Steun aan NV wonen boven winkels Zwolle

Zwolle – De aandeelhouders deltaWonen en de gemeente Zwolle nemen een aantal maatregelen die de financiële positie van de NV wonen boven winkels Zwolle moeten verbeteren.

De zorgelijke positie van de NV wordt veroorzaakt door de gewijzigde marktomstandigheden. De opbrengsten uit de huur zijn aanzienlijk lager dan de jaarlijkse vaste lasten voor de NV. Een groot deel van de vaste lasten bestaat uit de aflossing van een leningsovereenkomst die voor de uitvoering van het project Boven Jan met de gemeente is gesloten.

Maatregelen

Om de financiële positie van de NV te verbeteren, verkoopt de NV de 29 woningen van het project Boven Jan en de panden aan de Jufferenwal aan deltaWonen. Aan de Jufferenwal realiseert deltaWonen 21 studio’s en appartementen. DeltaWonen aanvaardt hiermee een aanzienlijk hogere onrendabele investering dan gebruikelijk. Voor de huurders van de woningen heeft dit verder geen gevolgen. De winkelruimte in het project Boven Jan blijft de NV wel zelf verhuren. Wegens de ongunstige situatie op de vastgoedmarkt is het nu geen optie de ruimte te verkopen. Het verschil tussen de boekwaarde en de marktwaarde van de winkelruimte is inmiddels zo toegenomen dat de NV een bedrag van € 1.3 miljoen afboekt. De gemeente en deltaWonen zullen hiervoor beide de helft, € 650.000, voor hun rekening nemen. Met de middelen die door de verkoop van de woningen en panden ter beschikking komen, lost de NV een deel van de gemeentelijke lening vervroegd af. De gemeente neemt het renteverlies, dat ontstaat door vervroegde aflossing van de lening, voor haar rekening.

De voorgestelde maatregelen voorkomen dat de exploitatietekorten van de NV oplopen. Inkomsten en uitgaven komen in balans, het voorbestaan van de NV is daarmee gewaarborgd. Onder de huidige marktomstandigheden zal de NV overigens zeer terughoudend zijn in het  opstarten van nieuwe projecten.

De gemeenteraad moet nog besluiten over de maatregelen die het college heeft voorgesteld.

Artikel delen:

Reageer