Het weer: onstuimig

Zwolle – De eerste serieuze najaarsstorm is een feit. Vandaag worden we geconfronteerd met de grillen van moeder natuur. Boven land komt een krachtige tot harde wind te waaien, aan zee wordt het stormachtig. Vanavond komen daar ook zware tot zeer zware windstoten bij. Een venijnig lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt de komende 24 uur via Schotland en de Noordzee in de richting van Scandinavië. Met een kerndruk van circa 950 hPa veroorzaakt dit druksysteem veel wind in het noordwesten van Europa. Ook Nederland beleeft vooral vandaag en morgen twee onstuimige dagen.

zicht_op_de_dommel_-_aa-landen.jpg
Aa-landen, zicht op wolken boven de Dommel

Vanochtend is het op veel plaatsen eerst nog licht bewolkt. In het oosten komt de eerste uren van de ochtend hier en daar een mistbank voor. In de loop van de ochtend neemt vanuit het westen de bewolking toe. Ook de zuidenwind neemt geleidelijk in kracht toe. Aan het einde van de ochtend valt de eerste regen in het uiterste westen van het land. Vanmiddag breidt de regen zich in een rap tempo over het land uit. Plaatselijk valt er veel neerslag. De zuidenwind wordt vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. In de kustgebieden komt een krachtige tot harde wind te staan, 6-7 Bft. In het noordwestelijk kustgebied en op de westelijke Waddeneilanden komt een stormachtige wind te staan, windkracht 8. Daarnaast komen er zware windstoten voor van 75-80 km/u, in de kustgebieden mogelijk tot 100 km/u. In dit onstuimige weer loopt het kwik op naar waarden tussen 8-10 graden.

Vanavond blijft het bewolkt en regenachtig. De wind neemt wel in kracht af maar het blijft onstuimig. Pas tegen middernacht wordt het vanuit het westen droger en klaart het op. Komende nacht zijn er opklaringen, maar in de kustgebieden neemt de kans op een bui weer toe. Het koelt af naar 5 graden.

Vrijdag stroomt er zachte lucht uit over het land. Het wordt dan met maxima rond een graad of 12 een stuk zachter. Het blijft verder wisselvallig, met overdag vooral in het noorden van het land nog enkele buien. In de avond gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen. Ook vrijdag overdag staat er langs de kust lokaal nog een stormachtige westenwind. In het weekend bevinden we ons in zachte lucht: maxima rond 13 graden en minima rond 8 graden. Helaas hebben we ook dan te maken met veel bewolking. Zaterdag valt er veel regen. Zondag blijft het ook niet droog.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Zicht op wolken 😉

    ——————————————————————–
    Admin zegt: Ik heb de tekst aangepast hoor 😉


    Maak melding

  2. Wolken zijn altijd prachtig. Fascinerend ik kan er lang naar kijken. Vooral richting stadshagen ’s avond rond tien uur. Soms lijken het net berglandschappen. Jammer dat veel mensen dat ontgaat.


    Maak melding

Reageer