Korpsleiding onaangenaam verrast door column wijkagent

Zwolle – De korpsleiding is onaangenaam verrast met de uitspraken van een collega wijkagent in een column van afgelopen week in de Assendorper wijkkrant. In de column spreekt deze wijkagent o.a. zijn ongenoegen uit over het aantal inbraken in auto’s en doet daarbij een aantal ongepaste, onconventionele uitspraken. Dit leidt dan ook voorspelbaar tot landelijk nieuws. Signaleren en adviseren is een van onze taken. Een wijkagent met een column past daarin. Een wijkagent die de veiligheidsvraagstukken van zijn wijk kent, mag en moet dat delen met zijn bewoners. En natuurlijk mag dat positief kritisch.

 politie_logo_4.jpg

Echter oproepen tot een volksgericht is volstrekt buiten de orde. Als vertegenwoordiger van de politie misken je dan onze verantwoordelijkheid in de samenleving. In deze tijd van toenemende maatschappelijke complexiteit mogen wij de problemen scherp benoemen, maar in polarisaties heeft de politie een essentiële rol in de samenleving, namelijk zorgen voor verbinding en veiligheid. ‘De korpsleiding zal dit standpunt duidelijk maken naar de desbetreffende wijkagent’ aldus M. Gerritsen Hoofd Communicatie Politie IJsselland.

Artikel delen:
Reacties 44
 1. Het is vaak wat mag en wat niet mag, maar wel in het hoofd zit. Deze wijkagent ziet, wat mensjes achter het bureau niet zien: de werkelijke schade die wordt aangericht. En dan heb ik het niet over de auto.

  Het is al aan het gebeuren en het zal meer en meer gebeuren dat mensen bewust het “hoe het hoort” naast zich neerleggen en gewoon aangeven dat ze ‘het zat zijn”. Dat noemt men tijdsgeest….. iets waar de politie altijd achteraan huppelt.

  We kunnen niet meer terug naar de verzogringsstaat, dat is zeker. We willen ook niet berusten in de huidige situatie…dus er zal een nieuw “zoals het hoort”gaan ontstaan. Ik vind het in ieder geval prima dat ook een wijkagent zijn stem laat horen. En wat mij betreft werkt ook een politieagent maar 8 uur per dag en staat zijn vrijheid van meningsuiting nergens op een zijspoor.

  Chapeau!  Maak melding

 2. En sinds wanneer zou je de kleine teringleier die mijn autoruit inslaat en er met een radio of telefoon / laptop vandoor gaat niet voor lul mogen zetten. Als het een veelpleger is zou ie bij iedereen bekend moeten worden gemaakt, dan weet iedereen wat voor stuk tuig het is !! Denkt ie misschien wel tien keer na voor ie weer de fout ingaat.  Maak melding

 3. Jan Witte geeft met zijn column een signaal af en door deze publicatie krijgt hij tenminste mooi de aandacht die nodig is.
  Met alle bezuinigingen op blauw en de milde straffen in Nederland zal de criminaliteit alleen maar toenemen. Terecht dat iemand uit het veld de noodklok luidt.


  Maak melding

 4. Zeker maakt hij wat los, en heeft volkomen gelijk. Blijf met je gore poten van andermans spullen af !!

  Werk maar voor je centen !

  CHAPEAU voor Jan Witte, ik steun zijn aktie volkomen.
  Laat de korpsleiding hem een gratificatie geven, ipv een reprimande.


  Maak melding

 5. Als het een veelpleger is zou ie bij iedereen bekend moeten worden gemaakt, dan weet iedereen wat voor stuk tuig het is !! Denkt ie misschien wel tien keer na voor ie weer de fout ingaat.

  Was het maar zo.


  Maak melding

 6. Dit schreef ik afgelopen zaterdag bij het vorige nieuwbericht:

  Had hij niet eerder een uitglijder door zijn uitspraken? De politie laat misschien formeel weten dat de uitspraak wel door de beugel kan, maar reken er maar op dat Jan op het matje moet gaan komen.

  En kijk eens aan……


  Maak melding

 7. Ik verwacht van een wijkagent dat hij zich professioneel gedraagd. Als privepersoon kun je zoiets roepen. Als wijkagent niet.


  Maak melding

 8. Tja, een wijkagent moet het netjes houden. In eerdere columns liet hij al een vrij duidelijke politieke voorkeur blijken. Lijkt me voor een ambtenaar niet de bedoeling. En als je het al doet, doe het dan op uiterst diplomatieke wijze. Door bijvoorbeeld de bal bij de korpsleiding of lokale politiek te leggen.  Maak melding

 9. Deze wijkagent heeft natuurlijk volkomen gelijk dat het de spuigaten uitloopt. De woordvoerder geeft het zelf al aan het zijn meestal de veelplegers. Dat geeft het probleem al aan. Veelplegers, klootzakjes die steeds weer opnieuw de fout ingaan en daar van Justitie ook steeds weer de kans voor krijgen. Het Openbaar Ministerie zal wel problemen hebben met zijn uitspraak en de Korpsleiding op hun vingers getikt hebben. Het OM ziet zich aangevallen en de Korpsleiding heeft de ballen niet om te zeggen tegen het OM hij heeft volkomen gelijk. Nee tijdens de borrel blijft de pink omhoog en is men overtuigd van hun gelijk, want ze hebben er toch voor geleerd. Kijk dit is de kloof tussen het management en de werkvloer / samenleving.


  Maak melding

 10. Veelplegers, klootzakjes die steeds weer opnieuw de fout ingaan en daar van Justitie ook steeds weer de kans voor krijgen.

  Ik ben van mening dat zwaar straffen, zoals in de VS gebeurt, ook zeker niet het gewenste effect zal hebben. We zullen dan snel een vergelijkbare gevangenispopulatie hebben. Deze gevangenissen hebben voor een behoorlijke groei van de gangstercultuur gezorgd. En de recidive-cijfers in de VS zijn al helemaal niet normaal te noemen.

  Het is beter om opvoeding meer ruimte te geven in deze maatschappij. Thuis, en als dat niet lukt, door een goede hulpverlening of reclassering. We moeten hierin blijven investeren.

  Dat deze ontspoorde jongeren zich als tweederangs burgers gedragen betekent nog niet dat de maatschappij ze een trap na moet geven. Dát is pas kinderachtig.


  Maak melding

 11. Beste JAN wat mij betreft mag je ZWOLLENAAR van het jaar 2010 t.m. 2011 worden jij weet tenminste wat onder de mensen leeft , jij bent geen BUREAUCRAAT die met zijn LIJDINGGEVENDE hand in hand loopt .


  Maak melding

 12. @Bernard, ik verwacht van een korpsleiding dat ze professioneel reageren zodat een wijkagent niet via een wijkkrant zijn irritatie hoeft te laten blijken.
  De dames en heren bestuurders maken zich erg druk om een medewerker die zijn frustratie uit in plaats van te kijken hoe ze de oorzaak van de frustratie weg kunnen nemen.
  Daarnaast vraag ik me af of dit stuk door de prive persoon of in de functie van wijkagent is geschreven.  Maak melding

 13. Dank je drama!
  Als wijkagent ligt het wel wat lastiger maar indien de korpsleiding niet thuis geeft moeten ze niet zeuren als de kritiek van de werkvloer op straat komt te liggen.


  Maak melding

 14. Tja, dat kennen we van Wilders uiteraard.
  Punt is alleen dat ikzelf dus de link tussen Jan en Wilders niet zie (had ik al gemeld). De link wordt door bart1 wel gelegd maar als ik z’n toon zo probeer te interpreteren is hij geen voorstander van Wilders. Ik ben in ieder geval geen ‘volgeling’ van die kuif maar kan me wel plaatsen in het bericht van Jan. Ik kan het allemaal niet met elkaar rijmen; voor m’n gevoel klopt het gewoon niet wat bart1 schrijft. Het komt op mij meer over als een beetje proberen populistisch te blaten.


  Maak melding

 15. hoewel de bewoording van bart1 m.i. wat lomp is, is zijn reactie toch wel duidelijk volgens mij. De opvattingen van JanWitte en Geert Wilders zijn op dit punt redelijk eensluidend. Ik verwacht daarom binnenkort wel een steunbetuiging van Wilders voor JanW. Zeker nu is gebleken dat een overgrote meerderheid vd Telegraaf-lezers onze wijkangent steunt.


  Maak melding

 16. Ik kan me wel een voorstelling maken hoe moeilijk het is om je vak uit te oefenen met een andere mening dan je hoort uit te dragen…
  En dat gaat vreten…
  En dat gaat frustreren…
  En dat gaat bloedkokend irriteren…
  Totdat…
  …de inwendige bom barst!
  Ik keur niet goed wat de wijkagent heeft gedaan. Hij behoort uit te dragen wat de wet hem opdraagt. Hij hoort orde te handhaven, niet te provoceren!
  Ik vind, dat hij met een hulpverlener moet gaan praten. Ik vind ook, dat hij dat al veel eerder had moeten doen. En aan de hand van die gesprekken denk ik, dat hij bij zichzelf te rade moet gaan om te besluiten of hij zelf nog wel het werk wil blijven doen…  Maak melding

 17. Wat ik al eerder schreef. Dit is zeer zeker géén PVV-geluid. Wilders heeft zich een en andermaal uitgesproken tégen achterlijke straffen. Het ligt dan ook niet voor de hand dat hij een Middeleeuws volksgericht toejuicht. Vrees dat dit tot de cutuur van dit deel van Nederland behoort. Uiteindelijk zijn de Staphorsters er ook het langst mee doorgegaan.


  Maak melding

 18. @Eva

  ”Ik vind, dat hij met een hulpverlener moet gaan praten. Ik vind ook, dat hij dat al veel eerder had moeten doen”’

  je hebt t over jezelf neem ik aan?
  ik krijg de indruk dat er bij jou ook nog het een en ander dwars zit:o

  de wijkagent verdient niets anders dan respect!
  hij uit gewoon zijn mening,het is en blijft ook gewoon maar een mens.


  Maak melding

 19. @dennisb; Het enige wat mij op dit moment dwars zit is jouw mening over mij…
  Maar goed, iedereen heeft recht op zn eigen mening. Jij, maar ik ook.


  Maak melding

 20. Dennisb schrijft:

  hij uit gewoon zijn mening, het is en blijft ook gewoon maar een mens.

  Dat is precies wat Eva schrijft! Ik snap jou probleem daarom niet? Of vind je hulpverleners eng?
  Ik vind zijn stukje ook niet zo heel erg. Maar niet handig.


  Maak melding

 21. Als youp van ’t hek of welke andere linkse politicus het zou zeggen zou iedereen juichen.
  En niemand leest de telegraaf natuurlijk.


  Maak melding

 22. Deze hele situatie is als een Masterchef die over zn eigen bereidde schotel zegt, dat ie het zelf niet te (vr)eten vindt, maar het toch zn gasten voor zet …


  Maak melding

 23. De chef in deze, had liever de schotel anders bereid, maar ’t mocht niet van de Masterchef?

  Ben benieuwd of de wijkagent nog een keer met een verklaring komt.


  Maak melding

 24. @Dame….wilders uitgesproken tegen achterlijke straffen?? Volgens mij wilde hij vervelende pubertjes door de knieen laten schieten door het leger toch?


  Maak melding

 25. Hmm, Droko. Dat heb ik kennelijk even gemist. Ik dacht dat Wilders zich consistent uitsprak tegen achterlijke straffen. Als ik jouw voorbeeld hoor dan is hij kennelijk alleen tegen achterlijke straffen uit andere culturen.
  Overigens wel onthullend (of onthutsend) hoeveel mensen een volksgericht voorstaan. Beschaving is kennelijk slechts een dun laagje vernis.


  Maak melding

 26. Ik kan mij de agent in kwestie goed indenken.(Misschien niet zo mogen uitten maar toch). Natuurlijke wordt je dit zat. En de politie mag niet hard optreden en er is geen geld voor blauw op straat en als je als burger achter een inbreker aan zou gaan mag je niets doen want dan kun jij ook nog aangeklaagd worden ……enz. enz.  Maak melding

 27. Los van het feit of een politieman een eigen (en openbare) mening mag hebben heb ik waardering voor de oprechte mening van deze wijkagent.
  Het is zoals het is en dat ventileert deze man. mogelijk niet slim voor zijn loopbaan, maar wel prijzenswaardig en eerlijk.  Maak melding

 28. Tja, bij de korpsleiding zal het misschien niet gewaardeerd worden maar ik gok dat het bij het volk toch heel wat beter zal vallen. De standaard ‘ga boeven vangen’-opmerkingen/dooddoeners slaan in geval van zo’n agent natuurlijk nergens op. Het geeft toch een beetje weer waar agenten in ieder geval óók mee bezig zijn: boeven vangen.  Maak melding

 29. @ Droko, ik ben benieuwd naar jou reaktie hierop.

  Bericht door Dame, op 26 oktober 2010 om 11:33
  Hmm, Droko. Dat heb ik kennelijk even gemist. Ik dacht dat Wilders zich consistent uitsprak tegen achterlijke straffen. Als ik jouw voorbeeld hoor dan is hij kennelijk alleen tegen achterlijke straffen uit andere culturen.
  Overigens wel onthullend (of onthutsend) hoeveel mensen een volksgericht voorstaan. Beschaving is kennelijk slechts een dun laagje vernis.  Maak melding

Reageer