Libelle: Angela Maas beste cardioloog van Nederland

Zwolle – Dr. Angela Maas is door Libelle uitgeroepen tot Beste Cardioloog van Nederland. Voor haar inspanningen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen ontvangt zij woensdag 10 november Libelle’s Gouden Hart.

Angela Maas is sinds 1992 als cardioloog werkzaam bij de Isala klinieken in Zwolle. Al in 2003 startte zij daar een speciale vrouwenpoli hart- en vaatziekten. Daarnaast zit ze in de werkgroep Gender van de Vereniging voor Cardiologen en is ze betrokken bij de landelijke campagne van de Hartstichting Hart voor Vrouwen. Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen lang niet altijd opgemerkt. De klassieke drukkende pijn op de borst, met uitstraling naar de armen, waarmee mannen zich bij de dokter melden, blijft bij vrouwen vaak uit. Vrouwen zijn moe, duizelig, misselijk of slapen slecht. En is zo’n vrouw dan rond de vijftig, valt al snel het woord overgang. Angela Maas zet zich in voor een betere opsporing en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Geweldige erkenning

Dr. Angela Maas krijgt het Gouden Hart uitgereikt op de locatie Wezenlanden van de Isala klinieken in Zwolle. “De award van Libelle is een geweldige erkenning voor en door vrouwen. Wij moeten hartklachten bij vrouwen veel serieuzer gaan nemen en ons inzetten voor meer onderzoek en een betere behandeling,” zegt ze.

Libelle medische award

Elk jaar reikt Libelle een medische award uit aan een persoon of instelling met bijzondere verdiensten in de zorg, met name op gebieden waar vrouwen mee te maken hebben. De winnaars waren tot nu toe: gynaecoloog Bert Alberda (2005), huisarts Sylvie Lo Fo Wong (2006), mammapoli Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (2007), psycholoog Aly van Geleuken (2008) en verpleegkundigen Sandra Dijkstra en Willie van den Berg (2009). Zij ontvingen respectievelijk de Gouden Eendenbek, de Gouden Stethoscoop, het Gouden Borstbeeld, de Gouden Divan en Gouden ‘Croc’.

De Libelle hart-enquête

Uit een onderzoek onder Libelle-lezeressen blijkt dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de manier waarop hart- en vaatziekten zich uiten. De helft van de geënquêteerden weet niet dat hartklachten zich bij vrouwen anders kunnen manifesteren dan bij mannen. Eenderde zou de symptomen van een (naderend) hartinfarct ook niet herkennen. Verreweg de meeste vrouwen van boven de dertig zijn bezig om de risico’s op hart- en vaatziekten te verkleinen. Vooral door niet te roken, meer te bewegen en gezond te eten. Andere maatregelen zijn het regelmatig laten meten van bloeddruk en cholesterol, afvallen en zo nodig medicijnen gebruiken voor de risicofactoren.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer