Conservatorium Zwolle geeft schoolconcerten

Zwolle – Studenten van de opleidingen Klassieke Muziek en Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium Zwolle gaven donderdagmorgen twee schoolconcerten in het Cultuurhuis Stadshagen. Deze concerten waren bedoeld voor kinderen van 8 tot 10 jaar, de gemiddelde leeftijd waarop kinderen starten met muziekonderwijs. Vier brede basisscholen rond het Cultuurhuis waren hiervoor uitgenodigd, basisscholen De Wendakker, de Vlieger, Het Festival en De schatkamer.

21-10-2010_schoolconcert_artez_cultuurhuis_stadshagen_1.jpg

Het ArtEZ Conservatorium brengt studenten op een actieve en creatieve wijze in contact met jonge leerlingen om ze als toekomstige muziekdocenten voor te bereiden op een veelzijdige beroepspraktijk. In toenemende mate zullen ze als afgestudeerd musicus te maken krijgen met deze leeftijdgroep. De conservatoriumstudenten zijn voorafgaand aan deze concerten meerdere keren in de scholen geweest om met de kinderen muziek te maken en ze te vertellen over hun instrument. Muziek met jonge kinderen heeft de afgelopen weken op verschillende manieren landelijk in de belangstelling gestaan. Niet in de laatste plaats vanwege de uitreiking van de Erasmusprijs aan een van de grootste musici die zich bezighoudt met muziekles aan kinderen, José Antonio Abreu.

21-10-2010_schoolconcert_artez_cultuurhuis_stadshagen_2.jpg

21-10-2010_schoolconcert_artez_cultuurhuis_stadshagen_3.jpg

21-10-2010_schoolconcert_artez_cultuurhuis_stadshagen_4.jpg

Tienduizenden Venezolaanse kinderen uit arme buurten zagen hun leven ingrijpend veranderen dankzij klassieke muziek. De methode van Abreu leert kinderen vanaf twee jaar meespelen in een symfonieorkest. De bedenker ontving hiervoor vorige week in Nederland de Erasmusprijs uit handen van prins Willem-Alexander.

Vroeg starten

Ook in Nederland wordt er in toenemende mate meer instrumentaal onderwijs in groepen gegeven. Niet alleen op de muziekschool, maar ook in en rond de basisschool, bijvoorbeeld tijdens de verlengde schooldag en brede schoolactiviteiten. Muziekscholen profileren zich steeds meer buiten de eigen muren met ensembles, koren en schoolconcerten. Ook als koor- of orkestlid komt men in contact met het jonge kind, want alle professionele gezelschappen hebben tegenwoordig een educatieve dienst, die doelgroepactiviteiten en projecten mede vormgeven. Musici met een eigen ensemble of orkest merken dat er een grote vraag is vanuit het onderwijs naar schoolconcerten, projectdagen en studiemomenten.

Artikel delen:

Reageer