denk ik dat van der Spong en Huis in ’t Veld gelijk hebben.


  ⚠️ Meld

 27. Volgens mij is ZwArt vooral bedoeld als festival om kleine (beginnende) kunstenaars / theater groepen zich te laten zien waar anders de menigte nooit van zal horen of zien.
  Even als studenten van Cibap, Deltion, Landstede en Windesheim die zich hier bewijzen als prof in hun vakgebied.
  Voor andere “rand” organisaties zoals de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO is dit een mooie gelegenheid om hun hulpverleners op te lijden en bekwamer te maken.


  ⚠️ Meld

 28. Denk ook gezelligste EHBO-er, dat het wat genuanceerder zit:

  – Idd studenten van genoemde scholen
  – studenten van hogere toneelscholen
  – uniek materiaal dat anders niet vertoond kon worden?
  – Zwolle als podium, waar hun er allemaal te weinig van hebben?
  – dagen lang vermaak voor velen.

  Vond “stad als theater” overigens nog leuker en toegankelijker.
  Idd hier kan IEDEREEN zich bewijzen als prof in hun vakgebied!!! EHBO-er en BHV-ers dus ook. Deze praktijkervaring lijkt me ook heel wat waard!

  Maar wat mag dit soort meerdaags vermaak overigens kosten?
  Wat kunnen de scholen er eventueel bij doen?
  Wat zou het opleveren aan extra omzet?


  ⚠️ Meld

 29. En….weer een uithangbord voor VVV en die andere (3 of) 4 clubs die zich met Zwolle-promotie bezighouden! DOEN, zo duur zal het toch niet zijn…..VOOR EEN NOG KLEURRIJKER EN VEELZIJDIGER ZWOLLYWOOD!


  ⚠️ Meld

 30. Nee hoor DICK, ik ken ze alle beiden zeer goed en zij mij ook.
  Maar het blijft mijn mening en ook nog eens van bijna 89% van de Zwollenaren.
  Dus… ga wat nuttugs doen.


  ⚠️ Meld

 31. Ik vind het subsidiebedrag van 130.000 euro echt veel te veel voor zo’n festival. Het is echt van de zotte dat er zo’n hoge subsidie voor een festival als dit moet komen. Ik begrijp heus wel dat er iets subsidie gegeven moet worden, maar niet zo veel. Ik heb dan liever dat ze kijken naar Stichtingen als de gehandicaptensport in Zwolle. Daar zijn ze al blij met een bijdrage van slechts 10% van deze subsidie. Dan kan je daarnaast nog eens 9 van zulke soortgelijke Stichtingen van een extra duwtje voorzien. Ik zie graag wat meer verspreiding over meerdere goede doelen!


  ⚠️ Meld

 32. Maar voorlopig heb ik niemand uit de politieke scene gezien die het aandurft om om dit forum een beetje mee te discussiëren, wel heel incidenteel met andere onderwerpen……(stel je voor dat je uitspraken bindend blijken te zijn of dat je met je kop boven het maaiveld moet…..). Of moet de burger zich niet bemoeien met de experts die wel verstand hebben van de subsidieverdeling en de totstandkoming van evenementen?
  zomaar weer een vraag…


  ⚠️ Meld

 33. Overigens slaat de vergelijking van de heer vd Sprong op de welbekende tang op een varken! Leuk dat zwart in alle namen zit, maar daar houdt het enig vergelijk wel op. De twee andere evenementen staan landelijk op de kaart en kunnen zichzelf heel goed rooien.


  ⚠️ Meld

 34. 1stcobra,Ik vind het niet zo raar dat mensen uit de politieke scene zoals jij ze noemt niet reageren.Het is n.l heel moeilijk keuzes te maken als raad als jezelf als gemeente nog geen goed beeld hebt hoe de bezuinigingen vanuit Den Haag uit vallen.Jaren is er met susidies gesmeten en dat kan echt niet meer.Ieder evenement vecht voor zijn eigen idee , sommige mensen die ik spreek denken dat Zwart alleen afhankelijk is van de subsidie van de gemeente maar Zwart heeft een begroting van 550.000 euro.Waaronder ook 200.000 van de provincie ook dat is overheidsgeld.


  ⚠️ Meld

 35. Kunst: vaak moet er (veel) geld bij. Dat zal de komende jaren wat minder dan voorgaande jaren. En da’s niet erg. De betere dingen komen vanzelf bovendrijven. De meest volhardende kunstenmaker maak ook kansen. Mensen die makkelijk geld zagen in de kunsten verdwijnen het eerst.


  ⚠️ Meld

 36. @Wichert, de raad is m.i. niet de enige die een standpunt hoeft in te nemen. De achterban/partijen kunnen toch ook wel een mening hebben als democratisch gekozen geheel? Of is men tegenwoordig zo bang geworden om de neus (inkomen? status? doorgroei?) af en toe te stoten en laat men liever alle risico’s/verantwoording over aan de kopstukken?


  ⚠️ Meld

 37. oh, sorry sorry sorry dat ik onzin uitkraam…
  dus de raad kan zijn gewoon zijn eigen mening mbt dit soort wissewasjes (paar ton meer of minder boeit niet) verkondigen gedurende 4 jaar? Dat wist ik niet, ik las het volgende:

  De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente Zwolle. De raad neemt alle belangrijke beslissingen. Zoals de verdeling van subsidies, de totstandkoming van allerlei voorzieningen, de hoogte van de tarieven en belastingen en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen of woonwijken. De gemeenteraadsleden zijn gekozen als volksvertegenwoordigers. Dit betekent dat ze bij de besluitvorming proberen uw mening te vertegenwoordigen.

  Dan kan dat vertegenwoordigersdeel eraf in ieder geval, goede tip  ⚠️ Meld

 38. Je wilt het snappen of niet natuurlijk.Ik zie het voor me .Bij elk besluit dat er genomen moet worden is er een ledenvergadering.door op een bepaalde partij te kiezen ,geef je die partij toch het recht om voor of tegen een beslissing te kiezen


  ⚠️ Meld

 39. @ Henri, 21:46; Zwart: jij

  Maar het blijft mijn mening en ook nog eens van bijna 89% van de Zwollenaren.

  Iedereen heeft recht op zijn mening natuurlijk maar wat was de stelling waar 89% het mee eens was?


  ⚠️ Meld

 40. je draait langzaam een andere kant op: dit onderwerp valt absoluut niet onder de noemer “elk besluit annex wissewasje” en dat snap ik dan net weer wel….(net aan hoor)

  Daarnaast blijf ik van mening dat er, behalve meelezen, best wel eens reacties gegeven mogen worden door de volksvertegenwoordigers of is dit alleen voorbehouden aan de traditionele media?


  ⚠️ Meld

 41. @ 1st: ben ik “jij”, dan ben ik ook dankbaar dat ik nog binnen de grenzen mag blijven van je.

  ABSOLUUT EENS, ze komen eigenlijk alleen maar in verkiezingstijd. Nou ja de PS-verkiezingen komen er ook aan…..Maar durf je mening een kwetsbaar neer te zetten mensen! Wij stemmen ook op jullie:

  van mening dat er, behalve meelezen, best wel eens reacties gegeven mogen worden door de volksvertegenwoordigers of is dit alleen voorbehouden aan de traditionele media?

  Of zouden ze denken dat Twitteren en andere sociale media meer en sneller scoren 😮


  ⚠️ Meld

 42. :D:D:D Zo krijg je leuke gesprekjes toch 1stcobra…Maak er wat moois van dit weekend en regen heeft ook wat gezelligs. Of zoals Johan C. zei: Elk nadeel heb zijn voordeel. Voorbeeld: nu hoef ik zelf ook niet naar Muys voor 6 zoute met ui….mijn vrouw doet daar tegenover toch de boodschappen. 😉


  ⚠️ Meld

 43. Ow Admin, je hebt gelijk. Ging indirect slecht over ZwArt…

  Er zal toch wel uitgezocht zijn of ZwArt met dit budget een onderscheidende hoogwaardige programmering kan neerzetten?
  Zo ja, mooi en goed voor de stad….al blijf ik het jammer vinden dat je (geloof ik?) overal voor moet betalen dus vraagt om een bepaald publiek?
  Sfeerverhogende zaken in de stad zijn bij mij altijd welkom….als het ook nog eens gebeurd met mijn favoriet stel mensen: die anders durven zijn…..Geweldig toch?


  ⚠️ Meld

Reageer