Waterschap test Safety-slide

Zwolle – Om verdrinkingsgevaar bij stuwen te verminderen, hebben ingenieursbureau Oranjewoud en het Waterschap Groot Salland een zogeheten Safety-slide getest. Dit is een drijvende plaat die bevestigd is aan de stuwklep en kan meebewegen met het waterniveau. Achter een stuw bevindt zich normaliter een gevaarlijke en sterke rondgaande stroming die ontstaat door het vallende water.

safetyslide.jpg

De bedoeling van de slide is dat deze het vallende water horizontaal afbuigt, zodat de circulerende waterstroom wordt opgeheven. Het water achter een stuw kan levensgevaarlijk zijn. Het tragische vlotongeval in september 2007 op de Berkel is hier het bewijs van. Achttien jonge vrouwen raakten bij een stuw met een vlot te water. Twee overleefden het ongeval niet. De oplossing van de Safety-slide is gezocht in het veranderen van het stromingsbeeld achter de stuw. Door achter de stuw een soort grote traptrede – de Safety-slide – toe te passen, wordt de vallende waterstroom via deze traptrede afgebogen in horizontale richting van de stuw af. De oplossing is even simpel als doeltreffend: Door een drijvende plaat achter de stuw te plaatsen, wordt de grote traptrede  gecreëerd. De drijvende plaat past zich automatisch aan de waterstand achter de stuw aan.

safety-slide.jpg

De Safety-slide is opgebouwd uit gekoppelde kunststof blokken met een stalen frame aan de onderzijde. De juiste ligging in het water wordt bereikt door de blokken deels met water te vullen. De  slide is getest door Europagaai, een bedrijf dat is gespecialiseerd in wildwaterveiligheid. Daarbij is ook bekeken welke gevaarlijke stromingen zich bij of onder de Safety-slide bevinden. Uit de test blijkt dat Safety-slide het verdrinkingsgevaar bij de stuw tot een minimum beperkt.

Afgelopen maanden vond een succesvolle proef plaats in de stuw Langeslag van Waterschap Groot Salland in Laag Zuthem. Donderdag 28 oktober werd de Safety-Slide ofiicieel gepresenteerd aan belangstellenden van onder meer andere waterschappen. Dit gebeurde zowel met een schaalmodel als in de praktijk met wildwaterexperts.

Meer informatie vindt u op www.oranjewoud.nl/safetyslide

Artikel delen:

Reageer