Stadsbouwteam moet ruimtelijke kwaliteit verbeteren

Zwolle – Woningstichting SWZ is positief over de voorstellen van de Vrienden van de Stadskern Zwolle ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad. In de afgelopen periode werden de juridische degens gekruist over de sloop en nieuwbouw van het voormalige bankgebouw aan de Potgietersingel. De Vrienden van de Stadskern bestreden de door de gemeente verleende vergunningen aan SWZ. De gemeente kreeg van de rechter gelijk en daarop hebben de Vrienden hun verzet gestaakt.

Inmiddels is het gebouw De Potgieter gereed en verhuurd. Op woensdag 24 november is de officiële opening. SWZ vindt het gebouw in vele opzichten een aanwinst voor de binnenstad. Het is bijzonder dat op deze plek in het hartje van Zwolle anno 2010 sociale huurappartementen konden worden gerealiseerd. In het gebouw bevinden zich 28 tweekamerappartementen en op de begane grond opent de Natuurwinkel Zwolle op 25 november haar deuren. In het verlengde van de juridische procedures zijn de Vrienden van de Stadskern en Woningstichting SWZ met elkaar om tafel gaan zitten. “Beide organisaties houden zich nadrukkelijk met de stad bezig en dan weet je dat je ook weer verder moet”, aldus de voorzitter van de Vrienden.

In die gesprekken over de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad is natuurlijk ook stilgestaan bij de vraag hoe geschillen zoals rond de Potgietersingel in de toekomst voorkomen kunnen worden. Een lokaal in Zwolle verankerde organisatie als SWZ heeft hier een groot belang bij.

De voorstellen van de Vrienden om de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te verbeteren zijn in dat kader door SWZ positief ontvangen. Het gaat dan om de vorming van een Team Ruimtelijke Kwaliteit en om het beter organiseren van de beginspraak. SWZ voegt hier aan toe dat projecten in de binnenstad werkbaar en uitvoerbaar moeten blijven en dat er niet teveel in organisatieschema’s moet worden gedacht.

Het idee van een Team Ruimtelijke Kwaliteit of stadsbouwteam komt ook aan de orde in het Collegeakkoord: “In een stadsbouwteam werken Zwollenaren en vakmensen met de gemeente samen aan de ontwikkeling van de binnenstad. Passend bouwen is het uitgangspunt.” In de Perspectiefnota borduurt de gemeente op die plannen voort.

Artikel delen:

Reageer