Ziet Zwolle het straks ZwArt voor de ogen?

Zwolle – Het voortbestaan van het festival Zwart staat ter discussie. Zwolle wil zich graag nadrukkelijk bovenregionaal profileren onder meer als festivalstad. Wat in Deventer kan, moet toch zeker in Zwolle kunnen? Blijkbaar niet dus. De discussie over het festival ‘De Stad Als Theater’ wordt opnieuw gevoerd, maar nu over  ‘Zwart’.  Waarom lukt het Zwolle maar niet om te komen tot een spraakmakend en renderend evenementenbeleid. Waarom lukt het Zwolle om met een ad hoc-beleid te komen tot negatieve energie i.p.v. fantastische resultaten. Hein te Riele, directeur van VVV Deventer, is aan het woord en neemt het op voor het Zwolse Festival ZwArt.

zwart_15.jpg

Te Riele: "Het festival Zwart heeft zich in haar edities tot nu toe bewezen: een unieke formule, veel potentie, en hoge culturele kwaliteit. Neen het is geen festival waar de grachten van Zwolle vol liggen met feestende bezoekers. Het is wel een festival dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van Zwolle. En het is juist ook het uitnutten van deze kwaliteiten, die Zwolle veel geld op kunnen leveren. Cultuur is onlosmakelijk met Zwolle verbonden, als sinds de vroege middeleeuwen. Het festival Zwart past naadloos in deze traditie, evenals bijvoorbeeld de kunstopleidingen van Artez. Het nu wegsnijden van Zwart betekent ook een breuk met deze culturele traditie, daar hoeft Artez zich dan ook niet meer aan te houden (toch naar Arnhem?)."

De kwaliteit ook van de historische binnenstad van Zwolle eist ook een aansluitend festivalbeleid: je kan in de binnenstad van Zwolle prima een biertje drinken of een hapje eten, maar dat is hopelijk toch niet het enige.  Zwart heeft bewezen dat zij in staat zijn om dit fantastische historische decor op een actuele en culturele manier vorm en inhoud te geven. Zwolle moet naar mijn mening meer zijn dan een openluchtmuseum met voldoende koek en zopie!

Ongetwijfeld kan er aan Zwart nog het nodige worden verbeterd, maar daar gaat de discussie in Zwolle jammer genoeg niet over. Neen stoppen met de subsidie aan Zwart, en dan zien we wel weer verder. En dat in een tijd dat er volop moet worden bezuinigd. Ja juist nu zal menigeen zeggen, juist in deze tijd. Stop maar met die culturele hobby’s. Moet Zwolle vooral doen, dan laat ze niet alleen de culturele armoede binnen haar fraaie stadspoorten, maar ook echte armoede. Immers, de concurrentie zit niet stil. Zwolle heeft de potentie om een hoofdrol te kunnen spelen, maar blijkbaar mag dat niet.

En weet Zwolle wel dat de subsidie die zij in Zwart stopt  meer dan verdrievoudigd wordt. Er zijn dus blijkbaar voldoende externe partijen (waaronder de Provincie Overijssel) die wél geloven in de unieke kansen en mogelijkheden van Zwolle. 130.000 euro lijkt misschien wel veel geld, maar 3 x 130.000 euro is nog veel meer geld! Waar is de Zwolse koopmansgeest, Zwolle dierbare Hanzestad.

Ik roep de Gemeenteraad van Zwolle van harte op het voorstel van haar College van B&W te volgen. Heb ik dan enig recht van spreken? Misschien wel. In Deventer lukt het wel om te komen tot een goed festivalbeleid, en het levert ons veel geld op. Als het in Deventer lukt, moet het toch zeker in Zwolle lukken! Of toch (weer) niet? Helaas ben ik hier te druk, maar mijn handen jeuken.

Hein te Riele

Directeur VVV Deventer

en Deventer Op Stelten, Boekenmarkt en Dickens Festijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

80 gedachten over “Ziet Zwolle het straks ZwArt voor de ogen?”

  1. Meneer Te Riele heeft groot gelijk, een stad als Zwolle kan meer en beter, dat heeft niks te maken met geld, want waar een wil is is een weg, het hoeft allemaal echt geen Fortuyn te kosten hoor, originaliteit is belangrijker.

    Met z’n allen lekker Geertje nabrullen, wat een apenrots is dit landje toch. Maar goed, na de christenen en de moslims is nu de linkse kerk aan de beurt om te pas en te onpas geschoffeerd te worden. En cultuur is een linkse hobby (zegt Geert), en dus vies, net als hoofddoekjes. Ziehier de geestelijke armoede die ontstaat wanneer je je cultuur verwaarloosd.

  2. Deventer heeft idd 3 gouden formats (die met ART weinig tot niets te maken hebben), en de gemeentelijke centjes gaan rechtstreeks naar de VVV.

    In Zwolle hebben we het oude format weggegooid, en Jan en Alleman gaan zich met het nieuwe bemoeien, onder het motto wie betaalt, bepaalt. Op die manier krijgt ART nooit een echte kans.

  3. Geweldig, Geert dit en Geert dat, WIE zit hier nu op een apenrots? 😀
    Volgens mij kan en mag het festival een kans krijgen maar er zal dan gekeen moeten worden naar de opzet (en die van de andere happeningen) en andere zaken (zie onder)

    Volgens mij is er al aardig wat over gezegd en kan er ondertussen verwezen gaan worden naar de andere stukken waar op geregeerd is (dus niet de reclamestukken) voordat alles weer opnieuw gezegd moet gaan worden:
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/19703/55/#comment-163957#comment-19703
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/19647/55/
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/19485/55/
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/19455/55/

  4. @ 1stcobra: als je ergens in een discussie vóór bent moet je dat niet minnetjes af doen als reclamestukje.
    Verder ben ik het helemaal van harte met Bertus eens. Toch eigelijk armoedig dat de directeur van wat in feite de concurrent is, Zwolle moet wijzen op wat we (nu nog) in huis hebben.

  5. Het lijkt me gemakkelijk om vanuit Deventer te zeggen dat we met z’n allen ZwArt moeten promoten. Dat gaat bijvoorbeeld voorbij aan de budgetten die er voor allerlei culturele zaken zijn. De begroting voor 2011 laat zien dat Zwolle bijna 17 miljoen euro besteed aan cultuurgerelateerde zaken (sport heeft een budget van iets meer dan 6 miljoen euro).
    Maandag moeten we ZwArt evalueren, met in het achterhoofd de bezuinigingen die er aan komen. We moeten meer dan 11 miljoen euro bezuinigen. Het lastige is dat de ijkpunten voor de evaluatie anders zijn, dan de punten die bij bezuinigen een rol spelen.
    Ik realiseer me dat een festival van 3 dagen de gemeenschap 500.000 euro kost (de gemeente 150.000, dee provincie 150.000 en het fonds podiumkunsten 200.000). Dan hebben we het over 26.500 bezoekers, waarvan 7.500 betalend. Ik wil dat wel meenemen in mijn overwegingen, zeker in deze tijd van economische problemen.
    Eén van de doelstellingen was om in 3 jaar te laten zien dat het festival landelijke potentie heeft. Dat is er dus (nog) niet van gekomen.
    Persoonlijk ben ik voor een versmalling van de culturele activiteiten. Dat heb ik al betoogd bij de behandeling van de cultuurvisie. Bouw uit wat we aan goede culturele voorzieningen hebben. De cultuurvisie zegt dat er nog veel onontdekt is. Ook dat is voor mij een overweging.
    Dit zijn inhoudelijke overwegingen.
    Dan komt daar de bezuinigingsopdracht bij. Ik blijf af van voorzieningen die de Zwollenaren ondersteunen, wanneer ze afhankelijk zijn van steun. Ik kom dan al heel snel bij cultuur als programma dat kan bijdragen aan de bezuinigingsopdracht.
    Kortom, er is meer te zeggen dan alleen maar dat ZwArt een goed cultureel fenomeen is en past in de Zwolse binnenstad.

  6. @Rinus

    @ 1stcobra: als je ergens in een discussie vóór bent moet je dat niet minnetjes af doen als reclamestukje…

    Beste Rinus, zet de emotie maar even wat zachter. Ik doelde met mijn verwijzing:

    de andere stukken waar op
    geregeerd is (dus niet de reclamestukken)

    op verwijzingen naar stukken die door belanghebbenden zelf waren aangemaakt zoals o.a. N. v.d. Spong. Het was dus geen aanval 8)8)

  7. Hoe duur was kunst en cultuur in 2009 voor de Gemeente Zwolle?

    Zwolle stond qua gegeven subsidie landelijk op de 12e plek qua uitgave per hoofd bevolking. Dat is dus een grote uitgave waarvoor best eisen mogen worden gesteld irt wat er in stand moet worden gehouden en hoe efficient de evenementen zijn irt de opkomst/tevredenheid/breedte bereikte doelgroep etc t.o.v. de gegeven subsidie.
    (Hier hebben we het dus puur over subsidie vanuit de Gemeente en niet vanuit de provincie etc. )

    Voor de wiskundigen, de vergelijking 2009 Zwolle-Deventer:
    Zwolle totaal ?? 15.141.836, per hoofd bevolking ?? 127,30
    Deventer totaal ?? 7.934.125, per hoofd bevolking ?? 80,42
    zie: http://media.rtl.nl/media/actueel/rtlnieuws/2010/kunstcultuursubsidies/overig/ranglijst_gemeenten_kunst_en_cultuur_per_hoofd_bevolking.pdf

  8. Dhr van Boven levert inderdaad een prima bijdrage, waarvoor bedankt. Behalve tijdens verkiezingstijd (want dan rollen alle partijen over elkaar heen op dit soort fora) mis ik dit echt vanuit de lokale politiek.

  9. Ik moet op zn minst de Hr van Riele gelijk geven dat Zwolle een cultuurarme stad is.
    Alle evenementen hier ter stede schijnen pas geslaagd te zijn als het met veel zuipen, vreten en veel decibels gepaard gaat. en meestal zijn het kopieen van evenementen die ergens in Nederland al eerder gepresenteerd zijn
    Ik bewonder Deventer om zn lef om desnoods oubollig gevonden te worden.
    Als het om straattheater, Middeleeuwse markten, kunstmarkten ed gaat moet de Zwollenaar altijd uitwijken naar kleinere plaatsen in de omgeving.
    En ik voorzie ook nu alweer dat we voor een gezellige kerstmarkt over 6 weken ook weer de regio in moeten, Hoezo provinciehoofdstad?

  10. Ik zie in de begroting van Deventer voor 2011 ca 12 miljoen euro voor kunst en cultuur. Dat is dan ca. 120 euro per inwoner (iets minder dan 100.000).

  11. Dame, dat lijkt veel, maar wat zou ieder Zwollenaar ondertussen moeten betalen voor instandhouding van de Spiegel?.. waar 80% van onze inwoners nooit een stap over de drempel zet? en dan heb ik het nog niet eens over de overbodige brug ernaartoe die als een “Walk of fame” over het meest verloederde stukje stadsgracht gelegd gaat worden.

  12. Zo vraag ik me ook nog steeds af wat elke Zwollenaar heeft moeten betalen voor de bussluis bij het kerkbrugje. Die is de afgelopem jaren al zo vaak op de schop geweest. Zo zijn er nog wel meer infrastructurele projecten die een smak geld hebben gekost en waa vraagtekens bij gezet kunnen worden.

  13. Maar ik denk dat je kijkt wat het aantal bezoekers is die bij ZWart komt kijken. Ook het aantal jonge bezoekers die naar ZWart komt kijken is bedroevend laag.
    En jij begon de Spiegel er bij te halen, en gaf aan dat we per inwoner in Zwolle er veel voor betaalden.

    Denk dat de Spiegel ook bezoekers van buiten Zwolle trekt en denk dat ZWart dat bijna niet doet.

  14. Ik ben dan wel benieuwd hoeveel mensen op jaarbasis de Spiegel bezoeken en hoeveel (unieke) bezoekers uit Zwolle, wie het weet?

    Daarnaast ben ik wel benieuwd of er voor ZwArt een doelgroeponderzoek is geweest en of er rapporten zijn waaruit blijkt uit welke (gemiddelde) samenstelling de bezoekers bestonden.

  15. De brief (waarvan ik als raadslid van Zwolle via weblog Zwolle moet vernemen…(compliment Harry e.a.)) bevalt mij qua toonzetting en inhoudelijk niet ten gevolge van met name het volgende drietal passages.

    Ten eerste de passage: “….Het nu wegsnijden van Zwart betekent ook een breuk met deze culturele traditie, daar hoeft Artez zich dan ook niet meer aan te houden (toch naar Arnhem?)…”
    Klinkt als een soort dreigement 🙁 Maar dan ook nog van een derde?
    Commissie Podiumkunsten geeft i.e.g. mee dat een knip in de relatie tussen Artez en ZwArt goed zal zijn voor de groei van het festival.

    Ten tweede: “In Deventer lukt het wel om te komen tot een goed festivalbeleid, en het levert ons veel geld op.”
    Het algeheel festivalbeleid van een stad valt of staat mijns inziens niet met het al of niet subsidiëren van 1 festival (in dit geval ZwArt). Daar zijn andere elementen voor nodig en het is jammer dat de heer Te Riele deze niet benoemd met zijn expertise.

    Ten derde: “En weet Zwolle wel dat de subsidie die zij in Zwart stopt meer dan verdrievoudigd wordt.” 🙁
    Ook in Zwolle lezen de raadsleden hun stukken….

    Zo’n brief helpt niet.

    Met vriendelijke groet,

    Martijn van der Veen

  16. We halen nu zelfs het fenomeen kerstmarkt er al bij.John van boven heeft het inderdaad heel erg goed uitgelegd.Ook Hans Borrel van Swollwacht heeft al aangegeven in de raad dat er heel veel andere evenementen onder zullen gaan lijden omdat er nou een maal bezuinigd moet worden zoals we allemaal weten.Velen zullen er de dupe van zijn.een festival Zwart wat dan een begroting heeft van ong 500.000 euro is een behoorlijk bedrag.V Riele uit Deventer heeft een paar hele goede troeven in zijn stad,maar heeft hij die zelf bedacht?/.Dit omdat hij zegt dat hij geen tijd heeft voor Zwolle maar dat zijn handen jeuken.
    Natuurlijk ontbeert het in Zwolle aan een klapper ,maar moeten wij het risico nemen in deze tijden om Zwolle op Stelten te zetten??Moeten wij niet uitgaan van een geweldig bevrijdingsfestival?? Moeten wij vanwege Zwart zoveel kleinere maar toch bijzondere dingen als het Klinkerfestival om maar iets te noemen niet meer subsidieren.We hebben zoveel mooie dingen in onze stad die zich zelf bedruipen of zich met een heel kleine bijdrage kunnen redden.Kom begin nov in de stad en overal is er een smartlap,kom in de stad en Sander Dol met zijn geweldige grachtenfestival neemt ons mee,ik kan nog wel even doorgaan om alles te benoemen maar In Zwolle is van alles te beleven ,als je het maar beleven wilt.

  17. Als ik dat allemaal zo lees dan denk ik dat stoppen met festival Zwart het best is. In plaats daarvan kan het idee van wijkagent Witte verder worden uitgewerkt. Drie dagen per jaar het ‘Zwols straffestijn’: met de strontkar of in de schandpaal of nog ander leuk vermaak. Ik denk dat het een gat in de markt is en Zwolle overspoeld wordt met sensatiezuchtigen.

  18. Deze discussie doet mij ook denken aan het gehannes van de gemeente Zwolle voordat de Fundatie kwam. Er waren ver uitgewerkte plannen voor een museum voor moderne kunst toen dankzij burgemeester Hermans er opeens een Museum voor naieve en outsiderskunst moest komen. Dat heeft altijd een armetierig bestaan geleden.
    Ik ben trouwens wel benieuwd hoeveel Zwolle bijdraagt aan het Bevrijdingsfestival en hoeveel andere partijen daaraan bijdragen. Heb jij die cijfers Wichert?

  19. Het lijkt mij meer de vraag of Zwolle wel de stad is voor zo’n cultureel evenement? Er komt niets van de grond hier. Al geef je een budget van een miljoen dan zie ik het nog niet van de grond komen. Ik ben van mening dat het zwolse publiek niet zo cultuurlievend is en de streken er omheen eerder naar een grotere stad gaan dan naar Zwolle.
    Ik denk het meer toegankelijker gemaakt moet worden door het festival te combineren met wat optredens en acts die het meerendeel van de bevolking al kennen. Zwolle loopt altijd qua trends achter de feiten aan en ergens achteraan met de meute mee. De naam Zwart alleen al nodigt toch niet uit??
    Leuk als er optredens zijn van grote namen in de culturele kunst wereld, maar als ze je in Zwolle niet kennen zullen er weinig op af komen.
    Ik pleit voor een vorm van een cultureel festival met herkenbare namen en optredens en veel minder grootschalig. Klein beginnen en dan verder kijken.

  20. Deze discussie doet mij ook denken aan het gehannes van de gemeente Zwolle voordat de Fundatie kwam. Er waren ver uitgewerkte plannen voor een museum voor moderne kunst toen dankzij burgemeester Hermans er opeens een Museum voor naieve en outsiderskunst moest komen. Dat heeft altijd een armetierig bestaan geleden.
    Ik ben trouwens wel benieuwd hoeveel Zwolle bijdraagt aan het Bevrijdingsfestival en hoeveel andere partijen daaraan bijdragen. Heb jij die cijfers Wichert?

    Overigens kreeg dat festival wel tijd om te groeien:

    Van ongeveer 10.000 bezoekers tijdens het eerste Bevrijdingsfestival Overijssel in 1991 is het bezoekersaantal de laatste jaren circa 140.000 mensen.

  21. Dat wil ik maar zeggen, meneer van der Veen: een bijdrage van slechts ongeveer 10%. Hoewel het bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle als provinciehoofdstad wordt gevierd, is het toch niet echt een ‘Zwols’ feestje. Volgens mij beoogt ZWart dat wel te zijn/worden.
    Maar ik ben het wel met John eens dat het culturele klimaat in Zwolle er niet naar is om te investeren in zo’n festival. Daar zijn voldoende voorbeelden van uit het verleden.

  22. Beste Dame,
    Vraag: wat is dan een Zwols feestje? Een feestje dat volledig is betaald door de gemeente Zwolle? Een feestje dat enkel Zwollenaren trekt? Een feestje dat enkel wordt georganiseerd voor en door Zwollenaren?
    Groeten,
    Martijn van der Veen

  23. Een Zwols feestje is wat mij betreft een festival dat bedoeld is om Zwolle “op de kaart te zetten” zoals dat in politiek vakjargon genoemd wordt. Het bevrijdingsfestival heeft dat doel niet, bij mijn weten.
    Daarnaast lijkt mij inderdaad een voorwaarde dat de Zwolse politiek zeggenschap heeft over het festijn. Ook dat heeft Zwolle niet of nauwelijks over het bevrijdingsfestival.
    Inhoud, doelstelling en bereik verschillen wezenlijk. Ik vind een vergelijk tussen ZWart en Bevrijdingsfestival dan ook volledig mank gaan.

  24. Organisatie van het BFO heeft niet expliciet als doel de stad Zwolle op de kaart te zetten idd. Maar doet dit wel, toch? Organisatie van ZwArt heeft ook niet het doel Zwolle op de kaart te zetten. Dit is ook indirect nog niet gebeurd, toch? (Jan Fabre an sich heeft landelijk aandacht gekregen, maar het festival Zwart in de volle breedte ook?)

    Ik verschil van mening met u dat politiek zeggenschap zou moeten hebben over het festijn. Inhoudelijk hebben we dat ook niet (zowel bij BFO als ZwArt). Het enige waar de Zwolse politiek over gaat in relatie tot ZwArt en BFO is een verantwoorde besteding van gemeenschapsgeld. Verantwoord in relatie tot het door de gemeente beoogde doel en met inachtneming van de actualiteit (op dit moment crisis en bezuinigingen). En misschien moeten we dat doel in relatie tot ZwArt wel laten varen (uniek, kwalitatief hoogstaand festival met groot bereik en landelijke bekendheid).

    Aanstaande maandag vanaf 19.30 uur zal in de raad een open discussie plaatsvinden over ZwArt. Deze raadsvergadering is live te volgen op http://www.gemeenteraadzwolle.nl. Op twitter kan het debat mogelijk worden gevolgd door middel van #zgr.

    Groeten,
    Martijn

  25. De open discussie van vanavond gaat een leuke worden, ik zie de samenvatting graag tegemoet.
    Het is goed om te lezen dat hierboven verschillende invalshoeken & meningen aan bod komen en ik hoop dat er nog meer bijdragen gaan komen! Dit is inhoudelijk frisser dan de stakeholders, die zichzelf op de kaart (inkomen) willen zetten, aan het woord te laten. Het gaat uiteindelijk om het publiek & de inwoners van Zwolle en niet om de organisatie.

    Ik hoop dat, in dien er overenesteming komt, er wel in grotere verbanden gedacht gaat worden om evenementen (planttechnisch) centraal te laten organiseren/regisseren om zo doelmatiger & kostenbesparender te werken.

    gr Arjan

  26. @Martijn,

    je houdt het in de binnenstad van Zwolle. Dan neem ik aan dat je in eerste instantie toch voor het Zwolse publiek gaat of niet?

    Ervaring leert nu dat het zwolse publiek en omstreken er blijkbaar niet warm voor loopt. Dus kleinschaliger beginnen en dan verder kijken.
    Ik heb wel een idee. Hou het festival op wythmnerplas. Beetje oera/oerel l(ofzoiets, word op ameland gehouden in ieder geval).

  27. Beste mensen,

    Discussie en meningen oke, maar dan wel graag gebaseerd op eerlijke gegevens. Vorig jaar traden o.a. op: Nynke Laverman, Bertolf en Hanggai (vandaag 2 grote pagina’s in de landelijke Volkskrant) Dat zijn toch bands die enige bekendheid genieten, sterker nog dan lopen we niet achter de feiten aan, maar op z’n minst ergens in het midden.
    Verder zou ik iedereen die kritisch op festival ZwArt is, nogmaals willen meegeven dat de kwaliteit van een stad bepaald wordt door een optelsom van verschillende ingredienten uit diezelfde stad: zoals de Librije (waar ook niet heel Zwolle wekelijks gaat eten) FC Zwolle, (waar ook niet iedereen elke week gaat kijken) de Fundatie (waar ook niet iedere Zwollenaar dagelijks over de vloer komt) het Thorbeckegrachtfestival (waar misschien 10% van de Zwolse bevolking is geweest)
    Kortom, een levendige, bruisende en interessante stad wil graag van alle markten thuis zijn.

  28. De discussie stelt subsidie’beleid’ en hoe men daarop kan korten voorop. Het gaat niet om subsidie’beleid’. Dat bestaat namelijk niet. De vraag is wel: hoe wil Zwolle zich profileren en wat wil zij bieden aan bewoners en bezoekers. Het gemeentebestuur en de raad hebben decennia lang nagelaten een duidelijke visie te ontwikkelen. Op basis van een visie waar je met de stad heen wil, is helder beleid te ontwikkelen. Een onderdeel daarvan is het evenementenbeleid. En ja, er bestaat een document met zo’n naam, maar bij het lezen daarvan blijkt al snel dat er van een van een visie afgeleid beleid geen sprake is. Het evenementenbeleid is niets anders dan vergunningen’beleid’. En dan is de cirkel rond, vergunningen’beleid’ bestaat namelijk niet.

  29. Politiek

    Ik heb de inbreng van diverse partijen hierboven gelezen, waarvoor dank, want dit is andere koek dan de droge kost tijdens een gemeenteraadsvergadering.

    Maar we hebben het over een politiek (subsidie-)proces waarvan het college al heeft laten weten dat ze voor scenario 1 is, een doorstart van de jaarlijkse subsidie van 130.000 euro.

    Is het niet zo, dat de coalitiepartijen blind gaan volgen en daarmee een meerderheid gaan bereiken om de subsidie aan ZwArt door te laten gaan?

    Nee dus, want zowel de CU (John van Boven) als het CDA (Martijn v.d. Veen) laten op deze plaats vrij duidelijk weten tegen scenario 1 te zijn.

    Ik voorzie een scenario 2: een subsidie van 30.000 euro of eens per twee jaar organiseren met een subsidie, en daar kan ik prima mee leven. Scenario 3 is geen subsidie en dit afbouwen, en dat hoeft nou ook weer niet.

    Henk

  30. Ik open een venster:

    Het team Grote Evenementen Zwolle werd opgericht in 2011 om toeristisch-culturele evenementen uit te werken, maar heeft ook de opdracht om een denkoefening op lange termijn uit te voeren, over
    wat een evenement in Zwolle nu precies moet inhouden. Het GEZ werkt deze evenementen op een harmonieuze manier uit en houdt daarbij voortdurend contact met de ondernemers, de HESZ, de VVV, de omwonenden en met de buurtcomités.

    Het GEZ wil ook een uniek aanspreekpunt zijn voor de zeer vele aanvragen van organisaties die activiteiten organiseren (festivals, concerten, optochten, kinderfeesten?? op het grondgebied van het Gemeente Zwolle. Dit uniek loket maakt het de organisatoren van evenementen uiteraard gemakkelijker, want zij hebben zo veel minder gesprekspartners voor de nodige informatie & vergunningen.
    Anderzijds maakt dit loket ook mogelijk om het werk van de subsidieverleners te ondersteunen dmv een adviserende functie.

    etc

  31. @Martijn van der Veen en Diezerpoorter.
    Ik heb niet gesteld dat de gemeenteraad zich inhoudelijk bemoeit of moet bemoeien met festivals. Ik heb onderstaand citaat van een eerder item hier op WLZ geplukt om te illustreren dat er in ieder geval 1 partij in de raad is die wel degelijk vindt dat er voor de Zwolse politiek (wat ik noem) zeggenschap moet zijn. En dan gaat het mij met name om de gebruikte woorden “doelen” en “resultaten”. Overigens is daar niets mis mee, wat mij betreft.

    De VVD Zwolle heeft herhaaldelijk verzocht om het festival in de raad te evalueren. (…)Nu deze drie jaar om zijn, is het wat de VVD Zwolle betreft gerechtvaardigd het festival in de raad te evalueren, nog voordat er sprake is van het kiezen voor scenario??s over de voortzetting van het Festival Zwart. In deze evaluatie kan de raad zich uitspreken over de relatie tussen de gestelde doelen, de resultaten en de kosten.

    Op basis daarvan zouden vervolgens scenario??s ontwikkeld kunnen worden over het al dan niet voortzetten van het festival.

  32. @ 1stcobra
    …. dat de discussie over het huishoudboekje het beleid zou moeten volgen en niet omgekeerd……en……dat subsidiebeleid vergunningenbeleid niet bestaan, maar hooguit uitvoeringsmaatregelen zijn….

  33. Nog een nabrander: ik heb nog niet gehoord dat de gemeenreaad een discussie over doel en resultaten van het Bevrijdingsfestival gaa houden. Vraag me trouwens ook al of dat enig effect zou hebben. Als Zwolle ooit zou besluiten geen subsidie meer te geven aan het Bevrijdingsfestival Overijssel, zal dat vervelend zijn, maar niet het einde betekenen van het festival. Hooguit kunnen de organisatoren besluiten om de standplaats eens te wijzigen, maar zelfs dat verwacht ik niet vanwege de speciale positie van Zwolle als provinciehoofdplaats. Uiteraard zou het wel het gebrek aan cultuurrelevantie bij de Zwolse politiek onderstrepen.

  34. hebben we ook niet een of andere juffrouw in dienst die Zwolle op de kaart moet zetten??/Hoor ik bitter weinig over .Wat doet ze eigenlijk voor haar geld.Dit is een vraag en geen beschuldiging dat ze niets zou doen.Welke Zwollenaar het wel weet mag antwoorden.

  35. @wichert ; miste haar ook al bij de opsomming van GEZ (open venster 1st Cobra). Waarschijnlijk doet ze haar werk verschrikkelijk achter de schermen, maar haar voortbestaan staat hier (nog) niet ter Topic.

  36. Het college heeft besloten om de functie van ideeënmakelaar tot eind 2010 voort te zetten. In de extra tijd willen we naast de primaire taak bij ondersteuning van burgerinitiatieven ook een accent leggen op het overdragen van de kennis en werkstijl van de ideeënmakelaar naar gemeentelijke afdelingen en organisaties in de stad, die een verbindende rol (kunnen) spelen. Ook kan zij vanuit haar ervaringen een rol vervullen bij de vraag welke taken de gemeente kan overlaten/overdragen aan partijen in de stad.

    Dit voorjaar willen we nader onderzoek doen naar de vraag of en hoe deze functie moet worden voortgezet na 1 januari 2011.

    Taak Ideeënmakelaar: HIER

    Maar dat is hier niet de discussie hoor!!

    Er moet een besluit voor subsidie komen. Daar heeft Annemiek de Wolf niets mee van doen.

  37. @ Wichert,

    Ik dacht dat je Zwolle Marketing bedoelde…. Want de ideeënmakelaar heeft niet sec als doel Zwolle op de markt te zetten, maar (grofweg) om initiatieven die in de stad leven verder op weg te helpen. En dat doet ze goed.

    @ Dame

    Tsjek. Is idd niets mis mee.

    @ Iedereen.
    Ten behoeve van de discussie…..
    Vraagstuk waar de raad voor staat is volgens mij:
    Kunnen wij de in 2007 vastgestelde ambitie waarmaken met het voortzetten van subsidiëring aan ZwArt.
    En aanvullend moet de vraag worden gesteld of die ambitie in dit tijdsgewricht van crisis en bezuiniging de voorkeur heeft boven andere noodzakelijke uitgaven en ambities.

    De raad hoopt aanstaande maandag op die vragen in een goed debat een antwoord in de raadzaal te kunnen vinden.

  38. Wie zegt er dat politiek niet leeft :). CDA congres live op TV, debat in Tweede Kamer over regeringsverklaring massaal bekeken op TV en een paginalange discussie over ZwArt op WeblogZwolle.

    Want de keuze over ZwArt maakt wat mij betreft duidelijk dat de financiële situatie van gemeenten en dus ook die van Zwolle iedereen pijn zal doen. We kunnen de ballen niet allemaal meer in de lucht houden. Er zullen ballen vallen en de vraag is welke.

    Wat mij betreft moet de discussie over ZwArt niet over de kwaliteit van het festival, maar over de vraag of we de ambitie om een festival met landelijke uitstraling nog kunnen en willen waarmaken.

    Dat heeft te natuurlijk te maken met de cultuurvisie van Zwolle, maar ook de afwegingen die we daarin moeten maken.

    Voorop staat natuurlijk dat cultuur een enorme meerwaarde heeft voor de stad. En Zwolle heeft zich daarvoor ook niet te schamen. Als ik hier lees dat Deventer 12 miljoen euro aan cultuur uitgeeft, zou ik aan meneer Ter Riele willen zeggen dat Zwolle met 18 miljoen voor cultuur het nog niet zo beroerd doet.
    Maar we kunnen niet meer alles doen. Maandag in de raad zal het er over moeten gaan wat de Zwolse ambitie mbt ZwArt is.

  39. Als kunstenaars graag hun kunsten willen uiten dan vinden ze daar heus wel wat op. De inventieve jongens en meisjes hoef je de kost niet te geven. En de rest hoef je echt niet bij het handje te nemen d.m.v. een festival. Als dat het enige is waardoor ze in de publiciteit kunnen komen heb ik er een hard hoofd in.

  40. Inderdaad tsja, ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt!

    Mijmer, mijmer:

    10 MEI 2004 – ZWOLLE –
    …Kinderen gaan in een kringetje rond het te onthullen kunstwerk zitten. Zo’n tien minuten lang gebeurt er niets, dan wordt de kunstenaar, Luis Listoni, aan het woord gelaten. Zie ze daar staan in al hun onnozelheid, de burgers van Milligen aan de Plas, zegt een ingeblikte stem…
    Het 100.000 euro kostende kunstwerk aan de Milligerplas bleek te bestaan uit de voorbereidingen van niets. Of, zoals de kunstenaar het noemde: het proces dat had plaatsgevonden. Stadshagen was verbluft: Schande!

    🙂

  41. @Henk: GroenLinks en D66 hebben zich duidelijk uitgesproken als voorstander van het festival.

    GroenLinks vindt dat Zwart in de eerste drie jaar van het bestaan een goede prestatie geleverd heeft. Het is niet reeel om te verwachten dat een festival in zo’n korte tijd wereldberoemd in Nederland is. Hoe lang heeft dat voor Oerol geduurt? Hoe lang duurde het bijvoorbeeld dat ons eigen bevrijdingsfestival zo’n enorm succes werd?
    Nu stoppen met het festival betekent behalve culturele verschraling ook kapitaalvernietiging. GroenLinks cultuurwoordvoerder Michiel van Harten heeft hier vast nog meer aan toe te voegen, in ieder geval aanstaande maandag op het raadsplein, maar misschien ook alvast op dit log.

  42. Naar aanleiding van m”n eigen overdenking over “team Grote Evenementen Zwolle”, bedacht ik me dat Zwolle niet de eerste zal zijn die iets structureels moet gaan bedenken. Na wat zoeken een stukje van zomaar een andere gemeente:

    Hoewel we de organisatie van evenementen zoveel mogelijk buiten de gemeente leggen, zal de gemeente daar waar nodig bijspringen. Belangrijk is dat ook de evenementenorganisator
    de eventuele risico??s onderkent. Hoe één en ander in de praktijk vorm gegeven zal worden wordt nader uitgewerkt. In de beleidsnota beschrijven wij de mogelijkheid van het oprichten van een evenementenbureau. Zo??n bureau biedt mogelijkheden voor koppelen van stadsmarketing, toeristische informatieverstrekking en
    culturele voorzieningen met het organiseren van evenementen. Het toekomstige culturele kwartier kan een goede plek zijn voor huisvesting van zo??n bureau. In het actieprogramma achter in deze nota is ook het onderzoek naar de mogelijkheden van een evenementenbureau gepland (start 2010).

    Tja, ik kan hem hooguit nog een keer voor het doel leggen en wil best voorstellen om een keer (specialisten te laten) meedenken met de gemeente (is echt niet zo eng). Maar goed, ik dwaal af en het gaat niet meer specifiek over ZwArt…back to business

  43. Ik vind dat ZwArt de kans moet krijgen om zich verder te ontwikkelen.

    In evaluaties blijkt dat het festival zich goed ontwikkeld binnen de afspraken waar het aan moet voldoen. Ik lees hierboven enkele malen argumenten die nu op dit moment vraagtekens plaatsen bij de rol van het festival, maar ik kan me niet herinneren dat die vraagtekens bij de start van het festival ook zijn aangegeven.

    Dus lijkt het er op dat de discussie eigenlijk vooral gaat over bezuinigingen. Dat is erg jammer, er zijn erg veel mogelijkheden in de begroting om te bezuinigen. En om het bedrag voor ZwArt wat in perspectief te plaatsen: een enkel ruimtelijk onderzoek, en daar mislukken er nog wel eens wat van achteraf bezien, kost soms ook al een ton.

    Het bedrag voor ZwArt is zeker niet de grote oplossing voor begrotingsproblemen van Zwolle.
    Heeft alle aandacht voor alleen ZwArt als bezuinigingsoptie ook te maken met prive-oordelen over de vormen van kunst in het festival?
    Voor mij geldt: of ik de kunst zelf nu wel of niet waardeer, het voegt echt iets toe aan wat er in de stad aan evenementen is.

    En het festival doet het prima binnen de ‘doelstellingen’, in feite krijgen we heel wat voor het geld wat er aan wordt bijgedragen, want bij alle volgende punten, er zijn heel veel eisen gesteld, ontwikkelt het festival zich, zo blijkt uit evaluaties, in een stijgende lijn, en het festival voldoet nu op de hoofdlijn al prima aan de eisen.

    De door de gemeente gestelde eisen aan ZwArt , in de gemeentelijke taal 😉 :

    a) experimenteel van aard;

    b) iets bijzonders toevoegend aan het culturele aanbod in Zwolle;
    c) aan het reguliere aanbod een nieuwe invulling gevend;
    d) een braakliggend cultureel terrein aanpakkend;

    e) bijdrage aan een goed cultureel imago van Zwolle;

    f) een groot publiek trekkend;

    En verder ook nog:

    · een samenhang biedend thema voor een reeks van voorstellingen

    · een heldere artistieke visie

    · een culturele impuls voor deelnemers en en toeschouwers

    · duidelijk zicht op het te bereiken publiek (breed of specialistisch)

    · een originele formule/aanpak, daarmee een aanvulling op het bestaande aanbod

    · goede organisatorische opzet, inclusief publiciteit en financiën

    · gebruik maken van de culturele rijkdom van Zwolle

    · de potentie om op termijn een landelijk evenement te worden

    Mijn conclusie: met nu opeens stoppen met ZwArt gooien we heel wat weg waar echt behoefte aan is in Zwolle, en wat we niet makkelijk meer terug zullen krijgen….

  44. @Michiel

    Korte reactie op enkele punten uit jouw betoog.
    1. ‘Vraagtekens’ kun misschien juist worden gesteld NA de evaluaties omdat je deze bij de start niet helder kunt hebben.
    2. Met het door jouw geschetste beeld t.a.v. de bezuinigingen waar de Raad voor staat, twijfel ik of je ?berhaupt aan keuzes maken toekomt om te bezuinigen. Want er is geen enkele (reële) bezuinigingsoptie die DE grote oplossing is voor een structureel financieel vraagstuk.

    Groeten,
    Martijn

  45. is het misschien een idee:

    postings namens een partij, instelling, oid graag als zodanig vermelden.
    Kan ik vernemen wie wie is. Of op persoonlijke titel, maar dan ook graag vermelden.

  46. Als er geen (reële) opties zijn, is evaluatie overbodig en zijn de keuzes al helder. Kunnen we maandagavond alleen nog naar een toneelstuk, waar de afloop al van bekend is. Soit, dat is ook cultuur!

  47. @Martijn
    -het beste kun je m.i. bij de start van een festival als ZwArt goed nadenken, en dat is denk ik toen wel gedaan. Nu ontwikkelt het festival zich goed en gaan sommigen zich afvragen of we dit wel moeten willen..
    -er is een bezuinigingsplan van GroenLinks waarmee voldoende bezuinigd kan worden, waarbij we ons inziens belangrijke zaken, oa binnen sociaal en cultuur, kunnen ontzien.

  48. @Michiel
    Dat GL een bezuinigingsplan heeft is mij bekend 😉
    Maar ook jullie voorstellen zijn niet afzonderlijk DE grote oplossing. En als je ieder voorstel van jullie afzonderlijk weer in perspectief zet tegen de kosten van een mislukt ruimtelijk onderzoek, zijn ze misschien ook niet nodig…. En zo kom je niet tot het maken van keuzes.

    Ik voeg nog een beeldvormende redenering in de zelfde trant toe: als je niet bezuinigt op cultuur, op ZwArt, moet je op het armoedebeleid korten waarvoor nog een aanzienlijke structurele financieringsopgaaf ligt voor 2012 en verder. (Begrijp me niet verkeerd: is oneigenlijke afweging).

    Ik stel: bezuinigen is keuzes maken waarbij het vertrekpunt niet voor een ieder gelijk is. En dat keuzes dan niet altijd bij een ieder goed vallen is evident.

    En nu houd ik op over ZwArt. Anders loop ik onze woordvoerder op dit dossier teveel voor de voeten in de meningsvormende ronde die wij open ingaan (vertrouwende op een echt debat).

    Groeten,

    Martijn

  49. @Martijn, ja het gaat voor iedereen om keuzen maken, en daarbij ook eea in perspectief te zien naast andere mogelijke uitgaven/keuzen, en hopelijk leidt debat dan tot verdieping maandag. Ik ga dan graag het gesprek aan met jullie woordvoerder :-).

  50. Hoef maandag niet naar de raad het debat is al begonnen,geintje hoor .Ik vind het best mooi zo.ik twijfel of die 45 minuten genoeg zijn .

  51. @drama Dank je, ik probeer af en toe wel mijn bijdrage te leveren. Ook probeer ik hulp aan te bieden maar -gratis hulp?- daar veegt de gemiddelde partij zijn mond(..) mee af heb ik gemerkt 😉

    [dit bericht is op persoonlijke titel en vrij van verborgen agenda’s]

  52. Morgen Raadsplein met een Meningvormende ronde over ZwArt:

    In een Meningvormende ronde, waarschijnlijk op 1 november, debateert de raad verder om vervolgens tot een besluit te komen. De debatvraag zal dan “deelt u de mening van het college?” zijn.

    Het college gaat voor scenario 1: elk jaar 130.000 euro subsidie.

    Zijn de meningen eigenlijk al bepaald, en is het dan zonde van de tijd om nog eens anderhalf uur de meningen uit te kouwen?

  53. Ik sta versteld van deze discussie en de betrokkenheid van zowel de organisatie van Zwart als een aantal gemeenteraadsleden daarbij. Dat vind ik echt klasse. Mooi dat dat hier kan. De argumenten verhelderen het een en ander, en nu snap ik veel beter waar het allemaal om draait: geld!! Alles met elkaar zal het scenario 2 gaan worden, een subsidie van 30.000 euro. Snap dan ook deze extra meningvormende ronde niet. Ik hoor veel in de stad, maar heb nou niet bepaald de indruk dat Zwart gesetteld is. Integendeel. Een linkse hobby klinkt wat afgezaagd in deze tijd, maar het is het wel!

  54. @Vd Berg Waarom is cultuur eigenlijk een “linkse hobby”. Uit de geschiedenis blijkt dat machtshebbers/bewinden van (uiterst) rechtse signatuur behoorlijk geïnteresseerd waren in kunst en cultuur. Wat is er verandert?

  55. @dame
    vd Berg bedoelt, denk ik, dan met name de kunstenaars/uitvoerders en die bevinden zich (zo mag je het wel noemen, ook in deze tijd) grotendeels aan de linkerzijde. (en vd Berg leert gelijk dat je altijd ff na moet denken voordat je een groep gaat betrekken in je stukje haha)

    Het eerste deel van zijn/haar stukje geeft aan dat dit medium nieuwe deelnemers heeft gekregen en dat we prima aan de beeldvormende weg timmeren met z’n allen door deel te nemen aan de discussies.

  56. Jammer dat sommigen hun vensters schijnbaar niet erg ver open kunnen zetten. Voortdurend in links en rechts blijven en denken. Daarmee bijna hardop denkend “als links voor is moet ik tegen zijn of andersom”. Dat populistische woord (in deze context) “hobby” slaat natuurlijk al helemaal nergens op en is puur provocerend bedoeld. Voor mij is het duidelijk “klovenscheppend en kloven(onder)houdend denken”. Je hoeft echt niet elke discussie met die intentie in te gaan, puur om je als politicus te profileren.

    Aan de andere kant zie ik Zwolle als festivalstad, zeker zitten.
    Het zijn volgens mij wel allemaal betaalde voorstellingen, vraag me af of daar markt voor is. Hoe waren de bezoekersaantallen de afgelopen voorstellingen? Dit vind ik een relevante vraag

    Waarom lukt het Zwolle maar niet om te komen tot een spraakmakend en renderend evenementenbeleid. Waarom lukt het Zwolle om met een ad hoc-beleid te komen tot negatieve energie i.p.v. fantastische resultaten.

    Uit bovenstaand topic van Hein te Riele lijkt financiëring toch wel betaalbaar. Stel je open Zwolle; dan krijg je er veel voor terug. Kruip je in je schulp, dan ben je een laffe bange gemeente zonder allure. Zelf zie ik mijn stad toch écht meer als open….wijdopen! Met een hartelijk “kom binnen en geniet; er is voor elk wat wils” als groet.

  57. beste politici, dit nieuws wil ik op de drempel graag nog even meegeven van cultuurnet.nl :

    presentatie op Woensdag 3 november, 15.00 uur
    Zwolle, Willemsvaart 21a, aan de parallelweg bij het Ecodrome, loods naast het bedrijf BAM.

    …Na gedegen voorstudie is de locatie ??Verkeersknooppunt Lankhorst?? op de grens van de gemeente Meppel en Staphorst uitgekozen om dit kunstproject te realiseren. Ter voorbereiding zijn inmiddels gesprekken gevoerd met verschillende lokale- en regionale overheden, bedrijfsleven en industrie…Gekozen is voor het thema ??verbindingen??, omdat dit verkeersknooppunt symbool is voor de verkeersstromen tussen zuid- en noord Europa, maar ook de verbindingen tussen west- en oost Nederland en de Duitse grensstreek.
    Het knooppunt Lankhorst zal een markant punt worden van de in de toekomst verder te ontwikkelen ??Saksenroute?? en staat centraal in de verbinding tussen de Provincies Drenthe, Overijssel en de gemeenten Staphorst en Meppel. De Saksenroute zal lopen van Zwolle via Meppel/Staphorst langs Emmen naar Duitsland. Het idee is om een route te ontwikkelen zoals route 66 of route du Soleil, waarbij langs de snelweg allerlei vormen van opzienbarende kunst te zien zullen zijn.
    Inmiddels hebben zich verschillende aan de beurs genoteerde bedrijven gemeld die mogelijk willen participeren in de realisatie van dit kunstproject. Een televisieproducent heeft zich reeds geïnteresseerd getoond om van de realisatie van dit kunstproject een documentaire te maken. De provincie Drenthe heeft onlangs, op initiatief van statenlid Michel Berends, opdracht gegeven om een quickscan te doen naar mogelijke locaties voor kunst in de provincie. Het kunstproject van de Phoenix Foundation wordt in dit kader ook genoemd.

    Ik zou zeggen dat er een mogelijke kans aanwezig is om e.e.a. met elkaar te laten verbinden/versterken?

    Het is maar weer een idee…….

  58. En bedankt 1stCobra voor de bijdrage vanaf het cultuurnet.nl (interessante site). Had ik compleet gemist.
    Evenzo nog dank t.a.v. inbreng GEZ (is in feite een uitbreiding van het huidige evenementenloket).

    Het is niet per definitie zo dat als men niet reageert op deze website, de inhoud van een bijdrage wordt genegeerd.

    Groeten,

    Martijn van der Veen
    Fractievoorzitter CDA Zwolle (zonder verborgen agenda 😉 ).

  59. @Martijn, dat laatste snap ik. Ik vind het wel zo chique als mensen doen wat jij nu doet 8) dank voor het danken.
    (ps: ik ping je gelijk even aan via een Linkeweg)

Reacties zijn gesloten.