Loes Huigsloot genomineerd voor Held van de Jeugdzorg

Zwolle – Drie hulpverleners en pleegouders uit Overijssel zijn genomineerd voor de Held van de Jeugdzorgaward 2010. Het gaat om de Loes Huigsloot uit Zwolle, de familie Gelderman uit Witharen en Freddy van Faassen uit Hardenberg. De drie genomineerden zijn door een vakkundige jury gekozen uit meer dan vijftig inschrijvingen.

Tijdens de Week van de Jeugdzorg die zaterdag begint zal de definitieve Held van de Jeugdzorg bekend worden gemaakt. De drie genomineerden zijn naar voren geschoven door een jury bestaande uit gedeputeerde Gert Ranter van de provincie Overijssel, directeur Gerard Teunissen van Jarabee, een ouder en een jongere uit de jeugdzorg. In totaal zijn 54 nominaties binnen gekomen. Gert Ranter: “Uit de vele persoonlijke verhalen die naar ons toe zijn gekomen, blijkt hoe toegewijd de vele medewerkers in de jeugd- en gezinshulp zijn. Dat is hartverwarmend. Ik besef mij dat dit niet alleen voor de mensen geldt die zijn genomineerd, maar eigenlijk voor alle medewerkers”.

De jury prijst de drie genomineerden omdat ze vaak lange tijd, op een menselijke manier net dat beetje extra brengen.

Loes Huigsloot valt op omdat ze als groepsleider bij de Uitwijk in Zwolle goed naar de jongeren luistert en de juiste vragen stelt om ze verder te helpen. Degenen die haar hebben genomineerd zien in haar een echte steun en toeverlaat. Dat past perfect bij het thema van de Week van de Jeugdzorg dit jaar: Luister!

De familie Gelderman is al meer dan tien jaar pleeggezin, en heeft al vele kinderen onder haar hoede genomen. Jenny en Freek Gelderman plaatsen altijd het kind centraal, en zoeken bij problemen altijd de oplossing die het beste is voor het kind. Onlangs hebben ze uit eigen zak een stacaravan op hun erf gezet, waar jongeren kunnen wennen aan een zelfstandig leven.

Jongerenwerker Freddy van Faassen van De Stuw in Hardenberg is genomineerd omdat hij in een situatie dat er echt om ging, de juiste mentaliteit toonde. Midden in de nacht bood hij de helpende hand, in een situatie die om acuut ingrijpen vroeg. Die 24-uur mentaliteit gekoppeld aan het bieden van een luisterend oor heeft respect afgedwongen bij de jury.

Week van de Jeugdzorg

De Held van de Jeugdzorg is een van de vele activiteiten die worden gehouden tijdens de Week van de Jeugdzorg. Deze week wordt gehouden van 13 t/m 20 november. De provincie Overijssel en de Overijsselse instellingen voor jeugd- en gezinshulp organiseren verschillende activiteiten om op een positieve manier aandacht te vragen voor de jeugdzorg. Zo worden gastlessen gegeven op scholen, lopen bestuurders een dagje mee in de jeugdzorg en rijdt de Kindertelefoonbus door de regio. Bekijk de websites van de verschillende instellingen om te zien wat hun activiteiten zijn. De jeugdzorginstellingen in Overijssel zijn Jarabee, LSG-Rentray, Trias Jeugdhulp, Pactum, Lindenhout, De Kei, Avenier en ’s Heerenloo.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. dus ik begrijp uit dit verhaal dat het zaterdag bekend wordt gemaakt wie heeft gewonnen? horen de jongeren die gestemd hebben hier nog wat over?
  groetjes, jazmine


  Maak melding

 2. Loes!!
  Wat leuk!! Genomineerd!! Gefeliciteerd zus!!
  Al een hele eer natuurlijk, maar gun het je
  nog meer om te winnen! Je bent gewoon een
  topper!
  Liefs
  x
  Je zus Inge


  Maak melding

 3. Freek en Jenny Gelderman zijn de Held van de Jeugdzorg 2010. Vanmorgen zijn zij tijdens een verrassingsactie thuis overvallen door juryvoorzitter Gert Ranter. De jury roemt het echtpaar omdat ze altijd het kind voorop stellen. Uit handen van juryvoorzitter en gedeputeerde Gert Ranter ontving het echtpaar een cheque ter waarde van 2.500 euro, die mag worden besteed aan een goed doel in de jeugdzorg. Bovendien ontving het echtpaar een theaterarrangement voor twee personen.

  De familie Gelderman is al meer dan tien jaar pleegouder en heeft vele kinderen voor korte of langere tijd opgevangen. Momenteel verblijven vijf pleegkinderen bij het gezin. Uit de elf nominaties op naam van de familie Gelderman blijkt uit alle hoeken waardering voor de manier waarop zij zich inzetten. “Kinderen krijgen waardering, liefde, begrip en zorg, maar ze zijn als dat moet ook kritisch en alert”, schrijft één van hen. En een ander schrijft: “Dit gezin is altijd bereid mee te denken bij het vinden van een oplossing voor een jongere.”

  Volgens de jury denken Freek en Jenny Gelderman niet in procedures en regels, maar in wat goed is voor het kind. Gedeputeerde Ranter van de provincie: “Een mooi voorbeeld is dat ze zelf een stacaravan op hun erf hebben gezet, waar jongeren met begeleiding kunnen oefenen in het zelfstandig wonen.” Hiermee laat de familie zien dat jeugdzorg niet ophoudt als kinderen achttien worden.

  Campagne
  Tijdens de uitreiking kondigde de gedeputeerde aan dat de komende twee jaar een campagne wordt gehouden over Eigen Kracht Conferenties. De provincie wil dat in de jeugdzorg meer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om problemen in eigen omgeving en onder eigen regie op te lossen. Eigen Kracht is hiervoor een bewezen succesvolle aanpak.

  Week van de Jeugdzorg
  Deze week is het week van de Jeugdzorg. De Held van de Jeugdzorg is een van de vele activiteiten die worden gehouden tijdens de Week van de Jeugdzorg. De provincie Overijssel en de Overijsselse instellingen voor jeugd- en gezinshulp organiseren verschillende activiteiten om op een positieve manier aandacht te vragen voor de jeugdzorg. Zo worden gastlessen gegeven op scholen, lopen bestuurders een dagje mee in de jeugdzorg en rijdt de Kindertelefoonbus door de regio.

  Foto-experience
  De provincie houdt aanstaande vrijdag van 14.00 – 17.00 uur een foto-experience van jongeren. Zij laten foto’s zien van dingen die hen gelukkig of trots maken. Ook kan iedereen daar een fotoworkshop volgen of zelf op de foto gaan met een Ducati motor, Jasper Gottlieb, Flip van Hamel in SpangaS. De experience wordt gehouden in de Vrije School, Biesterweg 6 in Almelo. Iedereen is van harte welkom!

  Bekijk de websites van de verschillende instellingen om te zien wat hun activiteiten zijn. De jeugdzorginstellingen in Overijssel zijn Jarabee, LSG-Rentray, Trias Jeugdhulp, Pactum, Lindenhout, De Kei, Avenier en ’s Heerenloo.  Maak melding

Reageer