Restauratie oliemolen De Passiebloem bijna voltooid

Zwolle – De restauratie van oliemolen De Passiebloem aan de Vondelkade is bijna voltooid. Vrijdag brengt wethouder Gerrit Piek de molenroeden terug aan de molen. Hiermee is de restauratie van De Passiebloem nog niet geheel afgerond. Na het plaatsen van de roeden worden de wieken weer volledig opgebouwd. 

Bij de restauratie is onder meer de fundering van het vuister hersteld. Het vuister is de stenen haard waarop het lijnmeel wordt verwarmd. Ook zijn delen van het houtwerk aan de stelling van de molen vervangen en is de molen voorzien van een nieuwe houten staartbalk en een nieuwe korte spruit. Deze bleken aangetast door houtrot. De meest ingrijpende verandering was de vervanging van de molenroeden. Deze zijn vervangen omdat de constructie van de vorige roeden volgens de landelijke richtlijnen voor stalen molenroeden te licht was.

Oliemolen De Passiebloem is gebouwd in 1776 en de werking van de molen is tegenwoordig nog precies zoals vroeger. In de tijd van de olieslagerij stonden er in Zwolle minstens vijf oliemolens aan de Nieuwe Vecht. De Passiebloem is de enige molen die ons nu nog herinnert aan de destijds voor Zwolle zo belangrijke industrie.

Artikel delen:

Reageer