Half miljoen voor evenementen in Zwolle

Zwolle – Zwolle trekt het komende jaar ruim een half miljoen euro uit om evenementen in de stad te ondersteunen. Door de bijdrage worden tientallen publieksactiviteiten, van Ballonspektakel tot Zwolle Wereldstad, in 2011 mogelijk gemaakt. Aanvragen van Leontien’s Ladies Ride, High Energy Festival en Kerst-Inn 2011 werden afgewezen.

Naast een financiële bijdrage stelt de gemeente de evenementen ook (gratis) praktische ondersteuning ter beschikking. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van afzettingen en het verplaatsen van straatmeubilair als fietsenrekken en verkeersborden. Wethouder Cees Berkhout is duidelijk over waarom Zwolle bijdraagt aan een groot aantal evenementen: “We willen door het ondersteunen van evenementen in de stad niet alleen Zwollenaren een levendige woonplaats bieden, maar ook echt inhoud geven aan de  provinciale en regionale hoofdstad die we zijn. Dat versterkt onze aantrekkingskracht nog meer. Een aantal van deze evenementen zet Zwolle ook landelijk op de kaart. Dat de activiteiten, zoals onderzoek laat zien, ook tot extra bestedingen bij onze horeca en detailhandel leiden, is natuurlijk ook belangrijk.”

Om te zorgen dat ook nieuwe evenementen een kans krijgen om een plek te veroveren op de Zwolse evenementenkalender is er bij de verdeling van de bijdrages extra budget voor nieuwe, veelbelovende initiatieven en evenementen die Zwolle – uiteindelijk – (boven)regionaal op de kaart kunnen zetten.

Keuze

Organisatoren van evenementen kunnen elk jaar een geldelijke bijdrage vragen aan de gemeente. Als er meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, beoordeelt een werkgroep van de gemeente welke activiteiten het meest in aanmerking komen voor een bijdrage. Die keuze gebeurt aan de hand van duidelijke criteria. Is een organisator het niet eens met de keuze die de gemeente maakt, dan kan hij of zij een zienswijze indienen. Uiteindelijk bepalen burgemeester en wethouders welke evenementen op een bijdrage mogen rekenen. Dit is nu gebeurd.

Naast de tientallen evenementen die een subsidie krijgen, krijgen de Boekenmarkt en de Blauwvingerdagen – zij vroegen geen geldelijke bijdrage – praktische ondersteuning in de vorm van gemeentelijke dienstverlening.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het lijkt wel of alle bestuurders topografen zijn, zo ook deze wethouder die Zwolle weer eventjes op de kaart gaat zetten. Landelijk wel te verstaan!


  Maak melding

 2. Een aantal vragen aan de wethouder:

  1. Waar is het onderzoek in te zien?
  2. Wat is het belang van een levendige stad en hoe levendig is levendig?
  3. Komen mensen uit Enschede nu ineens naar Zwolle, omdat we provinciale hoofdstad zijn?
  4. Wat is een regionale hoofdstad?
  5. Wat is het belang om landelijk “op de kaart te staan”?
  6. Wat zijn de verborgen kosten (vandalisme, gezondheidsschade, schoonmaak, inzet beveiliging etc) van evenementen?
  7. Is er een voorbeeld van een succesvolle stad, die het predikaat evenmentenpretparkstad draagt?


  Maak melding

 3. Ach, daar hebben we onze Marketing Manager dhr. Berkhout weer, ik dacht al “wat doet die man toch allemaal in zijn vrije tijd?”. Leontien’s Ladies Ride krijgt geen bijrage van de Gemeente Zwolle meer om maar eens wat te noemen. Apart, al een paar jaar trekt dit evenement duizenden vrouwen vanuit en buiten Zwolle naar de stad, maar dit is kennelijk niet genoeg. En dat wordt dan bepaald door een luchtfietser die nota bene in Zeist woont en tot voor kort niets met de stad Zwolle had. Wat mij betreft blijft ie lekker in Zeist en wordt ie vervangen door iemand die wel blauw-wit hart heeft. Hij heeft hier in ieder geval niets te zoeken.


  Maak melding

 4. Ik vind het ook erg jammer dat met name Leontien’s Ladies Ride geen subsidie meer krijgt. Heb zelf nog nooit mee gefietst maar ben al wel 2x wezen kijken. En ken vele vrouwen die al wel eens mee gedaan hebben, en die kwamen steeds laaiend enthousiast terug< wat mij betreft gemeente denk hier nog eens goed over na.


  Maak melding

Reageer