Samenwerking beperkt files rond Lego World in Zwolle

Zwolle – Rondom het succesvolste Lego-spektakel ter wereld heeft de gemeente Zwolle samen met Rijkswaterstaat óók een succes geboekt. Door gezamenlijk op te trekken zijn files tijdens Lego World in de Zwolse IJsselhallen – met vele tienduizenden bezoekers – beperkt.

Bij voorgaande edities liep het verkeer op de snelweg A28 geregeld vast. De A28 loopt pal langs de IJsselhallen en is de belangrijkste route voor bezoekers (uit het hele land) van het Lego-evenement. Analyses van de files leerden dat de aansluiting Zwolle-Zuid (18), waar verkeerslichten staan, de vele bezoekers die met de auto naar Lego World komen niet snel genoeg kon verwerken. Daardoor ontstonden op de snelweg zelf ook files, met vervelende gevolgen voor de doorstroming van het verkeer bij Zwolle. Dit jaar is hebben Rijkswaterstaat en de gemeente werk gemaakt van de monitoring van de toegangsroutes naar de IJsselhallen. Op de aansluiting Zwolle-Zuid zitten meetpunten in het wegdek die registreren wanneer de snelheid van het verkeer afneemt. De wegverkeersleiding van Rijkswaterstaat kan dan vanuit de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze een omleidingsroute instellen. Die route wordt via informatiepanelen en een ‘tekstkar’ langs de A28 kenbaar gemaakt aan mensen die op weg zijn naar Lego World.

Medewerkers van de gemeente Zwolle houden de wegverkeersleiding op de hoogte van de actuele verkeerssituatie op de gemeentelijke wegen naar de IJsselhallen, de zogenoemde parkeerroutes. Op basis van al die informatie kunnen in de Verkeerscentrale in Wolfheze op het juiste moment omleidingen worden ingesteld of opgeheven. Door op deze manier tijdig maatregelen te nemen zijn files op de A28 tijdens Lego World dit jaar beperkt.

In de regio Zwolle wordt meer en meer werk gemaakt van dergelijke ‘slimme’ methodes om de bereikbaarheid in en om de stad te vergroten. Samen met de provincie hebben Zwolle en Kampen nu een zogenoemde verkeersregisseur aangesteld. Wethouder Bereikbaarheid van Zwolle Cees Berkhout: ‘Deze verkeersregisseur houdt er samen met alle partners de gang in om vervoersstromen in regio Zwolle-Kampen te stroomlijnen. Bij werk aan de weg en evenementen bekijkt hij of de doorstroming niet in de knel komt. Bij een parkeerprobleem zoekt hij naar ruimte. Niet achteraf maar vooraf optreden als het nog zin heeft, dáár gaat het om’. De website www.bereikbaarheidzwolle.nl draagt bij aan de effectieve, tijdige communicatie.

Artikel delen:

Reageer