De Librije weer het beste restaurant van Nederland

Zwolle – Maandagavond is in feestelijke sferen de Gault Millau van 2011 gepresenteerd. In vijf jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot één van de hoogtepunten op de culinaire kalender.

Tot locatie was opnieuw het Fortis Circus Theater in Scheveningen verkozen, dat volledig werd overgenomen door de crème de la crème van de Nederlandse gastronomie. Meer dan honderd toprestaurants waren met afvaardigingen aanwezig, hetgeen leidde tot een dynamisch en uitbundig samenzijn. Beste Chef werd, net als vorig jaar, Sergio Herman van Oud Sluis. Hij behaalde het maximaal aantal van 20 punten. Inter Scaldes kreeg samen met De Librije in Zwolle en Beluga in Maastricht 19,5 punten. Restaurant van het Jaar werd, en dat lijkt bijna traditie te worden, evenals de voorgaande jaren De Librije uit Zwolle.

Na samenkomst van alle aanwezigen in de foyer werd het startsein gegeven voor de ceremonie, waar hoofdredacteur Jan van Lissum de winnaars bekend maakte in de inmiddels welbekende categorieën als Beste Chef-kok, Beste Sommelier en Restaurant van het Jaar. Nieuw was de Smiley-Award, voor het restaurant met de hoogste Prijs-Plezier Prestatie (tot 40 euro). De eer deze nieuwe categorie te mogen winnen ging naar ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Een passende beloning voor dit sympathieke, snel opkomende restaurant behorende tot de Jeunes Restaurateurs.

Bij de meer prestigieuze accolades werden grote namen afgewisseld met aanstormend talent. Soms reeds geanticipeerd, soms toch ook een enkele verrassing. Zo ging de prijs voor Beste Sommelier van het Jaar naar Edger Groeneveld van Het Koetshuis in Ede, en werd Adrian Zarzo Habraken van Ivy als geprognostiseerd verkozen tot Talentvol Sommelier van 2011. De trofee voor Beste Gastheer mocht voorafgaand nog in ontvangst worden genomen door Pasquinel Kolk van restaurant Ciel Bleu.

De titel Chef van het Jaar, en dat doet veel deugd,  mag Edwin Vinke van De Kromme Watergang boven de mantel hangen.

Belofte van het Jaar: Niven Kunz – Niven
Talentvol Gastvrouw: Iete Braken. De Lindehof
Wijnkaart van het Jaar: Fred
Wijn-Spijsspecialist van het Jaar: Nadine Mögling – Bij Jef
Hotel van het Jaar: Kruisherenhotel
Terras van het Jaar: Aan de Poel
Duurzaamheidsaward: Paul van Staveren – Sonoy

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Het is mijn wereldje niet helemaal want ik eet er niet wekenlijks maar toch kan de naam Zwolle op welk gebied dan ook nationaal gezien wel een opsteker gebruiken, mijn felicitaties hebben ze…


    Maak melding

Reageer