1.300 kilometer kabel in nieuwbouw Isala Klinieken

Zwolle – Maar liefst 1.300 km kabel zit straks verborgen boven de plafonds en in de wanden en vloeren van de nieuwbouw van de Isala Klinieken, genaamd de vlinders. Gelukkig weet D2B-Techniek hoe zij deze ‘kabelbrij’ in goede banen moet leiden.

kabelgoten.jpg

Momenteel zijn dagelijks vijf monteurs bezig met de installatie van kabelgoten in vlinders 1, 2 en 3. In de kabelgoten komt alle bekabeling voor alle elektrotechnische aansluitingen in het ziekenhuis. Dus bijvoorbeeld voor computers en telefonie (datakabel), medische apparatuur en verlichting (sterkstroomkabel) en beveiligingsinstallaties, zoals toegangscontrole en brandbeveiliging (zwakstroomkabel). Al deze kabels lopen – gescheiden door scheidingsschotten – via dezelfde kabelgoten. Eigenlijk krijgt elke vlinder als het ware één lange kabelgoot boven de systeemplafonds, die alle elektrotechnische aansluitpunten van voeding voorziet. Deze kabelgoot bestaat uit elementen van elk drie meter die aan elkaar worden gekoppeld.

René van den Berg, projectleider elektrotechnische installaties van VOF-partner Croon Elektrotechniek: ‘De kabelgoot zit net boven het plafond en loopt over de hele verdieping van de ene ruimte door in de andere. Vanuit die goot gaan de verschillende kabels via buisleidingen en de wanden naar de uiteindelijke aansluitplekken. Bijvoorbeeld naar een stopcontact.’

Kilometervreter

In totaal zit straks 25 km aan kabelgoot in het ziekenhuis. Hierdoorheen loopt maar liefst 700 km datakabel, 350 km sterkstroomkabel en 250 km zwakstroomkabel. ‘Om al die kabels netjes naar de juiste plek te kunnen laten lopen, heeft elke vlinder vier schachten’, legt Van den Berg uit. ‘Hierin zitten verdeelkasten die de aansluitingen over de verdiepingen verdelen. Ondanks alle kilometers kabel blijft overigens nog genoeg reserveruimte over. De goten zijn straks voor maximaal 85% gevuld en aanvullende bekabeling voor toekomstige apparatuur of installaties is eenvoudig toe te voegen.’

Zomer

Naast de kabelgoten komen boven het plafond de buizen en leidingen voor de werktuigbouwkundige installaties. Zoals leidingen voor water, riool en verwarmings- en ventilatievoorzieningen (zie ook het artikel Passen en meten in een 3D-model). Hiervan is de aanleg al gestart in de schachten, waarna de aanleg boven de plafonds volgt. Inmiddels is Croon in vlinders 1 en 2 ook al begonnen met het vullen van kabelgoten. Daarna zijn vlinders 3 en 4 aan de beurt. Volgens planning zijn volgend jaar zomer alle kabelgoten gemonteerd.

Artikel delen:
Reacties 6

Reageer