Deltion zet Kieswijzer in voor studiekeuze

Zwolle – Het maken van de juiste studiekeuze gebeurt laat en onbewust. Dat blijkt uit een onderzoek ‘Kiezen kun je (stimu)leren’, gehouden door Stichting Alexander, in opdracht van o.a. JOB, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. Om aankomende studenten wegwijs te maken, zet Deltion daarom een Kieswijzer in op www.deltion.nl/kieswijzer . De Kieswijzer is voor de student een eerste oriëntatie, en dient als aanvulling op persoonlijke voorlichting.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de studiekeuze van jongeren vaak laat en onbewust plaatsvindt. Zowel vmbo-leerlingen die midden in het keuzeproces zitten als mbo-studenten die hier achteraf op terug kijken, geven aan dat ze op het vmbo onvoldoende doen om erachter te komen wat ze interessant vinden.

Om leerlingen te helpen bij het maken van hun studiekeuze, lanceert Deltion een Kieswijzer op deltion.nl/kieswijzer. Aan de hand van het invullen van interesses en mogelijkheden, geeft de site studenten een inzicht in passende opleidingen. Daarmee is de Kieswijzer een instrument dat – naast alle voorlichtingsmiddelen – de studiekeuze ondersteunt. Deltion wil hiermee leerlingen actief stimuleren om zich voor te bereiden op hun studiekeuze.

Naast deze online tool, kent Deltion ook persoonlijke begeleiding en voorlichting, o.a vanuit het Studenten SuccesCentrum. Tijdens open dagen en meeloopdagen op de school wordt een realistisch beeld gegeven van de opleidingen. De studiebeurs in de Zwolse IJsselhallen, biedt studenten de mogelijkheid om zich te oriënteren en zich te laten voorlichten door leraren en Deltionstudenten.

Uit het rapport blijkt ook dat ouders meer moeten worden betrokken bij het keuzeproces van hun kinderen. Tijdens de open dagen van Deltion (14 en 15 januari 2011), organiseert de onderwijsinstelling daarom speciale informatierondes voor ouders.

Slagen voor je middelbare school doe je maar een keer in je leven. Om dat samen met klasgenoten te vieren heeft Deltion de actie: Win je eigen examenfeest! Deltion geeft middelbare scholieren hiermee de kans een feestje op hun school te geven.

Artikel delen:

Reageer