Plaatsing loopbrug over perron station Zwolle

Zwolle – In het kader van het project ZwolleSpoort laat ProRail in de nacht van zaterdag op zondag het eerste deel van de tijdelijke traverse plaatsen. De traverse (loopbrug) vervangt de komende drie jaar tijdelijk de perrontunnel die wordt vernieuwd. Tevens worden op innovatieve wijze sloopwerkzaamheden uitgevoerd. 

img_5056_copy.jpg

Het eerste 18,5 meter lange deel van de traverse, een reizigersbrug over de sporen, wordt in de nacht van zaterdag op zondag geplaatst. Hiervoor werd een speciale 500-tons kraan worden neergezet die de voorgebouwde constructie op zijn plek zal hijsen. De traverse is ruim acht meter breed en twaalf meter hoog. De traverse zal de komende weken verder worden afgebouwd en begin volgend jaar in dienst worden genomen. Dit weekend worden ook oude funderingsblokken verwijderd met een innovatieve sloopmethode die nieuw is voor Nederland. De fundering van drie bovenleidingportalen, die bestaan uit tot tien kubieke meter gewapend beton, moet worden verwijderd. In plaats van wekenlang met drilboren het beton te slopen, wordt het verpulverd met een zogenoemde explosieve verbranding met gasvorming. Het gaat hier om een explosie waarbij stikstofgas en stoom vrijkomt. Het gas zoekt een uitweg in de poriën van het beton en maakt bij ontsteking hooguit een doffe plof. Voordeel is onder andere de geringere overlast voor omwonenden.

img_5045_copy.jpg

img_5066_copy.jpg

traverse-zwolle-550.jpg
Zo moet het gaan worden… 

Reizigers

Voor de hijswerkzaamheden en aanvoer van de traverse valt in de nacht van zaterdag op zondag enige uren verkeershinder te verwachten aan de centrumzijde van het station. Ook moeten reizigers tussen Zwolle en Meppel en Zwolle en Ommen zondag rekening houden met een langere reistijd tot een half uur omdat er geen treinverkeer mogelijk is. Er wordt onder meer rijdraad vernieuwd op die trajecten. NS zet bussen in. Zie voor meer informatie 9292ov.nl en NS.nl.

img_5054_copy.jpg

img_5039_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Henk dankjewel,

  we vergeten zo vaak al die mensen die in hun vrije (hoe laat dat ook is)tijd veel voor anderen betekenen, dus ook de medewerkers van dit weblog, daar mag wel wat meer aandacht voor zijn, het lijkt vaak vanzelfsprekend allemaal, dat is het vaak niet.


  Maak melding

 2. Vooruitziende bedrijvigheid

  . De traverse (loopbrug) vervangt de komende drie jaar tijdelijk de perrontunnel die wordt vernieuwd. Tevens worden op innovatieve wijze sloopwerkzaamheden uitgevoerd.

  In Steenwijk zijn ze ook aan ’t bouwen…..een ruimte waar je eindelijk eens wat te eten en te drinken kunt krijgen. Voor toiletteren moet je nog in ‘De Meente’ zijn.


  Maak melding

 3. @hsijbesma, ben vrijdagavond nog op het station geweest toen was be brug nog niet in gebruik.
  De liften die op de diverse perrons staan waren volgens mij nog niet af. En er staan nog hekken voor de diverse trapopgangen.
  Wanneer wel, geen idee.


  Maak melding

Reageer