Stadionleren in Zwolle bijna twee jaar onderweg

Zwolle – Zwolle had in januari 2009 een primeur: het eerste Playing for succes leercentrum in Nederland bij een betaald voetbalclub. Doel van het project is , dat z’n oorsprong heeft in Engeland, om kinderen met leerachterstandente helpen hun onderwijskansen te verbeteren. Het is een unieke vorm van samenwerking tussen onderwijs, lokale overheid en een Betaald Voetbal Organisatie. Het leercentrum bevindt zich in de persruimte van het FC Zwolle Stadion. Landstede is als onderwijsorganisatie en partner van FC Zwolle coordinator van het project waarin verder FCZwolle, Sportservice Zwolle, Catent, Vivente en openbaar Onderwijs Zwolle en regio samenwerken. Een terug- en vooruitblik na bijna twee jaar onderweg.

playingforsuccessjpg.jpg
 Een groep kinderen die aan het project deelnemen en een aantal direct betrokkenen, waaronder Erben Wennemars.

Op het Playing for Succes congres dat onlangs in Zwolle plaatsvond werd stilgestaan bij de huidige stand van zaken rondom het project. Ander doel was het enthousiasmeren en binden van nog meer potentiële deelnemers. Met Playing for Success Nederland gaat het prima. Doelstelling is nog altijd om alle Betaalde Voetbal Organisaties in Nederland zo ver te krijgen dat ze een leercentrum inrichten. Er zijn inmiddels centra in Eindhoven, Den Haag en Zwolle en binnenkort komen er ook leercentra bij FC Utrecht, FC Groningen, Vitesse, NAC Breda en Willem II. Ook zijn er momenteel besprekingen met Feyenoord, RBC, Helmond Sport, VVV Venlo, Heracles en Fortuna.

PFS Zwolle

In Zwolle verloopt het project zelfs uitermate succesvol. Er komen enthousiaste reacties van kinderen en hun ouders binnen. Uit de reacties van scholen blijkt dat de leerlingen meer zin in school hebben, zekerder van zichzelf zijn geworden, meer initiatief tonen en meer persoonlijkheid krijgen. De cijfers van de leerlingen verbeteren en ze vertellen nu enthousiast wat ze doen op school aan hun ouders. De kinderen kunnen het project aan iedereen aanbevelen. Het project is nu op maandag- dinsdag en woensdagmiddag en de leerlingen worden op school opgehaald én afgezet. Vanaf 13 december komt hier ook de donderdagmiddag bij.

Leerlingen

Wegens dit succes wordt er binnenkort gestart met een nieuwe doelgroep: leerlingen uit de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs. Tot dusver ging het alleen om kinderen van de basisschool. In totaal hebben in Zwolle nu 184 kinderen succesvol deelgenomen aan dit project. De kinderen krijgen leuke opdrachten op gebied van rekenen, lezen en taal in de setting van het stadion en de voetbalclub met gebruik van multimedia. Hierdoor worden de resultaten op school verbeterd. De kinderen zijn afkomstig van basisscholen uit Zwolle die vallen onder de besturen van Vivente, Openbaar Onderwijs en Regio en Catent. Het gaat om ‘gewone’ leerlingen die minder presteren dan ze zouden kunnen en achterblijven op het gemiddelde niveau.

Artikel delen:

Reageer