Piek auto-inbraken Assendorp iets naar beneden

Zwolle – Naar aanleiding van eerdere berichtgeving over het toegenomen aantal auto-inbraken in de Zwolse wijk Assendorp, is er een piek zichtbaar in de maand september van in totaal 18* inbraken. In de maanden ervoor, telde deze wijk gemiddeld zo’n vier of vijf autokraken per maand. Een dergelijke plotselinge stijging baart de Politie IJsselland ook zorgen.

Helaas constateert de politie IJsselland dat er regelmatig ‘pieken’  en ‘dalen‘ te zien zijn bij deze vorm van criminaliteit. Dat kan dan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het al dan niet vastzitten c.q. vrijgekomen zijn van een veelpleger die zich met auto-inbraken bezighoudt. Wel valt op dat kort na de aanhouding van een verdachte van auto-inbraak op 4 oktober jl., op heterdaad aan de Ossenmarkt, het aantal inbraken in de wijk Assendorp ook wat is afgenomen; de teller staat nu op 10** in de maand oktober. Verder onderzoek naar deze verdachte is in handen van het Openbaar Ministerie. In 2010 Zijn er drie zogenaamde ‘piekmaanden’ zichtbaar: maart, mei en september. Met name de wijken Diezerpoort, Assendorp, Holtenbroek en Aa-landen hebben daardoor gemiddeld veel aangiftes van auto-inbraken gehad. Opvallend is echter dat we in de maand juni in Zwolle vijf verdachten van auto-inbraken hebben aangehouden, wat de ‘dalen’ in de maanden juni, juli en augustus zouden kunnen verklaren.

Preventietips

Regelmatig krijgt de politie de vraag “Wat kan ik nu doen om te voorkomen dat er in mijn auto wordt ingebroken”. Een antwoord met garantie valt daarvoor helaas niet te geven. Wel zijn er een aantal preventieve maatregelen die het voor de zogenaamde ‘gelegenheidsdief’ minder aantrekkelijk maken om in uw auto in te breken. Een veilig gevoel begint natuurlijk bij het goed afsluiten van alle portieren van uw auto. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het dak en de bagageruimte af te sluiten.

Een aantal andere praktische tips zijn:

Ø       Neem altijd alle waardevolle spullen mee uit de auto: mobiele telefoons, autoradio, navigatiesysteem, laptop, bluetooth apparatuur, foto- of videocamera, cd’s, autopapieren, jassen en tassen met inhoud.

Ø       Verwijder de afdruk van de eventuele zuignap van uw navigatiesysteem op de voorruit.

Ø       Laat het handschoenenkastje open, zodat iedereen kan zien dat er niets kostbaars inzit.

Ø       Schakel de ‘bluetooth’-functie van apparaten (zoals telefoons en GPS-ontvangers) uit, want deze is van buiten de auto te detecteren.

Ø       Dieven zoeken ook onder uw stoelen, berg daar dus niets op.

Ø       Hebt u een stationcar? Dek dan de (lege) laadruimte niet af.

Ø       Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.

Ø       Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem. Door met duidelijk zichtbare stickers aan te geven dat er een alarmsysteem in uw auto zit, schrikt u dieven extra af.

Ziet u iets verdachts? Meld het ons!

Ondanks het feit dat veel auto-inbraken ’s avonds en ’s nachts plaatsvinden als het donker is, komt het ook voor op klaarlichte dag! Regelmatig blijken er getuigen te zijn of mensen die bij nader inzien wel iemand hebben gezien die veel belangstelling toonde voor bepaalde auto’s of zich verdacht ophield op een parkeergelegenheid. Bent u getuige van een autokraak, belt u dan meteen 1-1-2.

Als u een bepaalde situatie verdacht vindt of waar u bijvoorbeeld achteraf uw twijfels over hebt, dan kunt u dit melden op 0900-8844. En onthoud de bijzondere kenmerken van een verdachte. Vergeet daarbij niet een bijzondere haardracht, bril of pet, huidskleur, dik of dun. Deze zijn nodig voor een signalement. U kunt het signalement meteen doorgeven als u 1-1-2 belt. Soms kan de dader nog in de onmiddellijke omgeving opgepakt worden.

Bent u bereid getuige te zijn, dan kunt u, de volgende dag bijvoorbeeld, de politie bellen (0900-8844). Uw getuigenis kan, als het tot een rechtszaak komt, veel gewicht in de schaal leggen. Ook het maken van een foto met uw mobiele telefoon van een verdacht persoon, kan van grote waarde zijn. Waakt u er echter wel voor dat uw eigen veiligheid hierbij niet in het geding komt, want in dat geval heiligt het doel de middelen niet.

 • Dit is een optelsom van de buurten Oud-Assendorp, Nieuw-Assendorp, Stationsbuurt en Pierik. Dit is tevens het werkgebied van de wijkagent van Assendorp. De gemeente Zwolle hanteert een iets afwijkende wijkindeling, waarbij ook Wezenlanden, Marslanden-Noord en Hanzeland bij de wijk ‘Assendorp’ worden geteld. Dit verklaart het getalsmatige verschil met het getal in de bijlage. 

  ** Dit getal is t/m 25 oktober 2010

Artikel delen:
Reacties 7
 1. We moeten wel hard werken om ons autootje misschien wel vrij van inbraak te maken.

  Ik heb als belastingbetaler andere vragen:

  – Veelplegers zijn en blijven kennelijk veelplegers, hoe kan dat?
  O ja, die gasten worden steeds weer losgelaten. Degenen die aangifte doet zit langer op het politiebureau.

  – Het paard staat steeds achter de wagen. Kan dat niet anders?
  Ik ga ook maar voor de strontkar. Hopelijk staat het paard daar goed voor.

  – Ik heb geen vragen meer..  Maak melding

 2. Als ik lees wat voor maatregelen ik zelf moet nemen huiver ik ook een beetje…

  ? Neem altijd alle waardevolle spullen mee uit de auto: mobiele telefoons, autoradio, navigatiesysteem, laptop, bluetooth apparatuur, foto- of videocamera, cd??s, autopapieren, jassen en tassen met inhoud.

  CD’s? Autopapieren?

  ? Verwijder de afdruk van de eventuele zuignap van uw navigatiesysteem op de voorruit.

  Ach welja joh! Poets iedere dag je hele voorruit, omdat één of andere idioot anders je ruit inslaat!

  ? Schakel de ??bluetooth??-functie van apparaten (zoals telefoons en GPS-ontvangers) uit, want deze is van buiten de auto te detecteren.

  Wat een onzin! Er is toch nooit te detecteren, dat de betreffende telefoon IN de auto ligt?!?

  ? Hebt u een stationcar? Dek dan de (lege) laadruimte niet af.
  ? Laat het handschoenenkastje open, zodat iedereen kan zien dat er niets kostbaars inzit.

  Weer de omgekeerde wereld! Als je je auto een beetje netjes achterlaat is dat dus voor gespuis reden om de boel maar open te breken?!?

  ? Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem. Door met duidelijk zichtbare stickers aan te geven dat er een alarmsysteem in uw auto zit, schrikt u dieven extra af.

  Ik heb een alarm systeem. Nadat er twee auto’s gejat waren toch maar besloten dat wel te doen. De nieuwe auto die ik in januari krijg heeft dat niet. Ik heb het alarm systeem namelijk zelf moeten betalen. De leasemaatschappij vindt het niet belangrijk genoeg. En zelf heb ik geen verzekeringsvoordeel van het alarmsysteem in een leaseauto.

  Tussen de regels door lees ik hier een beetje, dat als je niet aan de genoemde punten voldoet je eigenlijk ook wel een beetje vraagt om een autoinbraak.
  Laten we niet vergeten, dat mensen gewoon van andermans spullen af hebben te blijven!

  Ik kom ook bij de strontkar uit…maar ja…

  Maar een betere oplossing: gewoon lokauto’s inzetten! Gewoon een auto neerzetten met een navigatiesysteem in het zicht. Of iemand overduidelijk het systeem in het handschoenenkastje laten leggen.


  Maak melding

 3. Zwolle heeft de primeur al omdat de wijkagent de Zwolse strontkar in NL heeft geintroduceerd.

  Nu moeten we nog een juridisch sluitende reden vinden om dat toe te passen.
  Tip: Mogelijk liggen er nog wat stoffige wetjes uit de middeleeuwen in het archief van justitie?

  Ik ben ook voorstander. De kar is gemakkelijk met stront te vullen uit de wijken waar er niet gehandhaafd wordt op het gebied van het hondenuitlaatbeleid wat recent helemaal opnieuw is gepresenteerd en niets van te merken is..

  Samen maken we de stad!  Maak melding

 4. Gelukkig staat de teller in november weer op nul….

  ZWOLLE / OLST ?? Maandagmiddag 1 november is ingebroken in een auto op een parkeerplaats aan de Lijnbaan/ hoek Burgemeester Vos van Waelstraat. Een man uit Meppel deed aangifte.
  Eerder op de morgen werd ook ingebroken in de auto van een man uit Olst, die aan Zwartewaterallee geparkeerd stond. Ook hieruit verdween het navigatiesysteem. Naar de diefstallen wordt een onderzoek ingesteld.

  h?, jammer


  Maak melding

Reageer