Zwolle ruimt bladafval op

Zwolle – Het is herfst. Bladeren vallen van de boom op straat. De gemeente Zwolle doet haar best om uit het oogpunt van veiligheid en toegankelijkheid de straten en stoepen zo veel mogelijk bladvrij te houden.

In de meeste parken en plantsoenen laat de gemeente het blad liggen, omdat het door vertering een voedingsbodem oplevert voor volgende jaren. Bovendien: niemand heeft er last van. Voor sommige gebieden gaat dat echter niet op: bij lanen met veel bomen en dan vooral eiken. Het eikenblad bevat veel looizuur en dat heeft een negatieve invloed op de plantengroei. In die straten verzorgt de gemeente vanaf week 45 (de week van maandag 8 november 2010) één of twee veegbeurten. De gemeente klaart dit karwei met de inzet van bladblazers en zuigwagens.

Bewoners kunnen in de week waarin hun straat of laan wordt geveegd, in de berm het blad aanbieden dat van de gemeentelijke bomen valt. Om het opruimen vlot te laten verlopen, is het verzoek om de bladeren in dat geval niet tot bladhopen te vegen. 

Natuurlijk is er niets op tegen om het blad in de tuin te laten liggen of te composteren. Het biedt in de winter bescherming aan kleine beestjes en het biedt in het voorjaar een uitstekende voedingsbodem voor (nieuwe) planten.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer