Windesheim opent deuren PolyPlasticum

Zwolle – De Christelijke Hogeschool Windesheim opent vrijdag 19 november het PolyPlasticum op de Campus te Zwolle. Dit unieke kennis- en informatiecentrum over kunststof dat tevens een museum is, maakt sinds kort deel uit van het Lectoraat Kunststoftechnologie.

Het was zeven jaar in Steenwijk gevestigd en heeft zich daar snel ontwikkeld als educatief trefpunt voor de kunststofsector. Ook is het Polyplasticum een ontmoetingsplaats voor belangstellenden en deskundigen uit de nationale en internationale kunststofwereld. Tevens speelt het centrum een grote rol in het onderwijs. Duizenden studenten vonden tot nu toe hun weg naar het centrum als onderdeel van hun opleiding.

Het Polyplasticum herbergt onder meer een in de wereld unieke historische bakelietverzameling. Het is een klein gespecialiseerd centrum met een uitgelezen bezienswaardige collectie dat bij liefhebbers en kenners in trek is. Lector kunststoftechnologie dr. ir. Harold Gankema is in zijn nopjes met de vestiging op Windesheim: ‘’Het mes snijdt voor ons aan twee kanten. Enerzijds behouden wij hiermee een cultureel erfgoed dat openstaat voor bezoekers, anderzijds kunnen wij het zo optimaal verbinden met ons onderwijs- en onderzoeksprogramma op Windesheim. De kunststofbranche is volop in ontwikkeling. Wij leggen met ons lectoraat voortdurend een relatie tussen historische kunststofproducten en moderne toepassingen, in nauwe samenwerking met bedrijven uit met name Noord- en Oost-Nederland. Het PolyPlasticum past daar uitstekend bij. Bovendien geeft het een goed signaal naar de buitenwereld dat Windesheim een kennisinstelling is geworden die hoger beroepsonderwijs integreert met onderzoek.”

Jan Vloedbeld, oud-directeur van Dyka Kunststof Leidingsystemen uit Steenwijk, heeft een groot deel van de collectie in eigendom. Hij heeft dat belangeloos aan Windesheim overgedragen om de continuïteit van het centrum zowel professioneel als financieel te waarborgen. Vloedbeld was met Geurt Wolsink, oud-financieel directeur van Kornelis Caps & Closures, de initiatiefnemer van het Polyplasticum dat nu is gevestigd in op de begane grond van het T-gebouw van Windesheim. Voor bezoekers is er ruim voldoende parkeergelegenheid. De feestelijke opening op 19 november begint om 14.45 uur en is voor alle belangstellenden toegankelijk.

Artikel delen:

Reageer