Versoepeling rookverbod kleine cafés

Zwolle / Den Haag – Het rookverbod in kleine cafés wordt versoepeld. In cafés kleiner dan 70 m2, zonder personeel, wordt het rookverbod afgeschaft. Dit laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft de minister invulling aan de afspraak hierover in het regeerakkoord.

De minister wil met de versoepeling een einde maken aan de discussie over roken in de horeca. De uitzondering geldt alleen voor kleine cafés zonder personeel. Bij de ingang van de kroeg moet een bordje komen waaruit blijkt of er al dan niet wordt gerookt. In andere delen van de horeca, zoals restaurants, cafés met personeel en discotheken blijft het rookverbod van kracht. Evenals in sportkantines. De handhaving wordt op dit rookvrije deel onverminderd voortgezet.

Volgens de minister geeft het nieuwe beleid helderheid: “het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft beschermd tegen tabaksrook”.

Het Besluit uitvoering rookvrije werkplek zal met spoed worden aangepast. Daarop vooruitlopend heeft handhaving van het rookverbod in kleine cafés zonder personeel geen prioriteit en worden opgelegde boetes voor deze groep ingetrokken. Alle lopende procedures voor alle andere zaken worden voortgezet, net als de handhaving.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. PVDA vindt versoepeling rookverbod oneerlijke concurrentie.

  Inderdaad, ik lees in het archief van Trouw het volgende:

  Tweederde van de bezoekers van cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden is voorstander van een rookvrije horeca, bleek onlangs uit onderzoeken van TNS-NIPO. Voor een sector die leeft van gastvrijheid en klantvriendelijkheid, zou dit reden moeten zijn de sigaret en sigaar versneld in de ban te doen.
  Een meerderheid (64 procent) van de honderd grootste horecabedrijven van Nederland denkt er ook zo over, blijkt uit een recente enquête van het tijdschrift Horeca Misset. Ook komen er steeds meer geluiden uit de sector zelf dat het verbod voor de hele sector moet gelden.

  Die eigenaars van de kleine kroegjes gaan zichzelf in de vingers snijden als er gerookt mag worden van hen. De klanten lopen massaal weg en ze hebben het niet eens door! De PVDA heeft gelijk!! Bescherm de kleine kroeg eigenaren tegen leegloop!!!

  (of zit ik ietsje mis?) 😉


  Maak melding

 2. Ik weet niet waarom dit specifiek zwols is?

  Maar 64 procent van horeca ( daar zitten vooral ook restaurants bij) vindt ik nog niet eens zo veel.
  Op dit moment zijn er een aantal cafés waar nog steeds/al wel gerookt word. Daar is het nu altijd druk.

  Ik denk dat de hardnekkige rokers deze cafe’s toch wel zal blijven bezoeken. Met generaliseren van het roken los je dit ook niet op.


  Maak melding

 3. Ik mis een beetje de Zwolse draai. Welke kroegen in Zwolle mogen nu weer roken? Die kroegen mochten dat toch al ( bijv Stap ‘ss in).
  Ikzelf rook met passie. Rookvrij is bij vlagen fijn. 1. Mits goed rookhok. 2. Mits bezoekers zichzelf verzorgen en ik niet continue een zweetgeur in mijn neus heb. Misschien mot men eens wat hogere eisen stellen aan afzuigsystemen. Bij een goede ventilatie heb je minder last van rook.


  Maak melding

 4. Ik ben als niet-roker blij dat er weer gerookt mag worden in het (kleine) café. Je wilt niet weten met welke lichaamsgeuren je geconfronteerd wordt als er geen rook in het café hangt.:)


  Maak melding

 5. Weet je wat ik vind stinken???? Blauwe vogue, mannengeur….
  Blegh! Man! Yugh!
  Word ik echt misselijk van!!!!!
  Die geur is een absolute turn me off!

  En dat terwijl er zulke lekkere mannengeuren zijn!!!!
  Gewoon al, heel simpel, van Nivea, bijvoorbeeld…


  Maak melding

 6. Joop en Adidas wel of niet lekker Joppuh?

  Maar goed, voordat we een off topic reactie gaan krijgen van admin…even weer een on topic tussen door:

  Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat er weer in sommige kroegen gerookt mag worden. Daarnaast ben ik nog blijer, dat er in grote kroegen NIET gerookt mag worden!
  Iedereen weer blij.
  Alleen… meestal is het tussen de rokers wel enorm gezellig! Dat zal ik wel een beetje missen…


  Maak melding

 7. Dat betekent dat ik in ieder geval niet meer in die kleine kroegen zal komen, ook al is het er supergezellig. De rooklucht kan ik niet meer aan……


  Maak melding

 8. @ Miranda, 07:51

  Ik mis een beetje de Zwolse draai…..

  Je kunt je draai hier ook vinden. Soms is het net een café hier, zonder vieze handtastelijke mannen, de rook kun je erbij bedenken; zoveel als je wilt….en gratis. Leuke mensen ook, maar je hebt voldoende inbeeldingsvermogen om de koppies bij de namen te bedenken…WELKOM dus!

  Was er net aan gewend, denk dat ik liever in een kroeg/café oid zit waar niet gerookt wordt. Nou ja, we letten we op de bordjes aan de gevel.  Maak melding

 9. Wat zeg je nou? ZONDER vieze handtastelijke mannen???
  Ik heb toch een hele andere ervaring???
  Hahahahahahahaha
  En soms zijn de discussies op het log zo verhit, dat ik spreekwoordelijk nog wel eens ergens rook uit de oren zie komen, hoor….


  Maak melding

 10. @Blauwtje; Je hebt gelijk…. ook vrouwen hebben niet altijd een even lekkere geur op… Maar waar men (man en vrouw) vooral aan moet denken is, dat ze niet dag in, dag uit dezelfde geur moeten dragen… Dan is ook de geur voor hen nieuw en hebben ze er minder van nodig (hoe vaker je gebruikt, hoe minder je het zelf nog kan ruiken en hoe meer je er dus van gaat gebruiken, per keer).
  En heel verstandig is ook, om niet 1 luchtje, maar 2 of 3 luchtjes te hebben die je graag draagt… (niet tegelijk he).
  Ook dan merk je van ieder luchtje de geur beter op…

  Maar vooral vrouwen moeten zich realiseren, dat de zuurgraad van de huid een luchtje erg kan beinvloeden. Daardoor kan de geur op de huid heel anders zijn dan vanuit het flesje…
  Ook ouderdom van het luchtje is van grote invloed.
  Goed, dit was een kleine seminar over luchtjes.

  En dan nu weer on topic????

  Is er een totaallijst van kroegen waar er dus nu weer gerookt mag worden?


  Maak melding

 11. @ Eva

  Wat zeg je nou? ZONDER vieze handtastelijke mannen???
  Ik heb toch een hele andere ervaring???
  Hahahahahahahaha
  En soms zijn de discussies op het log zo verhit, dat ik spreekwoordelijk nog wel eens ergens rook uit de oren zie komen, hoor….

  Zou je echt denken? Het is hier ook wel erg makkelijk om een paar emoticons te gebruiken, zonder dat je het meent >:(>:(>:( Het gebruik hiervan zou verboTen moeten worden: oplichterts! 😉


  Maak melding

 12. Bericht door Eva, op 4 november 2010 om 13:49
  Is er eigenlijk een kroeg geweest in Zwolle die een boete heeft gekregen? Als ik dit zo lees, lijkt dat me niet????

  Ja zeker Kroegje heeft ook een boete gehad maar ging gewoon door.


  Maak melding

Reageer