Onderzoek naar ‘Zwolse Harry’ kan maanden duren

Zwolle – Tijdens de afronding van het archeologisch onderzoek aan de Menno van Coehoornsingel bij de locatie de 12 Apostelen werd maandagmorgen een bijzondere vondst gedaan. Dinsdag werd het botmateriaal door een fysisch-antropoloog blootgelegd, en werd het skelet geborgen. Het lijk zal nader onderzocht worden. 

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_6.jpg
Meten is weten… 

De tientallen botten werden dinsdag systematisch geborgen. Van alle overblijfselen werden door het onderzoeksteam foto’s gemaakt. Vervolgens werden de botten in kratjes gearchiveerd. De komende maanden zal het skelet nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek worden ook monsters genomen voor zogenaamd isotopenonderzoek. Hierbij wordt onder meer het gebit bestudeerd. Deze onderzoeken kunnen mogelijk licht werpen op de herkomst van het individu en informatie geven over het voedingspatroon. Het skelet heeft de werknaam ‘Zwolse Harry’ gekregen. Harry is vernoemd naar Weblog Zwolle fotograaf Harry ten Klooster, die bij de ontdekking van het skelet de opmerking maakte dat daar ‘Zwolse Harry’ ligt.

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_7.jpg

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_2.jpg
Het skelet moest vandaag geborgen worden, omdat het grondwater het skelet langzaamaan de grond in zou kunnen duwen… 

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_1.jpg
De hele dag was er veel bekijks bij de Menno van Coehoornsingel…

15-11-2010_opgraving_skelet_twaalf_apostelen_1.jpg
Zo werd het skelet van ‘Zwolse Harry’ maandag aangetroffen…

Eerder bericht:
In eerste instantie werd het schedel aangetroffen. Bij de schedel bleek meer botmateriaal aanwezig te zijn, bij nader onderzoek bleek het te gaan om een compleet skelet. Het skelet ligt in een lager gelegen deel in het landschap en moet gezien de vondst van een rekenpenning van vóór 1580 dateren. Opvallend is de houding van het skelet. Het lijk is zittend, met vastgebonden armen voor de benen langs, aangetroffen. Opmerkelijk is verder dat er rond het skelet geen sporen zijn aangetroffen van een kist of duidelijke grafkuil. Het is daarom nog een mysterie hoe het skelet op deze plaats terecht is gekomen. Op de locatie is namelijk nooit officieel begraven zoals rondom kerken en kloosters wel het geval is.

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_3.jpg

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_5.jpg

16-11-2010_berging_skelet_twaalf_apostelen_onderzoek_lederen_knoop_4.jpg
Lederen polsbandjes om de polsen zijn duidelijk zichtbaar…

Artikel delen:
Reacties 8

Reageer