Thorbeckedebat 2010 over de staat van de euro

Zwolle – Wat is de staat van de Euro? En welke stappen moeten worden gezet om de Eurozone klaar te maken voor de concurrentiestrijd in de global economy? Deze actuele vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse Thorbeckededat in de raadzaal van het Zwolse stadhuis, op dinsdag 2 november vanaf 20.00 uur.

De bedenkers van de Monetaire Unie gingen ervan uit dat de Euro het proces van staatsvorming in Europa zou versnellen. Eén munt veronderstelde afspraken over begrotingsbeleid, belastingen en inflatie. Maar de euro blijkt minder stabiel dan gedacht of gehoopt. Het Thorbeckedebat gaat dit jaar over deze voor iedereen belangrijke monetaire kwestie.

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. De Stichting Thorbecke Zwolle komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke, die zorgde voor de oprichting van het standbeeld van deze Zwolse staatsman in 1992. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. Bij de vraagstelling in de jaarlijkse debatreeks wordt gerefereerd aan zienswijzen van Thorbecke.

De raadzaal van het stadhuis is geopend vanaf 19.30 uur. Burgemeester Henk Jan Meijer opent de bijeenkomst om 20.00 uur, gevolgd door een inleiding van Doede van den Steenhoven, voorzitter van de stichting. De lezing wordt verzorgd door dr. Andre Szász, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn opponent is dr. Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. De discussie vindt plaats onder leiding van dr. Jan Drentje, verbonden als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij rondt om ongeveer kwart voor tien af. Aansluitend is er een informele bijeenkomst in de burgerzaal van het stadhuis.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd het Thorbeckedebat bij te wonen en deel te nemen aan de discussie.

Artikel delen:

Reageer