Wijkagent Assendorp: “inbrekers aan de schandpaal”

Zwolle – Wijkagent Jan Witte uit Zwolle heeft het helemaal gehad met het grote aantal auto-inbraken in zijn wijk en dreigt er aan onderdoor te gaan. En hij weet wel wat er met inbrekers zou moeten gebeuren… "Ouderwets op de strontkar door de wijk en en plein public te schande worden gezet; zeg maar een ouderwets volksgericht."

De wijkagent luidt in een column in de wijkkrant de Assendorper de noodklok over het stijgende aantal inbraken in de Zwolse wijk Assendorp. In de maanden augustus en september van dit jaar is er maar liefst 27 keer aangifte gedaan, geeft hij aan. "Zo langzamerhand ga ik koppie-onder", voegt hij daaraan toe. Onder de titel ‘Help, help, de wijkagent verzuipt…’ schrijft Witte dat hij zijn buik volheeft van de autokraken. In niet te misverstane bewoordingen zegt hij: "Als ik de vrijheid krijg, mag wat mij betreft de inbreker publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Ouderwets op de strontkar door de wijk en en plein public te schande worden gezet; zeg maar een ouderwets volksgericht. Straffen dat inbrekerstuig: ze moeten met hun fikken van andermans spullen afblijven, dat moeten ze!"

Verdachte aangehouden

Een woordvoerder van politie IJsselland meldt dat een verdachte is aangehouden voor een (groot deel) van de autokraken in dit gebied. "Auto-inbraken vinden plaats in golven. Het zijn veelal veelplegers die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zitten ze niet vast dan is een stijging in het aantal kraken al snel waarneembaar", vertelt hij in De Stentor.

De politie heeft geen probleem met de toon waarop Witte over de problematiek spreekt. "De wijkagent geeft in hetzelfde stuk aan een mens van vlees en bloed te zijn, met bijbehorende emoties. Hij maakt zich daarbij zorgen over de bezuinigingen die op de rol staan. Hij heeft dat op deze wijze geuit." De wijkagent zelf wilde niet meer reageren op zijn column.

Bron: De Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Heeft ie goed gedaan, in de context van een column. Kun je het mee eens zijn of niet. Tuurlijk weet hij zelf dondersgoed dat dat anno 2010 niet meer kan. Lachen om de TeleTroepToeTerT die het serieus nemen omdat het hen uitkomt. Bedienen ze weer wat minder doordenkend sensatiegericht mensen die genieten van deze populistische stemmingmakerij…. dat skreeuwt bij het lezen: “die kerel weet hoe het moet, bloed aan de paal”. Zal me niet verbazen als HvN, Stijllozen en De nep-wakkeren volgen ongetwijfeld. Hopelijk serieuze praatprogramma’s ook als die Rondom 10. Altijd wel proberen zelf je mening te vormen en niet achter de kudde aanlopen.
  Inhoudelijk? Er mag best harder worden opgetreden tegen mensen die de wet overtreden. Altijd binnen de kaders van de wet, anders moet je je volksvertegenwoordiger met een concreet voorstel tot wetswijziging laten komen.

  Prima actie Jan Witte, nu staat het onderwerp heel snel landelijk in de belangstelling.


  ⚠️ Meld

 2. Zet die inbrekers (als ze gepakt worden) maar op een strontkar niet door de wijk maar door de hele binnenstad op een drukke zaterdag, en laat ze daarna de hele binnenstad opruimen. 5 jaar lang.
  Pak dat volk maar is aan, ze moeten is weten wat ze de gedupeerden aan doen.
  Maar goed ons systeem laat dat weer niet toe. Jammer dat de nette mensen altid de dupe worden en blijven.


  ⚠️ Meld

 3. Een bijzonder PVV-geluid dat wijkagent Jan Witte aangeeft. Had hij niet eerder een uitglijder door zijn uitspraken? De politie laat misschien formeel weten dat de uitspraak wel door de beugel kan, maar reken er maar op dat Jan op het matje moet gaan komen.


  ⚠️ Meld

 4. Dus als je zegt wat je denkt dan heet dat een PVV-geluid?
  IK denk eerder dat we de schaamte voorbij zijn en hardop benoemen wat niet meer klopt en niet te rijmen is met het fatsoen. Zijn we al 30 jaar te laat mee maar misschien kan het tij nog gekeerd?


  ⚠️ Meld

 5. Nee, niet als je zegt wat je denkt heet het een PVV-geluid, maar wel wanneer je populistische nonsens uitkraamt. Een politie-agent moet overigens wel beter weten dan zeggen ‘wat je denkt’.


  ⚠️ Meld

 6. IK denk eerder dat we de schaamte voorbij zijn en hardop benoemen wat niet meer klopt en niet te rijmen is met het fatsoen

  Voor mij staat hier een tegenstrijdigheid “de schaamte voorbij” en “niet te rijmen met het fatsoen”. Dieven rondrijden op een strontkar getuigt niet van fatsoen. Ben wel met je eens dat dit géén PVV-geluid kan zijn gezien het verzet in die kringen tegen achterlijke straffen en rechtssystemen. Klinkt eerder alsof Witte geïnspireerd is door de Staphorster volksgerichten.
  Van geschiedenissite:

  Paul van der Gaag spreekt met emeritus hoogleraar rechtsgeschiedenis Govaert van de Bergh uit Nijmegen, die zich heeft zich bezig gehouden met volksgerichten in het verleden en Staphorst een apart 20ste-eeuws geval noemt. In 1854 zijn de schandstraffen door de overheid afgeschaft. Verder over ??schandstenen??, ??schandtonnen?? en ??schandpalen??.

  http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/3299530/afleveringen/15336394/items/16067803/


  ⚠️ Meld

 7. Witte Jan heeft volkomen gelijk, moesten er meer van wezen.
  Tuig uitroeien, wat zich misdraagt hier. Leve de PVV die er tenminste wat aan wil gaan doen.


  ⚠️ Meld

 8. Heb 2x (in 2 delen en de 2e keer iets anders) uiterst beschaafd en genuanceered mijn mening (14:44) op genoemde TeleTroepToeTerT-bericht gegeven. Werd 4x bedankt voor de moeite….maar helaas is er geen 1 mening afgedrukt. Wie die krant nog serieus wil nemen moet het zelf weten…..mijn mening is versterkt.  ⚠️ Meld

 9. De wijkagent moet niet zo zielig doen dat ie verzuipt als het een keer wat tegenzit. Assendorp is een prima wijk. Als ie van wat autokraken koppie-onder gaat, is het hoog tijd voor een beroepsheroriëntatietest. Aan het werk Jan, doe dr wat an, daar ben je voor ingehuurd!  ⚠️ Meld

 10. 😀 Grote dank bantega. 1 van de 3 (vergiste me, zei eerst 4) want de 1e bestond uit 2 delen en is niet geplaatst. Ook nog 2 pogingen voor gedaan.

  De mildere versie (samengevoegd in 1 tekstblokje) is door hun mazen geglipt…..bovendien heb ik dit troffeetje:

  Deze reactie van een lezer is achteraf verwijderd, omdat deze in strijd was met onze huisregels.
  Verwijderd, Verwijderd | 15:49 | 23.10.10
  Klagen over deze reactie niet meer mogelijk  ⚠️ Meld

 11. Volgende keer gewoon schieten sherrif! Voor volk en vaderland in de naam der PVV!

  wat een reacties hier ,Jan is gewoon aan vakantie toe, dat zie je ook aan hem als je hem ziet. Die heeft eelt op zijn schouders omdat die over straat slepen. Zal binnenkort wel dr uit gaan ivm leeftijd dus iedereen on the force “cut him some slack…”

  Niks aan de hand mensen, het is Jan, gewoon doorlopen….


  ⚠️ Meld

 12. Laten we zeggen: hoe pakken we dat tuig aan?

  De man mag zeggen wat ie denkt.
  Bantega, hij heeft vast meer te doen maar dan klaagt de burger dat er geen tijd is voor…!


  ⚠️ Meld

 13. DEZE agent de Witte heeft wat mij betreft ook gelijk aanpakken dat tuig.Maar waar zijn die agenten in Zwolle die dat moeten doen ze zitten met twee man in een politieauto rondjes te rijden door de wijken maar eruit komen ho maar .Ze moeten net als vroeger op de fiets door de straten en niet eenmalig maar constant de hele dag door als wijkagent.En ook niet zitten wachten achter hun bureautje tot er eens een melding binnenkomt.Want dan ben je te laat en is de dader gevlogen van de melding.Dat werk is een mooie taak voor een agent in opleiding en dan belonen na een aantal incidenten die hij heeft aangepakt met een streepje erbij.Maar ja die gasten die dingen uitvreten die niet door de beugel kunnen worden ook nog weer eens beschermd door de wet ook daar moet een boel veranderen.


  ⚠️ Meld

 14. Leve de PVV die er tenminste wat aan wil gaan doen.

  Als de PVV het in Nederland voor het zeggen krijgt, worden veel Nederlanders – net als de Duitsers destijds – misschien wel allemaal misdadigers. Genocideplegers en oorlogsmisdadigers.


  ⚠️ Meld

Reageer