30-jarig bestaan Slavisch Byzantijns Koor Zwolle

Zwolle – Het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle bestaat 30 jaar! Dat werd zondagmiddag in theater Odeon groots gevierd met zang- en dansensemble Kalinka uit Rotterdam.

Met haar originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en zang kan Kalinka uniek genoemd worden in West Europa. Prachtige liturgische composities van onder andere Rachmaninov en Bortnjansky, a capella gezongen. Russische en Oekraïense volksliederen, dansen en muziek, verhalend over moedertje Rusland. Liederen over weemoed, de liefde voor het land en de liefdesliedjes zijn als balsem voor het oor. Instrumenten als de balalaika en bajaan zorgden voor het accent dat zo geheel eigen is aan deze muziek. Het Slavisch Koor Zwolle werd op 7 januari 1980 opgericht door de destijds internationaal beroemde bariton van het Don Kozakkenkoor van Serge Jaroff: Michaël Minsky. Met zijn imposante persoonlijkheid gaf hij kleur en inhoud aan het koor, leidde op straffe wijze en stelde hoge eisen aan de zangers. In korte tijd wist Minsky het Slavisch Koor Zwolle tot grote hoogte te leiden. Michaël Minsky overleed in 1988.

Nog steeds zijn er koorleden die oprichting en Minsky hebben meegemaakt. Dat kenmerkt twee eigenschappen van het koor: continuïteit en kwaliteit. Want kwaliteit werd ge�ist ook door de opvolgende dirigenten. Dat is de achterliggende reden, dat iedereen die van deze passionerende muziek houdt niet zo maar even kan komen meezingen. Aspirant-zangers moeten een stemtest ondergaan en redelijk van muziek kunnen zingen, want A capella zingen, zes tot achtstemmig, en in de Russische en kerk Slavische taal, is, hoe prachtig en ontroerend ook, niet eenvoudig.

Minsky werd opgevolgd door dirigent Elena Sjimanskaja. Met een geheel andere persoonlijkheid dan Minsky gaf zij tot 1996 leiding aan het koor waarbij ook zij hoge muzikale eisen stelde zoals zeer zacht en ingetogen kunnen zingen met een zuiverheid tot in het kleinste detail. Vanaf 1996 is Pieter Edward de Graaf vaste dirigent na daarvoor tweede dirigent te zijn geweest. Bekend met het koor en het Slavisch/Byzantijnse genre heeft Pieter Edward de Graaf het hoge niveau van het koor niet alleen weten vast te houden hij heeft er aan weten toe te voegen.

De afgelopen jaren heeft het Slavisch Koor Zwolle het aangedurfd om te concerteren samen met professionele koren die tot de absolute top behoren in Rusland. Dat getuigt van ambitie, van durf en van moed. Als dan de recensies in de kranten zonder uitzondering goed zijn, dan mag het koor met recht trots zijn op datgene dat het heeft bereikt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)