Hekken rond ingezaaide delen Zwolse trapveldjes

Zwolle – Zwolle probeert of een nieuwe werkwijze een oplossing is voor een al langer bestaand probleem: de kaalgetrapte stukken op trapveldjes precies voor de doelen. Hekken rondom nieuw ingezaaid gras moeten er voor zorgen dat er snel weer gevoetbald kan worden op een mooie grasmat.

Het ziet er in eerste instantie misschien een beetje raar uit: hekken voor de doelen in plaats van erachter. De gemeente Zwolle denkt dat deze werkwijze ervoor zorgt dat er sneller en op een beter veld weer gespeeld kan worden. De trapveldjes zijn over het algemene veelgebruikte sport- en ontmoetingsplekken in buurten. Doelgebieden zijn ook op trapveldjes kwetsbaar. Als de mat voor een doel eenmaal is kaalgetrapt is het lastig om daar weer gras terug te krijgen. Zeker bij populaire velden. De ervaring leert dat jongeren en andere bespelers van een trapveld meestal niet (lang genoeg) kunnen wachten tot pas ingezaaid gras weer op sterkte gegroeid is.

Op drie plekken zaait de gemeente nu gras in om meteen daarna hekken te plaatsen rondom het ingezaaide doelgebied. De hekken worden pas weer weggehaald als het gras weer te gebruiken is. Gemiddeld duurt dat drie tot vier weken.

Om gebruikers van het ingezaaide veld tegemoet te komen, wordt steeds maar één doelgebied per veldje ingezaaid en omhekt. Daardoor blijft het grootste gedeelte van zo’n ontmoetingsplek wel te gebruiken.

De proef wordt gehouden op velden aan de Vrouwenlaan, de Jellissenkamp en de Hanselaarmate.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. dat de doelgebieden vaak kaal zijn, komt ook vanwege het feit dat de grond zodanig is stukgetrapt dat wortels van gras geen kans hebben om zuurstof op te nemen


    ⚠️ Meld

Reageer