Skelet bij opgraving De 12 Apostelen gevonden

Zwolle – Tijdens de afronding van het archeologisch onderzoek aan de Menno van Coehoornsingel bij de locatie de 12 Apostelen is maandagmorgen een bijzondere vondst gedaan. In het onderste vlak is een menselijk skelet aangetroffen. Vandaag is het botmateriaal door een fysisch-antropoloog blootgelegd. Dinsdag wordt het skelet geborgen en zal het nader onderzocht worden.

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_1.jpg

In eerste instantie werd het schedel aangetroffen. Bij de schedel bleek meer botmateriaal aanwezig te zijn, bij nader onderzoek bleek het te gaan om een compleet skelet. Het skelet ligt in een lager gelegen deel in het landschap en moet gezien de vondst van een rekenpenning van vóór 1580 dateren. Opvallend is de houding van het skelet. Het lijk is zittend, met vastgebonden armen voor de benen langs, aangetroffen. Opmerkelijk is verder dat er rond het skelet geen sporen zijn aangetroffen van een kist of duidelijke grafkuil. Het is daarom nog een mysterie hoe het skelet op deze plaats terecht is gekomen. Op de locatie is namelijk nooit officieel begraven zoals rondom kerken en kloosters wel het geval is.

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_3.jpg

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_5.jpg
Rond de polsen zijn lederen bandjes zichtbaar…

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_4.jpg

De komende maanden zal het skelet nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek worden ook monsters genomen voor zogenaamd isotopenonderzoek. Hierbij wordt onder meer het gebit bestudeerd. Deze onderzoeken kunnen mogelijk licht werpen op de herkomst van het individu en informatie geven over het voedingspatroon.

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Zwolle – Aan de Menno van Coehoornsingel in Zwolle hebben de archeologen van de gemeente Zwolle tijdens opgravingen een skelet gevonden.

  Wordt er uitgegaan van een misdrijf??


  Maak melding

 2. Het blijft grappig om te zien hoe andere media uit Zwolle het actuele nieuws van Weblog Zwolle volgt en daar later dan we hier lezen verslag van doet 8)


  Maak melding

 3. Dat ‘vastgebonden’ maakt er wel een vreemd verhaal van… Maar ja, 500+ jaar geleden, ben benieuwd wat je daar nog van kan maken.

  Ik denk niet dat een eventuele dader nog vrij rond loopt… 😉


  Maak melding

 4. nou ik heb vanmiddag er van genoten ga morgen weer heen,,,en het mooiste van alles er komen allemaal wilde verhalen hahahah de een zegt dit de ander zegt dat leuk om aan te horen hahahah:)


  Maak melding

 5. Misschien zat ie z’n behoefte te doen en is ie van de pot gevallen, met zijn hoofd tegen een soort wasbak (wat hadden ze in die tijd??) en is ie nooit gevonden…


  Maak melding

 6. Ik vind het wel spannend… Kan dit vervolgd worden? En dat we dan mogen speculeren naar de toedracht en zo?
  Ik vind het bijvoorbeeld wel verdacht dicht bij het voormalige huis van bewaring…


  Maak melding

 7. Op de plaats van de opgraving heeft vroeger de nootmuskaat fabriek van Ten Doeschate gestaan. Valt daarmee nog een link te trekken? Complotten?


  Maak melding

 8. Hallo
  Was er zonet en heb enkele omwonenden gesproken. Opmerkelijk was dat het lichaam met de handen achterop de rug gebonden lag. Ook is er een 1500 gulden muntstuk gevonden.
  ;D


  Maak melding

Reageer