Hoog water in de IJssel bij Zwolle

Zwolle – Het water in de IJssel bij Zwolle is als gevolg van de hevige regenval in het zuiden van het land in korte tijd met rap tempo gestegen. In een uiterwaarde ten noorden van Zwolle moesten daardoor een aantal pony’s met spoed van een stuk weiland gehaald worden.

15-11-2010_waterhoogte_ijssel_1.jpg

De actuele stand bij het Katerveer is momenteel 128 cm boven NAP. Dat was zondag nog ongeveer 100 cm NAP. In een dag tijd is de hoogte van de IJssel met 28 cm gestegen. Uiterwaarden bij de rivier lopen langzaam vol. Een meetpunt bij Doesburg laat een vergelijkbare stijging van het water zien. De verwachting is dat het water in de IJssel ter hoogte van Zwolle de komende dagen blijft stijgen.

15-11-2010_waterhoogte_ijssel_2.jpg

15-11-2010_waterhoogte_ijssel_3.jpg

Het wateraanbod van de Rijn en de IJssel wordt bepaald door het stroomgebied van de Rijn: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het peil van de Rijn stijgt als het in die gebieden regent of als de sneeuw in de bergen smelt. De Rijn moet dan in korte tijd een enorme hoeveelheid water verwerken. De Rijn komt bij Spijk ons land binnen. Direct daarna splitst de Rijn zich. Tweederde van het water gaat dan naar de Waal en eenderde deel gaat richting Arnhem. Vlak voor Arnhem splitst het water zich weer. Tweederde deel gaat nu naar de Nederrijn en eenderde deel vormt de IJssel.

Het waterschap is niet verantwoordelijk voor de rivieren de Rijn en de IJssel maar wel voor een groot deel van de dijken en uiterwaarden die langs deze rivieren liggen. Van hoogwater in de Rijn is sprake als de waterstand bij Lobith het peil van NAP +14 meter overschrijdt en verder overschrijding tot NAP +15 meter en hoger wordt verwacht.

De actuele waterstanden van onder andere de Rijn vindt u op de website www.actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat.

Ruimte voor de rivier

De verwachting is dat de maximale hoeveelheid water die de rivieren moeten afvoeren toeneemt. Het Rijk heeft besloten dit op te vangen door de rivieren meer ruimte te geven en niet door het verder verhogen van de dijken. In 2006 wordt naar verwachting de PKB (planologische kernbeslissing) Ruimte voor de Rivier definitief vastgesteld door de 1e kamer. Hierin staan maatregelen om de rivieren meer ruimte te geven, zoals dijkterugleggingen en uiterwaardverlagingen. Vooruitlopend op deze projecten is het waterschap al gestart met de voorbereiding van het verleggen van de Pleydijk bij Arnhem.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Hoog water in de IJssel bij Zwolle”

  1. “Het water in de IJssel bij Zwolle is als gevolg van de hevige regenval in het zuiden van het land in korte tijd met rap tempo gestegen’

    apart….. ik wist niet dat de Maas op een gegeven moment in de IJssel uitkomt, of is er iets ergs gebeurd ??

    Een eindje verderop staat dan weer:

    “Het wateraanbod van de Rijn en de IJssel wordt bepaald door het stroomgebied van de Rijn: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland”

    Oftewel…. mag die eerste regel in het bericht rap weg ?!

  2. Nooit van -bovenwater- gehoord?
    Regen en/of smeltende sneeuw komt in de Rijn en wordt via NL naar zee afgevoerd.
    Bij veel aanvoer gaan ook de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein open (NederRijn).
    Ondanks dat geeft dat nog steeds weerstand waardoor het water in de Gelderse IJssel ook zal steigen.

  3. @ hans,
    allemaal waar en leuk, maar het bericht stelt dat hevig regenval in het zuiden van het land leidt tot hoge waterstanden op de IJssel.

    Is gewoon onmogelijk !!

  4. Dat het in het zuiden heeft geregend wil niet zeggen dat dat NL en België was hoor ook zuidduitsland en Oostenrijk hebben genoeg water gehad en ja dan kan de Ijssel wel omhoog komen hoor. Dus zeg niet onmogelijk.

  5. Het wateraanbod van de Rijn en de IJssel wordt bepaald door het stroomgebied van de Rijn: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het peil van de Rijn stijgt als het in die gebieden regent of als de sneeuw in de bergen smelt. De Rijn moet dan in korte tijd een enorme hoeveelheid water verwerken. De Rijn komt bij Spijk ons land binnen. Direct daarna splitst de Rijn zich. Tweederde van het water gaat dan naar de Waal en eenderde deel gaat richting Arnhem. Vlak voor Arnhem splitst het water zich weer. Tweederde deel gaat nu naar de Nederrijn en eenderde deel vormt de IJssel.

  6. @ Derk:

    er staat toch echt “als gevolg van de hevige regenval in het zuiden van het land”. Da’s dus niet Duitsland, Oostenrijk…

  7. Derk, hou maar op. Dat is zo’n iemand met een PVV-mentaliteit. Het heeft in het ‘zuiden’ veel geregend. Dat is gewoon zo. Het gaat erom dat het water bij Zwolle hoog is. En dat klopt zo te zien.

  8. ach zucht… ik en een PVV mentaliteit. Veel grappiger moet het niet worden !
    Ook al regent het in Limburg en Brabant (‘zuiden van het land’) dagen achter elkaar, de IJssel zal daardoor echt niet stijgen…..

  9. Ik ben benieuwd of de paarden bij de Oude IJsselbrug inmiddels verplaatst zijn. Aan de kant van In de hoek bij het Engelse Werk (bij het bejaardencentrum) moesten de paarden het doen met een smalle strook langs het fietspad waar nog geen water lag.

Reacties zijn gesloten.