Internationaal Gitaarfestival Zwolle

Zwolle – Woensdagavond is in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle het de 42e editie van Internationaal Gitaarfestival Zwolle van start gegaan. De organisatie was trots op de eerste dag van het festival meestergitarist Manuel Barrueco te kunnen presenteren. In een uitverkochte zaal was het voor de gitaarliefhebbers smullen geblazen.

img_1937_copy.jpg

Verder vindt de komende dagen de Nederlandse première van het concert voor twee gitaren en orkest van Jana Obrovska plaats, uitgevoerd door orkest Musica Michaëlis en onder leiding van dirigent Peter Biloen. Solisten zijn de winnaars van het soloconcours van het Internationaal Gitaarfestival Zwolle in 2009; David Dyakov en Oman Kaminsky. Dit jaar bovendien veel aandacht voor het thema "gemengd bloed" waarin dieper ingegaan wordt op ontmoetingen tussen verschillende culturen en wat daaruit voort kan komen. Tijdens het festival is er een groot aantal activiteiten: masterclasses, lezingen , concerten, een concours, een gitaarbouwers- en bladmuziekbeurs en een ensembleweekend voor amateurs.

img_1928_copy.jpg 

img_1954_copy.jpg

img_1936_copy.jpg

Het Gitaarfestival is ook dit jaar vereerd met de aanwezigheid van internationale grootheden. Naast Manuel Barrueco zullen onder anderen het Take Four Guitar Quartet, Lukasz Kuropaczewski en Beate Huang tijdens het festival masterclasses en concerten geven. Ook zal er weer een soloconcours worden gehouden voor de deelnemers aan het festival. De winnaars van het concours van 2009, David Dyakov en Omán Kaminsky, zullen met het orkest Musica Michaëlis de Nederlandse première uitvoeren van het concert voor twee gitaren en orkest van Jana Obrovska! De masterclasses zullen plaatsvinden in het ArtEZ conservatorium te Zwolle, de concerten in theater Odeon en in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 in Zwolle. Verder (natuurlijk) de bladmuziek‐ en gitaarbeurs, lezingen en het ensemble weekend voor amateurgitaristen.

img_1941_copy.jpg

Het Gitaarfestival Zwolle begint dit jaar op woensdag 27 oktober met het concert van Manuel Barrueco en eindigt op zondag 31 oktober met de finale van het concours en de uitvoering van het concert van Jana Obrovska. In het programma van dit jaar kijken we wat er gebeurt wanneer verschillende culturen elkaar ontmoeten. In de geschiedenis zijn er veel voorbeelden van te vinden: Jazz, Blues, Flamenco; allemaal resultaten van zulke "gemengde huwelijken". Het zijn muziekstromingen geworden die niet weg te denken zijn uit de hedendaagse cultuur. Op vrijdagavond in dat kader een tangoprogramma; elf tango’s uit alle delen van de wereld! Op zaterdag een programma met eigentijdse composities met onmiskenbaar etnische bronnen. Daarin composities van Leo Brouwer, Atanas Ourkouzounov, Annette Kruisbrink, Giel Vleggaar. Het concert wordt geopend met de Folia d’Espagna. De Folia uit de vroege Renaissance die van ongelooflijke invloed is geweest op de Europese muziekcultuur, maar wat was de bron?

Het volledige programma:

Donderdag 28 oktober 2010

Masterclasses in het ArtEZ Conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Concours 1e ronde om 18.00 uur in het ArtEZ Conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Vrijdag 29 oktober 2010

Masterclasses in het ArtEZ Conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Concert Take Four Guitar Quartet: Tango! om 20.15 uur in theater Odeon: Blijmarkt 25, Zwolle

Zaterdag 30 oktober 2010

Masterclasses in het ArtEZ Conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Concert Gemengd Bloed: 20.15 uur in theater Odeon: Blijmarkt 25, Zwolle

Gitaar‐ en bladmuziek beurs in het ArtEZ conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Ensembleweekend in het ArtEZ conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Zondag 31 oktober 2010

Slotconcert: finale van het concours en Nederlandse première van het concert voor twee gitaren en orkest van Jana

Obrovska: 15.00 uur in theater Odeon: Blijmarkt 25, Zwolle

Ensembleweekend in het ArtEZ conservatorium: Aan De Stadsmuur 88, Zwolle

Artikel delen:

Reageer