JazzArt Orchestra komt thuis in Zwolle

Zwolle – Een interactieve samensmelting van drie verschillende kunstvormen, uitgevoerd door kunstenaars die stuk voor stuk hun vak beheersen. Dat was donderdagavond het geval tijdens het concert van het grotendeels uit Zwolle afkomstige JazzArt Orchestra. Het orkest ging in Odeon de samenwerking aan met tapdanseres Marije Nie en videokunstenaar Martijn Grootendorst. Dat, en een tikkeltje Nederlandstalige rap en de nodige improvisatie, zorgde voor een bijzonder geheel.

jazz_5-1.jpg
JazzArt Orchestra met rechts tapdanser Marije Nie… 

Een uitdagende voorstelling voor een breed publiek. ‘A roaring celebration of the 1930s and 1940s’, zo luidde de aankondiging van het concert of beter gezegd de voorstelling die JazzArt samen met tapdanseres Marije Nie en videokunstenaar Martijn Grootendorst gaf. Die vooroorlogse periode was overigens ook roerig van zichzelf. Net als nu was het een tijd van economische neergang. Maar het was ook een tijd waarin de radio en tv haar opwachting maakte. Dat had tot gevolg dat de belangrijkste muziek van die tijd, jazz, niet alleen door brede lagen van de bevolking beluisterd werd, maar er ook in allerlei etablissementen gedanst werd op die muziek. Het gevolg was dat Bigband leiders, solisten én dansers de status van popsterren kregen. Niet voor niets zei Michael Jackson over een van de beroemdste (tap)dansers Fred Astaire: “Niemand zal ooit Mr. Astaire kunnen evenaren, toch ben ik nooit gestopt met proberen hem te imiteren; het is zijn stijl, alle aspecten van zijn kunst: hij oefent en oefent totdat hij het kan zoals hij het wil”.

jazz_2-1.jpg

jazz_6-1.jpg

jazz_1-1.jpg

Tijdens deze voorstelling stond niet alleen de muziek uit die vooroorlogse periode centraal, maar ook de voor die tijd kenmerkende tapdans. Beide kunstvormen kruisden daardoor sinds lange tijd weer elkaars pad. Toch was het niet allemaal ‘Old school’ wat het publiek te zien en te horen krijgt. Videokunstenaar Martijn Grootendorst zorgde namelijk, geïnspireerd door het werk van JazzArt en Marije Nie, met behulp van eigentijdse middelen voor (live) videobeelden tijdens het concert. Hij deed dat door oude beelden te mengen met realtime materiaal.

 jazz_3-1.jpg

JazzArt Orchestra
JazzArt is een orkest dat bestaat uit achttien talentvolle en ambitieuse jazzmusici uit Nederland. Reeds kort na haar oprichting verwierf de groep al veel faam met een ijzersterk eerbetoon aan Count Basie. Vervolgens bewezen zij in 2007 definitief tot de top van de Nederlandse BigBands te behoren, toen zij de prestigieuze Dutch BigBand Contest in de categorie professionals won. De jury, bestaande uit diverse vooraanstaande jazzmusici en arrangeurs was zeer onder de indruk van de geweldige collectieve sound en de fantastische solisten. Vorig jaar ontving JazzArt opnieuw een belangrijke jazzprijs tijdens de Wereld jazzdagen in Dordrecht.  

jazz_7-1.jpg

Marije Nie
Tapdanseres Marije Nie is muzikant met haar voeten, een dansende percussionist zou je kunnen zeggen. Haar tap is een intense symbiose van muziek en dans. Het ritme dicteert de beweging en de beweging bepaalt het geluid. Marije is thuis in veel verschillende soorten muziek zoals jazz, geïmproviseerde muziek, wereldmuziek, (hedendaags) klassieke muziek, experimentele electronica en dance. Zij heeft een grote liefde voor improvisatie en het experiment en is altijd op zoek naar nieuwe vormen en combinaties. In 2007 won zij de Jur Naessens Muziekprijs voor vernieuwing in de muziek.

jazz_4-1.jpg

Martijn Grootendorst
Martijn Grootendorst studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Inmiddels is hij een veelgevraagd videoartist. Martijn doet solo van zich spreken met video-projecties bij opera, toneel, muziek, of bij een zich aandienende mengvorm, maar met name in samenwerking met musici is hij op z’n best. Hij maakt op dit moment deel uit van I Compani (jazz), Grammofoon (live experimenten), de Barockpuppies (barok tot nu) en MOSS (popmuziek).

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ze zijn zo sluw, ‘sneller dan hun schaduw’ en ongrijpbaar Ed, die WLZ- plaatjesschieters. Maar wat speel je?

    Oh jij dirigeert? Wauw wat goed zeg!! Heb vorige week een jazz-nummer gehoord dat me dat genre zowaar deed bewonderen. Had er eerst nixxx mee. Mooi hoor als je zoiets kunt!

    Succes.


    ⚠️ Meld

Reageer