Zwolle Wereldstad donderdag van start

Zwolle – Zwolle Wereldstad is een multicultureel festival, waarvan de 4de editie plaatsvindt van donderdag 18 t/m zaterdag 20 november in de Grote of St. Michaëlskerk. Ieder jaar staat één van de Millenniumdoelen centraal, dit jaar is het thema Millenniumdoel 1; extreme armoede en honger uitbannen.

zw.jpg

Donderdag organiseert het COS Overijssel een culinair werelddiner voor genodigden. Het werelddiner bestaat uit ingrediënten die per persoon beschikbaar zouden zijn, bij een wereldwijde, eerlijke voedselverdeling. De chef-kok van het Deltion College, Sip Punter, heeft i.s.m. prominente restaurants uit Zwolle de recepten ontworpen. De studenten van de horeca opleiding gaan deze avond uitvoeren. Het werelddiner is met 120 personen volgeboekt.

Vrijdag 19 november openen de kerkdeuren zich om 19.00 uur voor een concert van OMFO! OMFO staat voor Our Man From Odessa en is het project van de wonderbaarlijke Russische Multi-instrumentalist Gherman Popov, die in 1989 naar Nederland verhuisde. De kitschy communistische propagandamuziek van het Brezjnev-regime, waarin hij opgroeide vermengt hij met de vrolijke anarchie die hij in Amsterdam ontdekte.

Zaterdag zal de Grote of St. Michaëlskerk omgetoverd worden in een buitenlandse Bazaar. Bij de verschillende kramen worden de meest uiteenlopende wereldse producten aangeboden; van boeken tot kleding, van kookgerei  tot lekkere hapjes. Ook wordt er waar uit alle windstreken verkocht waarvan de opbrengst ten goede komt van kleinschalige (hulp)organisaties. Verder zijn er muziek,- en dansoptredens én een aantal voorstellingen van VETarm, de jeugdtheatervoorstelling die speciaal voor Zwolle Wereldstad  is gemaakt. In de kerk zal het wereldcafé van LIZA zorgen voor koffie, thee en bijzondere drankjes.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Millenniumdoel 1 is niet extreme armoede en honger uitbannen (dat zou absoluut geen realistisch doel zijn) maar:

  Halvering van de armoede
  Het percentage mensen dat in extreme armoede leeft, moet in 2015 ten minste voor de helft zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan $1,25 per dag te besteden heeft. In 1990 leefden 1,8 miljard mensen in extreme armoede, oftewel 41,7 procent van de wereldbevolking.

  Iedereen fatsoenlijk werk
  Minder armoede kan alleen worden bereikt als meer mensen aan een fatsoenlijke baan worden geholpen. Fatsoenlijk werk is productief werk dat wordt uitgevoerd uit vrije wil onder gelijke, veilige en waardige omstandigheden. Juist in arme landen hebben mensen vaak slechtbetaald, tijdelijk of onveilig werk. Dit probleem doet zich vooral voor onder vrouwen en jongeren.

  Halvering percentage mensen met honger
  In 2015 moet ook het percentage mensen dat honger lijdt zijn gehalveerd. In 1990 was dat percentage 20 procent. En bijna eenderde van alle kinderen onder de vijf was toen ondervoed.

  Waarbij ik niets zal roepen of dit dan wel realistisch en (mondiaal) meetbaar is. Het is in ieder geval wel een doel maar afhankelijk van heel veel andere factoren die je wel kan willen maar niet (in 1 of 2 generaties) kunt oplossen.
  Misschien zit een deel van de oplossing niet in de vraag van de mensen opgesloten maar in de hoeveelheid mensen :-*


  Maak melding

Reageer