Eric Botteghin lonkt naar eredivisie

Zwolle – Eric Botteghin (23) is klaar bij FC Zwolle. Niet dat hij genoeg heeft van de club, want de Blauwvingers gaan hem zeer aan het hart. Niet dat hij niets meer kan leren in Overijssel, want dat kan hij naar eigen zeggen wel degelijk. Nee, de lange Braziliaanse verdediger is toe aan een uitdaging en hoopt zich te kunnen laten gelden in de hoogste Nederlandse competitie. “Ik wil bewijzen dat ik het niveau van de Eredivisie aan kan.”

Na vier seizoenen in de Jupiler League te hebben gespeeld, kijkt Botteghin uit naar duels op het hoogste podium. Volgende week neemt FC Zwolle het in de strijd om de KNVB-beker op tegen FC Twente. De mandekker kan niet wachten tot die wedstrijd begint. “Dat wordt echt an amazing game”, zegt hij tegenover Voetbal Centraal. “Iedereen wil tegen FC Twente spelen. Ik kijk er echt naar uit om het tegen hen op te nemen. Voetballen in de Jupiler League is leuk, maar ik wil hogerop. Deze wedstrijd is daarom een test voor mij om te kijken of ik het niveau aan kan. Het is tijd om de stap te zetten naar een eredivisieclub.

Tegen FC Twente speel ik tegen Marc Janko, dat gaan leuke duels worden. Inmiddels heb ik een idee hoe hij speelt. Nu moet ik bewijzen dat ik me tegen hem staande kan houden en dat ik thuis hoor in de Eredivisie. Hij is een goede spits en heeft een goede kopbal in huis, dus ik ben benieuwd. Iedereen gaat de wedstrijd kijken, dus is dit een mooie mogelijkheid om mezelf in de kijker te spelen van enkele eredivisieclubs. Tot dusverre is dit voor mij het belangrijkste duel van het jaar.”

Wat zijn de kansen van FC Zwolle in die wedstrijd? De ploeg staat op dit moment op de eerste plaats in de Jupiler League en blaakt van het zelfvertrouwen. “Dat komt doordat we als een team spelen en iedereen hard voor elkaar werkt. We vormen een eenheid en niemand voelt zich groter dan het elftal. Daarnaast is ons positiespel erg goed, waardoor we elkaar makkelijk vinden”, geeft Botteghin de kracht van zijn equipe weer. “FC Twente heeft hele bekwame spelers, maar in de voetballerij weet je het maar nooit. Misschien hebben zij een mindere dag en wij een goede. Dan kunnen wij zomaar winnen. Aanvallend zijn zij zeer sterk, hun backs zijn wat minder. Minder, maar nog steeds hele goede voetballers, begrijp me niet verkeerd. Als onze aanvallers scherp zijn en in vorm, kan dat zeker een ingang voor ons zijn om de wedstrijd naar ons toe te trekken.”

Over ongeveer een week staat de prestigieuze wedstrijd op het programma. Tot die tijd wordt er stevig getraind bij FC Zwolle. Botteghin geeft aan enorm veel respect te hebben voor het trainerstrio Art Langeler, Claus Boekweg en Jaap Stam. Vooral van laatstgenoemde twee krijgt hij veel adviezen hoe hij zich kan verbeteren. “Ik train nu bijna elke dag met Jaap of Claus. Zij helpen me om me individueel te ontwikkelen. Er zijn een aantal dingen waarin ik beter kan worden. Allereerst wil ik mijn pass verbeteren. Op het hoogste niveau mag die gewoon niet verkeerd zijn. Daarnaast wil ik sneller en explosiever worden. Ook aanvallend. Ik zou graag een speler willen zijn zoals Jaap in zijn topjaren. Natuurlijk kan ik bij FC Zwolle nog beter worden, maar als ik met spelers uit de Eredivisie voetbal, kan ik me op een ander niveau ontwikkelen. Of ik ook wil vertrekken als we promoveren? Weet je, het is allemaal zo relatief. Het ligt er maar aan hoe het dan gaat bij FC Zwolle en wie me wil hebben. Ik wil omhoog, dat sowieso. Zodra clubs aankloppen bij FC Zwolle ga ik eens goed luisteren wat ze met mij van plan zijn. Kom ik voor in hun toekomstplannen? Wat verwacht de trainer van me? Wat denken de overige bestuursleden? Het is belangrijk dat ze met mij vooruit willen en dat ik aan spelen toekom.”

“Een aantal jaar geleden waren Feyenoord en Heracles Almelo in mij geïnteresseerd, dat klopt. Aangezien ze me niet konden betalen, kwamen beide partijen toen niet tot overeenstemming. Of ik was gegaan als ze wel financiële middelen in huis hadden? Misschien. Het is een droom voor me om voor Feyenoord te spelen. Ik heb geen idee of ik ooit nog een kans krijg om daar naar toe te gaan. Toch moet ik zeggen dat ik me nu meer klaar voel voor een eredivisieclub. Ik heb meer kennis van de Nederlandse cultuur en het Nederlandse voetbal en spreek de taal beter. Dat betekent niet dat ik niet naar het buitenland wil. Het ligt eraan wie me wil hebben, maar ik zie mezelf eerder in Nederland blijven voetballen. Een stabiele club die niet tegen degradatie speelt zou een goede volgende stap zijn in mijn loopbaan. Een middenmotor ja. Het is een droom om voor Ajax of PSV uit te komen, maar ik hoop eerst naam te maken bij een mooie ploeg. Vervolgens zie ik wel wat er op mijn pad komt. Over een topclub in Nederland wil ik graag nadenken, over een club over de grens ook. Zij moeten maar laten weten wat ze in mij zien. Het belangrijkste is nu om in de Eredivisie te gaan spelen, want dat ik de ambitie heb om me op het hoogste niveau te bewijzen, lijkt me meer dan duidelijk.”

Maarten de Jong // Voetbal Centraal


 

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Sinds 2008 speelt het al dat deze jongen weg zou gaan, ik denk echter dat de financiele problemen bij de diverse clubs nog weleens roet in het eten kunnen gooien.

    Het is een droom voor me om voor Feyenoord te spelen. Ik heb geen idee of ik ooit nog een kans krijg om daar naar toe te gaan.

    Tegen Feyenoord kom in ieder geval steeds dichterbij.


    Maak melding

  2. Nou Ren je loopt al aardig vooruit op het einde van deze ronde om nu al te zeggen dat ze volgend jaar al in de hoogste klasse spelen .Je kunt beter hopen dat ze er spelen eerst nog maar eens dit seizoen tot een goed einde brengen.Dan pas weten we het zeker en laten we in ieder geval hopen


    Maak melding

Reageer