Winnaars EKO-tellingen Zwolle

Zwolle – GroenLinks Zwolle heeft op Duurzame Dinsdag 7 september het landelijke initiatief ‘EKO-tellingen’ van Milieudefensie en Solidaridad ondersteund. De fractie en actieve leden hebben in Zwolse supermarkt filialen het assortiment biologische en fairtrade producten geteld. Inmiddels zijn de landelijke uitslagen bekend. GroenLinks Zwolle presenteert de lokale winnaars op de Dag van de Duurzaamheid.

Met 10 getelde supermarkten is er een Zwols record gebroken. Maar dit record zegt echter nog niets over het aantal producten in de winkels. Zwolle bevindt zich nog niet in de landelijke top 10 van steden waar de supermarkten een groot aanbod hebben van eko en fairtrade producten. Maar op provinvieniveau komt Zwolle gelukig op beide onderdelen wel in de top 3 voor.

Bij de 10 supermarkten zijn de 3 natuurvoedingwinkels niet meegerekend. Deze worden in de landelijke tellingen niet meegenomen, omdat de actie juist bedoeld is om de gewone supermarkten te stimuleren meer eko en fairtraide producten in het assortiment op te nemen. GroenLinks Zwolle vond dat toch jammer voor de Natuurwinkel en Haiko Natuurlijk, want zij steken al sinds jaar en dag hun nek uit. Vandaar dat voor het Zwols vergelijkend onderzoek hun zaken wél bezocht zijn.

Bij de EKO-tellingen komen kleine supermarkten automatisch op een lage(re) plaats terecht, omdat er niet gekeken wordt naar de verhouding van het aantal biologische en fairtrade producten op het totale assortiment. Dat is natuurlijk niet helemaal fair. Maar er is wel alle begrip dat er keuzes gemaakt moeten worden om een actie als deze voor de initiatiefnemers en alle vrijwillige tellers werkbaar te houden. In de Zwolse uitslag is er wel speciale aandacht voor de kleintjes.

De supermarkt met de meeste biologische producten is Super de Boer aan de Assendorperstraat, met 265 getelde artikelen. Hiermee neemt de supermarkt een derde plaats in op de provinciale ranglijst, wat beslist een opsteker is voor een middelgrote wijksupermarkt! De supermarkt met de meeste fairtrade producten is Jumbo aan de Veemarkt, met 53 getelde artikelen. Hiermee neemt de supermarkt een derde plaats in op de provinciale ranglijst. Een eervolle vermelding wordt gegeven aan de Spar in de Roemer Visscherstraat. De bedrijfsleider is enthousiast over biologische producten en zou als kleine buurtsuperbeslist zeker een aantal plaatsen hoger eindigen als de grootte van het filiaal was meegerekend in de eindstand.

De resultaten van de tellingen in het hele land zijn na te lezen op www.ekotellingen.nl

 

Artikel delen:

Reageer