Onzekerheid bij ouders over toekomst ‘rugzak’

Zwolle – Afgelopen donderdag vond de eerste ouderinformatieavond van de  Ambulante Dienstverlening van de Ambelt plaats op de locatie aan de dokter Hengeveldweg in Zwolle. Naast drie lezingen over de inhoud en de toekomst van ‘de rugzak’ konden de ouders vragen stellen. Hieruit bleek de grote onzekerheid bij ouders over de toekomst van de rugzak en de rechten van hun kinderen.

Veel vragen gingen over de mogelijkheden die ouders hebben om in gesprek te gaan met scholen over de inzet van de rugzak. Ook de zorgen over de toekomst, als de gelden waarschijnlijk naar de samenwerkingsverbanden van de scholen gaan, kwamen aan de orde. De Ambulante Dienstverlening deelt de zorgen van de ouders en gaat hierin ook tot actie over door zich te laten horen in Den Haag. Na de lezingen konden de belangstellenden rondlopen over een uitgebreide productenmarkt. Carolien van Traa, stafmedewerker van de Ambulante Dienstverlening: “Er was een enorm grote opkomst, zo’n 180 ouders/verzorgers hadden zich aangemeld. Zij konden na de verschillende lezingen bekijken wat voor specifiek materiaal onze Ambulant Begeleiders hebben ontwikkeld ten behoeve van reguliere scholen met leerlingen die extra aandacht nodig hebben”.

Enkele voorbeelden van deze ontwikkelde producten waren de inrichting van een speciale werkplek om in alle rust te kunnen werken op school, hulpmiddelen bij het structureren van het huiswerk, diverse sociaal-emotionele spellen en een koffer met materialen voor rouwverwerking. Er werd daarnaast voorlichting gegeven over de rugzakbegeleiding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en in het MBO. Tot slot bijzonder om te melden dat er ook twee ouders op de productenmarkt stonden met hun zelfontwikkelde materiaal ter ondersteuning van hun kinderen met een vorm van autisme.

Directeur Jan Vermue: “Dit is waar behoefte aan is bij ouders, wij zullen in het voorjaar zeker weer een ouderinformatieavond organiseren. Tijdens de avond zijn ouders geïnterviewd om te horen waar zij nog meer behoefte aan hebben, wij gaan hiermee aan de slag”.

Leerlingen regulier onderwijsDe Ambulante Dienstverlening van Orthopedagogisch Centrum de Ambelt begeleidt leerlingen met een ‘rugzakje’ in het regulier onderwijs met autisme, ADHD of gedragsproblemen. De Ambulante Dienstverlening is werkzaam in de regio’s Zwolle, Meppel en Apeldoorn.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. en waarom moest deelname eigenlijk 10 euro kosten? ik ben drukker met het bijwonen van gesprekken van de abérs van de ambelt en op school dan dat ik iets terug wat er gedaan word met het geld van de rugzak.

    Ellenlange bijeenkomsten over behandelingsplannen, die omgezet moeten worden in andere plannen.

    Op de basisschool werd er met het geld van het rugzakje een extra juf ingezet maar op het v.o…..


    Maak melding

  2. @ Anja, ik het gelukkig heel andere ervaring met de ab’ers van de Ambelt. Ja gesprekken op school die zijn er maar urenlange gesprekken over het behandelplan, dat herken ik niet.


    Maak melding

Reageer