Niek van der Sprong hoopt op begrip voor ‘subsidie’

Zwolle – Organisator Niek van der Sprong, van onder andere het Bevrijdingsfestival Overijssel en Festival ZwArt, hoopt dat het woord subsidie iets genuanceerder wordt gebruikt. Daarbij hoopt Van der Sprong natuurlijk ook dat Festival ZwArt de steun krijgt om door te gaan.

Van der Sprong: "Het woord subsidie krijgt steeds meer een zeer nare bijklank; er zijn zelfs mensen die het hebben over diefstal van de overheid….het moet niet gekker worden. Neem nou Festival ZwArt. De gemeenteraad van Zwolle verstrekt festival ZwArt de opdracht een festival te organiseren in de binnenstad van Zwolle vanuit een goedgekeurd artistiek concept  met de bedoeling uit te groeien tot een festival van landelijke allure en uitstraling. De raad heeft daar € 130.000,- per jaar voor beschikbaar gesteld. Bij een bezoekersaantal van 27.000 kost dat de Zwolse gemeente € 5,- per bezoeker. Het festival heeft vervolgens zelf nog eens € 350.000,- bij fondsen en provincie weten binnen te halen op basis van goedgekeurde plannen. Dat heet cultureel ondernemerschap".

Als de gemeente een bouwbedrijf opdracht geeft de benedenhal van het stadhuis te verbouwen, moeten zij dan ook 60% van de overige kosten ergens anders zien binnen te halen? En waarom noemen we dat dan geen subsidie?

Als een bedrijf de opdracht krijgt van de overheid een oude weg opnieuw te asfalteren, hoeveel moeten zij dan zelf bijdragen om de kosten te dekken? Wordt zo’n bedrijf dan gesubsidieerd?

En als de gemeente IKEA gunstige vestingvoorwaarden in het vooruitschiet stelt in het kader van werkgelegenheid, hoe noemen we dat dan precies?
Het bevrijdingsfestival Overijssel  "krijgt" jaarlijks € 90.000,- en werkt inmiddels met een begroting van € 950.000,-. Dat geld wordt eigenhandig verdiend door de stichting BFO samen met mijn team en honderden vrijwilligers d.m.v. sponsoring, horeca & foodcatering en donaties. Ook dat is cultureel ondernemerschap. Bij een bezoekersaantal van 140.000 is dat een subsidie van € 0,65 per bezoeker.

Artikel delen:
Reacties 33
 1. verbouwing en asfalteren zijn noodzaak, zweden brengt (misschien ooit?) banen.

  en voor die paar zwollenaren die graag naar een “festival op niveau” willen: je kunt het hele jaar in het ganse land overal van dit soort activiteiten genieten.

  eens met wichert: daar waar nodig de bestaande (kleinschalige) blijven ondersteunen. Daarmee is in Zwolle altijd wat te doen i.p.v. ééns per jaar.


  Maak melding

 2. Dame kneuterig of gezellig en mooi.Groter worden hou je niet tegen maar er zijn grenzen in mijn ogen.Zwolle moet bereikbaar blijven.En ik vind dat er in Zwolle veel te doen is, alleen machtig veel in de maand Juni,daar zou ook eens naar gekeken kunnen worden.Zwolle is een prachtige gezellige stad als je het maar wilt zien en beleven.Daar hebben we geen ZWARTkijkers voor nodig


  Maak melding

 3. Wichert, als er 27.000 mensen in de regen naar een festival gaan, dan is dat voor een stad als Zwolle met 120.000 inwoners een zeer behoorlijk aantal. Als het cultuurimago van Zwolle beter zou worden dan trekt de stad ook meer toeristen van buiten. Is goed voor de Zwolse middenstand. Is ook goed voor het vestigingsklimaat. Grote bedrijven kijken wel degelijk naar het woonklimaat van de plaats waar ze hun bedrijf/hoofdkantoor vestigen.
  De Fundatie is een mooi positief voorbeeld. Een goed interessant festival dat de kans van groeien krijgt draagt daar ook aan bij.


  Maak melding

 4. Dame ,als Zwart subsidie krijgt is dat direct voor een aantal jaren.Als zij b.v voor 1 jaar geld krijgen en het blijkt echt groter te worden en meer betalende bezoekers zou trekken.??? dan wordt het misschien een ander verhaal, er is toch echt met de natte vinger gewerkt 27000 toeschouwers .Het enige wat echt vast staat en wat te controleren is zijn het aantal verkochte kaartjes.


  Maak melding

 5. @Dame, volgens mij draaf je nu een beetje door! Als er een festival in Zwolle is, is het een chaos. De binnenstad is een grote afvalplaats en ik denk dat de bedrijven dan liever dicht willen zijn.
  Hou het Festival maar naast de ROVA is ook makkelijker met de rotzooi opruimen. Het imago ach daar moeten we ons maar niet druk over maken. Wil je toeristen en dat het voor de middenstand beter is, ga dan maar bij de gemeente klagen dat de parkeertarieven naar beneden mogen. Dan komen er meer toeristen en dan heeft de middenstand er ook wat aan, het is net een sneeuwbal wat gaat rollen. Nee we moeten lekker veel geld in de geitenwollensokken evenementen stoppen!Laten we daar maar mee stoppen. De mensen die deze evenementen bezoeken hebben niet veel geld, halen eten bij AH of een andere supermarkt en gooien alles op de grond. De gemeente stopt er volgens mij op deze manier al genoeg geld in.


  Maak melding

 6. zwART is niets voor mij en zo is er wel meer niet voor mij. Waarom moet ik betalen voor een ander zijn plezier of, pils want dat ontbreekt er nog maar aan.  Maak melding

 7. @ Niek, hoe gek kun je een land maken met cretologie als:
  – kopvoddentaks
  – subsidieslurpers
  – linkse kerk
  – gristenen
  – uitzuigers
  – luibuizen
  – elite (geert is 20 + jaar lid van de kamer, dan hoor je of je wilt of niet bij het etablissement) = elite
  – opvreters

  etc etc

  Go for it Niek!


  Maak melding

 8. Bericht door zusenzo, op 29 oktober 2010 om 13:53
  zwART is niets voor mij en zo is er wel meer niet voor mij. Waarom moet ik betalen voor een ander zijn plezier of, pils want dat ontbreekt er nog maar aan.

  Kunnen we onder dat mom dan meteen de subsidie van FCZwolle, kinderopvang en de A28 opheffen? Waarom zou ik daar aan mee moeten betalen? Ik maak er toch geen gebruik van!

  Echt, als dom redeneren een wedstrijd was, stond jij nu hoog genoteerd!


  Maak melding

 9. Mee eens Japs. Samen maken we de maatschappij, en het is geven en nemen maar vooral: de ander pleziertjes gunnen. En op z’n tijd zelf ook van pleziertjes durven te genieten – misschien op dat moment ook wel betaald door anderen die er niets mee van doen hebben. 🙂


  Maak melding

 10. Denk dat het meer om de vraag gaat staat het subsidie bedrag in verhouding tot het aantal mensen die er plezier aan beleven.
  En bij FC Zwolle is zoals het al heel vaak gezegd is een garantstelling en geen lening of subsidie.


  Maak melding

 11. Maakt me niet uit hoe het heet. Er gaat geld uit de gemeentepot naar allerlei doelen, ik noemde er drie, maar ik kan er nog wel 100 bedenken waar gemeentegeld heen gaat, waar ik geen gebruik van maak.


  Maak melding

 12. @ Jasper, dat ben ik met je eens, maar dat krijg je met 170.000 inwoners, met vele verschillende interesses (gelukkig maar) zolang het subsidiebedrag maar in verhouding staat tot het aantal inwoners die het leuk vinden om te zien of te doen.


  Maak melding

 13. @rinus, vertel????? Zo’n 5 mei evenement is nooit een rotzooi? Ik zou zeggen kom eens uit je huis en ga kijken. Kijk dan ook eens om je heen als je die kant op gaat, misschien zie je het een en ander!! Laterrrrrrrrr


  Maak melding

 14. Dick 29-10, 14:14 ik bedoel die andere vriend van je Geert W Er kan geen onderwerp voorbij komen of hij er iets mee te maken zo maak je hem wel hel belangrijk.Vind wel leuk dat je me lief vind,als je dat tenminste niet kleinerend bedoeld


  Maak melding

 15. Er is al veel geschreven, ik beprek mij tot de knagende vraag;

  Met welke (marketing)gedachte is ooit de naam ZwArt bedacht?

  Deventer op Stelten = plaatsgebonden en duidelijk, dynamisch.
  Stad als Theater = dekt ook de lading, dynamisch

  ZwArt roept bij mij iets negatiefs op ….:(

  een naam doet iets voor de beleving denk ik…maar misschien ligt dat aan mij…ben benieuwd naar beleving van anderen..


  Maak melding

 16. Ik deel de mening dat de naam ZwArt (sec) niet bepaald warme gevoelens oproept. Toch heeft het wel iets mysterieus; het roept vragen op en maakt nieuwsgierig. Misschien heeft de naam in de beginjaren meer ondersteuning nodig door nog meer visualisering en/of een klein sublogo met de volle betekenis (als dat al niet gebeurt). Uiteindelijk moet de naam een eigen betekenis, emotie en verwachting krijgen. Vergelijk “oerol” in dat verband, daarvan zullen ook maar weinigen de werkelijke betekenis kennen en oorspronkelijk hebben geassocieerd met het festival (net als ik overigens). Kortom, ik denk dat een goed en herkenbaar merk opbouwen kwaliteit, consistentie en tijd vraagt. Tenzij de naam ZwArt echt negatieve associaties oproept -en dat is naar mijn mening in het geheel niet het geval-, is het raadzaam duurzaam verder te bouwen op de kwaliteit die het merk al draagt.


  Maak melding

 17. @Andre Kijk.
  Behalve twee andere meningen met kritiek op de Gemeenteraad, zijn jouw schaarse berichten alleen op ZwArt gericht, en kan ik jouw naam pas sinds oktober 2010 vinden. Kan het zijn dat je gebruik maakt van een reserve account??

  Ik noem maar:
  16 oktober 2010 om 09:56
  Sinds ‘De Stad als Theater’ in Zwolle is afgeschaft, is dit een goede vervanger! …

  20 oktober 2010 om 12:38
  Misschien moet ZwArt eens overwegen een reddingsactie voor een bijna blind tijgertje en een versufte verdwaalde orka in het programma te laten naspelen. Als daarbij maar 50% van de mediawaarde van Sanny en Morgan wordt gescoord loopt Zwolle helemaal binnen…..

  (http://www.destentor.nl/)
  ZWOLLE – De discussie over subsidie voor het festival ZwArt..’Zwolle mist visie’. Andre Kijk – 20-10-2010 | 10:41 geen visie? De kwaliteit van de BOEMBOEM-evenementen in de binnenstad staat op eenzame hoogte. Net als het handjevol toeschouwers trouwens.  Maak melding

 18. Ik denk dat subsidie’s en het kostenplaatje in het algemeen niet de doorslaggevende motieven zijn voor het doorgaan van welk cultureel of artistiek evenement dan ook.
  In Zwolle is er gewoon van nature geen cultureel klimaat, daar zijn we gewoon erfelijk mee belast, we geven het door van ouders op kinderen.
  En onze stadsbestuurders weten dat en steken er dientengevolge ook hun nek niet voor uit.
  Als je door de stad loopt als vreemdeling valt het je al op. Openbare beeldende kunst op onze pleinen en straten is vaak van matige artistieke waarde, kunstgaleries vind je nauwelijks in onze binnenstad en de festivals die we organiseren zijn blijkbaar pas geslaagd als er weer zoveel tienduizend bezoekers hebben lopen consumeren.
  De Stentor begint in iedere geval zn verslaggeving meestal met het vermelden van bezoekersaantallen en records op dat gebied.
  Ach, over de kwaliteit van de muziek hoeven ze ook eigenljk niets te vermelden want dat kan iedere Zwollenaar van Stadshagen tot in Berkum zelf wel tot in zn slaapkamer horen.
  Een positieve uitschieter op cultureel gebied vind ik wel de moeite die een Zwolse belangengroep samen met een zware delegatie van het gemeente bestuur heeft ondernomen door af te reizen naar Rome in een poging om de beeldengroep van Joan van den Cappelle naar Zwolle te halen.
  Zeker als het ze lukt zal deze onderneming een zeer grote educatieve invloed op het culturele, historische en artistieke bewustzijn in Zwolle hebben, daar ben ik van overtuigd.
  misschien bedoelt Deventernaar van Riele dat ook een beetje als hij onze college van B&W wijst op hun verantwoordelijkheid als provinciehoofdstad? ik zou er als Zwols bestuurder in ieder geval wel een beetje het schaamrood van op de kaken krijgen.


  Maak melding

 19. Bericht door 1stcobra, op 30 oktober 2010 om 20:22
  of is het weer wat kunstigs zo’n andre kijk op ZwArt?
  Natuurlijk kan ik het mis hebben maar…

  Wat suggereer je, 1stcobra?


  Maak melding

 20. @ 1stcobra
  Het doel van je zoekactie van 20.21 uur ontgaat me, net als het vage onuitgesproken vermoeden van 20.22 uur. Dat vermoeden straalt argwaan uit en om dat weg te nemen: ik schrijf op persoonlijke titel, heb geen achterban en ben in een aantal onderwerpen meer geinteresseerd dan in andere. Verder lijkt het me zinvol als we ons beperken tot inhoudelijke reacties, jij de rol van moderator van je afwerpt en er geen off topic onderonsjes van maken. Verder lof voor de keren dat je wel inhoudelijk reageert.


  Maak melding

 21. @Observer
  Uit mijn hart gegrepen. Een stad die pas sinds enkele jaren een akoestisch gezien fatsoenlijke zaal heeft voor concerten en waar elk cultureel evenment steevast tot zware discussies leidt, heeft nog een behoorlijke weg te gaan voor ze ?berhaupt mag denken aan een titel als “culturele hoofdstad”. Schokkend vind ik ook dat bij andere artikelen over dit onderwerp Swolwacht en CDA het Bevrijdingsfestival Overijssel eigenlijk wel een goed alternatief lijkt te vinden voor het “eigen” festival ZWart. Lekker goedkoop meeliften met andere overheden en andere partijen. Nu ja, ergens misschien ook wel slim, want het heeft ook bij De Fundatie tot succes geleid, maar voor een stad met grootsteedse allures wel een beetje armoedig.
  Overigens ben ikzelf dit jaar geen enkele dag naar ZWart geweest, maar alleen de opbouw van podia e.d. en de reclame ervoor geeft gevoel van sprankeling, van verwachtingen. Mensen lijken dan ook vrolijker te zijn. Jammer om dat verloren te laten gaan.


  Maak melding

 22. @Andre Kijk, mijn vermoeden is door ervaring in het forumleven ingegeven. Gezien jouw reactie, is dat vermoeden (noem het argwaan, ik noem het internetervaring) weggenomen. Ik wil alleen even zeker stellen dat positieve beinvloeding ook inderdaad op persoonlijke en niet organisatorische titel plaatsvindt. Bij deze mijn excuses en dan voor de complimenten n.a.v. jouw contra zoektocht haha 😀


  Maak melding

Reageer