Processie voor kunst en cultuur in Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 20 november wordt er in heel Nederland actie gevoerd tegen het snoeiharde mes dat het kabinet Rutte in kunst en cultuur zet. Er wordt 20 % gekort op cultuur en een verhoging van 13 % BTW op kaartjes voor concerten, beeldende kunst en voorstellingen. "En dat terwijl de hele kunstenbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is geen bezuiniging, dat is afbraak van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet". Dat zegt Annemarie Reitsma namens het actiecomité ‘Zwolle schreeuwt om cultuur’.

Zwolle schreeuwt om cultuur is onderdeel van de landelijke manifestatie Nederland schreeuwt om cultuur en wordt georganiseerd en gedragen door Zwolse kunst en cultuurinstellingen. Reitsma: "Een goed functionerende samenleving en een bloeiende economie zijn gebaat bij cultuur. Zwolle kan trots zijn op haar culturele rijkdom en het vele talent waarover de stad beschikt. We willen de stem van Zwolle in alle schoonheid laten horen en dat doen we middels de Zwolse processie. Daarin willen we een zo groot mogelijke vertegenwoordiging van de rijke, talentvolle Zwolse cultuur. Dus meld je aan!"

Om 15.15 uur verzamelen amateurkunstenaars, kunstenaars, kunst en cultuurinstellingen, kunstliefhebbers, toneelspelers, zangers, musici, studenten zich op vier locaties aan de rand van de binnenstad.

Het actiecomité vraagt of je kleurrijke kleding wilt aandoen en een object wilt dragen, alleen of met meerdere personen: een lege cellokist, een voorleesstoel, een kostuum, een schilderij, een beeld etc.

Om 15.30 uur zet de processie zich in beweging door de stad. Speciaal hiervoor wordt een muzikaal thema ontwikkeld. De verschillende processies smelten samen om 16.00 uur op het Grote Kerkplein.

Om 16.00 uur wordt iedereen onthaald door Firma Weijland. Daarna leest een vooraanstaand politicus het landelijk manifest voor. Vervolgens wordt het muzikale thema in gezamenlijkheid tot grote hoogte opgezweept waarna:…. een oorverdovende stilte die de Zwolse schreeuw om cultuur symboliseert.

Loop mee in de processie en meld je aan als vereniging, ad-hoc groep, organisatie, eenling bij a.reitsma@kameroperahuis.nl. Verdere informatie volgt na aanmelding.

Namens het actiecomité: Annemarie Reitsma/ Kameroperahuis, Dorret Pinkster/Gnaffel, Nelleke Hendriks/Artez, Rata Kloppenburg/Kunstenaar, Niek van der Sprong/Niek van der Sprong Culturele Producties, Ingrid Docter/ Festival Zwart

"Nota bene: Er gaan twee keer zoveel mensen naar theater als naar betaald voetbal, 4 miljoen mensen zijn lid van een bibliotheek, er zijn 8 miljoen actieve beoefenaars van amateurkunst en de musea krijgen 20 miljoen bezoeken per jaar. Cultuur is van iedereen. Het is dus geen linkse hobby van maar een kleine groep mensen."

Kijk voor meer informatie op www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Artikel delen:

Reageer