Zwolle schreeuwt om cultuur

Zwolle – Op 20 november wordt er in heel Nederland actie gevoerd tegen het snoeiharde mes dat het kabinet Rutte in kunst en cultuur zet. Door het hele land verzamelen mensen zich om 16.00 uur op straat om zich te laten horen voor het behoud van kunst en cultuur in Nederland.

In Zwolle is de manifestatie op het Grote Kerkplein, voorafgegaan door processies die vertrekken van drie locaties aan de rand van de binnenstad en allen eindigen op het plein. Er wordt 20% gekort op cultuur, met als toegift een verhoging van 13% BTW op kaartjes voor concerten, beeldende kunst en voorstellingen. En dat terwijl de hele kunstenbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is geen bezuiniging, dat is afbraak van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet.

Zwolle Schreeuwt Om Cultuur is onderdeel van de landelijke manifestatie Nederland Schreeuwt Om Cultuur en wordt georganiseerd en gedragen door Zwolse kunst en cultuurinstellingen. Een goed functionerende samenleving en een bloeiende economie zijn gebaat bij cultuur. Zwolle kan trots zijn op haar culturele rijkdom en het vele talent waarover de stad beschikt.

Het programma
15.15 uur Verzamelen op drie locaties:
  * Stationsplein
  * ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten, Docent Drama, Rhijnvis Feithlaan
  * ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten, Conservatorium, Broerenkerkplein

15.30 uur Start van de processies, begeleidt door een muzikaal thema op trommels.
16.00 uur Manifestatie op het Grote Kerkplein. Hier wordt iedereen onthaald door Firma Weijland. Daarna leest rapper Typhoon het landelijk manifest voor en biedt dit aan aan de wethouder van cultuur van Zwolle: Nelleke Vedelaar. Vervolgens wordt het muzikale thema in gezamenlijkheid tot grote hoogte opgezweept waarna ………….. een oorverdovende stilte die de ZWOLSE SCHREEUW OM CULTUUR symboliseert. De manifestatie wordt afgesloten met een lied, gezongen door Rivka Ruiter.

Oproep
Hou je van kunst en cultuur, dan is nu het moment om je te laten horen! En dat is hard nodig, dus mocht je mee willen lopen, kom dan om 15.15 uur naar een van de drie locaties.
Voor de locaties, acties en meer informatie over de bezuinigingen, zie de site: www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Artikel delen:
Reacties 24
 1. dat gesteld wordt dat het gros van Nederland hiervan geniet, waag ik te betwijfelen, bovendien ben ik van mening dat het steeds meer zelfsupporting moet worden, dan zal blijken waar dat gros van Nederland uit bestaat, het kon wel eens zo zijn, dat het gros verdwijnt, jammer van alle kunstenaars die dan weer hobbymatig te werk zullen moeten gaan, maar om de belastingbetaler mee te laten betalen waar ze helemaal niet op zitten te wachten, lijkt mij ook niet echt gezond


  Maak melding

 2. @ Jan Elsinga: Ik denk dat er belastingbetalers zijn die niet op zitten te wachten maar dat er daarentegen ook veel belastingbetalers zijn die er wel degelijk op zitten te wachten. Het is belachelijk om er, tussen de regels door, in je redenering van uit te gaan dat cultuurliefhebbers geen belasting zouden betalen. Betaalde belasting zijn ook de centen van deze mensen.
  En het lijkt mij heel gezond om belastinggeld te gebruiken voor dingen waar veel belastingbetalers van houden. Namelijk, cultuur.


  Maak melding

 3. Veel mensen realiseren zich niet half wat er allemaal onder cultuur valt. In Zwolle is bijvoorbeeld het bevrijdingsfestival ook cultuur en wat te denken van Jan Smit in de IJsselhallen. Ook die concerten gaan veel duurder worden dankzij de verhoging van de BTW. Hedon gaat hier last van krijgen, net als de Spiegel, Odeon, etc etc.

  Er gaan veel meer mensen naar culturele activiteiten dan naar voetbalwedstrijden. Ik loop morgen mee! Ik hoop dat er heel veel mensen zijn die met ons meelopen! Zwolle schreeuwt om cultuur!


  Maak melding

 4. pfffff, overal word gekort en dan is het toch ook logisch dat dit bij cultuur gebeurt?
  Eens kijken wat de opkomst is voor deze manifestatie(0,0) en waarom wordt toch elke keer de vergelijking met voetbal gemaakt?
  Kunst en cultuur mag wel eens getoetst worden op de kwaliteit en bereikbaarheid misschien gebeurt dit u wel meer omdat er minder geld beschikbaar is?
  Dat concerten duurder worden is ook een logisch gevolg van de kwakkelende economie. Iedereen levert in…


  Maak melding

 5. Doek die hele voetbal maar op en stel dat geld beschikbaar voor cultuur.

  Daar hebben we tenminste wat aan ipv een beetje zinloos achter een balletje aanhollen.


  Maak melding

 6. Wat PatrickP al zegt, iedereen heeft last van korten op cultuur.
  De bibliotheek, concerten, theater, musea, etc. etc.

  Iemand die op geen enkel front gebruik maakt van cultuur bestaat haast niet.

  Ook het BFO heeft er last van, misschien niet die BTW (hoewel, onderwater…), maar wel door de 20% korting. En zeker als je het over een paar jaar bekijkt. Bands krijgen door de 20% minder in cultuur minder de kans om te groeien. De kleine zaaltjes waar ze moeten doorbreken hebben nml. ook minder inkomsten en meer uitgaven hierdoor.

  Cultuur is een grote trap waar de bedrijvers van cultuur onderaan beginnen en door moeten groeien naar boven. Circus Rutte is nu bezig om de onderste spijlen er uit te zagen.

  Voor je het weet heb je alleen maar cultuur over voor de massa, dus alleen maar Kane en Andre Rieue.

  En ja, de opmerking over voetbal is meer dan terecht, want een voetbalkaartje blijft wel gewoon belast met 6%, terwijl daar veel minder mensen gebruik van maken.

  Ja john, overal wordt op gekort, maar nergens relatief zoveel als op cultuur. Circus Rutte maakt de Nederlandse cultuur in 2 maanden kapot op deze manier.

  Iedereen die het eens is met de 20% korting en de 13% BTW verhoging zou zich de ogen uit de kop moeten schamen, dat ze een land zo arm willen creëren.


  Maak melding

 7. @drama: Elke cent die daar naartoe gaat is er al 1 te veel.

  @john: Voetbal is toch die sport waarbij mannen hun falen in het echte leven moeten compenseren met veel verbaal geweld en machogedrag? Ik heb nooit zo die behoefte gehad.

  Op je 12e is dat allemaal leuk en aardig, maar we worden toch allemaal een keer volwassen?

  @ikke: Uw consumptiegebruik en toiletbezoek is die dag ook gratis?  Maak melding

 8. Yo Bert, heb je een knuffel nodig?

  Voetbal is de nr 1 sport van de wereld, maar het is toch niet voetbal vs cultuur? Voetbal is cultuur!

  Voetbalkaartjes zijn al belachelijk hoog, er mag best wat meer geld in gestoken worden om die wat lager te maken. Mag best ten koste van zo’n oversubsidieerd geflopt festival ZWART.


  Maak melding

 9. @drama beweer je nu met droge ogen dat er geen cent belastinggeld naar voetbal geld gaat in Nederland????

  @john als voetbal cultuur is, dan per direct de prijzen van een toegangskaartje belasten op 19%


  Maak melding

 10. Hoeveel geld hebben alle steden samen tot nu toe in stadions gepompt?
  Hoeveel gemeensschapsgeld gaat er elke week weer naar beveiliging en relbestrijding rond voetbal?
  Hoeveel clubs zijn er al niet gered met extra goedkope leningen?
  Hoeveel geld gaat er naar promotie van EK’s/WK’s (let op: zwaar verliesleidend!!)?


  Maak melding

 11. Broekzak vestzak drama, maakt mij het uit waar het precies heen gaat, er gaat belastinggeld naar de BV Voetbal, klaar. Ladingen. Maakt me verder niet uit. Maar ik vind het wel krom dat dat nog wel 6% is, en cultuur waar veel meer mensen gebruik van maken, naar 19% gaat.


  Maak melding

 12. leuke colom van Rosanne Hertzberger in nrc.next “SCHREEUW”

  (excuus voor de lap tekst, maar ik zou niet weten hoe ik dit anders kan laten zien)

  Op 22 november gaat Freek de Jonge in de Heineken Music Hall proberen om die krakende deurstem van hem tot een schreeuw te verheffen. Het moet een schreeuw ??voor cultuur?? worden, of eigenlijk ??voor subsidie??, ook al haalt hij die twee continu door elkaar. Bij Pauw en Witteman lichtte hij de actie nog eens toe in dat bijna standaard geworden rampenvocabulaire: er is een kaalslag aan de gang, een Kristallnacht, een beeldenstorm, Talibaanachtige cultuurdestructie.

  Ik weet niet of Freek de Jonge de afgelopen tijd nog wel eens door de Marnixstraat is gefietst. Want terwijl hij op televisie de Apocalyps van de Nederlandse cultuur voorspelt, is daar in rap tempo een prachtig nieuw ??Nieuwe de la Mar??-theater uit de grond gestampt. In 2005 was het Freek de Jonge zelf die er de laatste voorstelling speelde. Er was geen geld voor de verbouwing van het vervallen en brandonveilige gebouw.

  Maar tegen de woedende beeldenstorm in heeft Joop van den Ende 60 miljoen euro in het pand gepompt, inclusief 1 miljoen euro per jaar voor ??onrendabele?? voorstellingen. Geen centje subsidie was er nodig. De VandenEnde Foundation doet hiermee in zijn eentje al 20 procent van de bezuinigingen op het cultuurbudget teniet. Freek zal er wel van schrikken. Wat nou als er helemaal geen schreeuw nodig is, maar een deel van de problemen kan worden opgelost als men gewoon eventjes met de Quote 500 op schoot een rondje belt?

  Ook het Nieuwe de la Mar zal hinder ondervinden van de bezuinigingen. Kaartjes worden bijvoorbeeld duurder door de hogere btw-tarieven. Maar bij de Freek de Jonges gaat het verder, die hebben last van een existentiële crisis. De organisatie weet een schreeuw om subsidie niet meer te onderscheiden van een schreeuw om cultuur. Dat is ernstig. Zijn de gezelschappen en orkesten van dit land gaan geloven dat de subsidie hen definieert? Zijn ze hun bestaansrecht gaan ontlenen aan het feit dat ze gesponsord worden door de overheid?

  Het nieuwe nieuwe de la Mar laat zien hoe het anders kan. Terwijl Freek straks staat te schreeuwen om subsidie, gaat het doek daar gewoon weer open. The show will go on. Altijd.  Maak melding

 13. Kaartverkoop Lowlands volgende week van start
  De kaarten voor het driedaagse festival in Biddinghuizen zijn in 2010 slechts ??165,–. Na de BTW verhoging komt daar dik twintig euro bovenop. De muntprijs blijft in 2011 wel hetzelfde als dit jaar: ??2,50
  Wie zou er niet gaan?


  Maak melding

 14. Een concert georganiseerd door het Amerikaanse Mojo waar het gros van de grote bands vandaan komen, kost al gauw 50 euro of meer. Exclusief de zgn. servicekosten van meer dan 5 euro.

  Jan Smit op de eerste rang is 40 euro. En dan komt de nodige drank. Op een Lowlands festival 4 euro. Nog wat eten erbij is 6 euro voor een bak patat met een frikandel.

  Als dat al de nieuwe tendens is, dan is die 10 euro extra voor de schatkist peanuts.


  Maak melding

 15. Lekkere saaie discussie over centen hiero. [gaap] Straks allemaal wijdbeens voor de TV, beetje sabbelen op de afstandsbediening. Massale indutting. We stuiptrekken nog wat op het toetsenbord en dan zakken we terug in het moeras dat ons land ooit was. Niet eens zonde. De lol was er toch al af….


  Maak melding

 16. Zwolle kan trots zijn op haar culturele rijkdom en het vele talent waarover de stad beschikt.

  Dat is een vaststaand feit, maar we hebben het nooit goed weten uit te dragen, een hiervoor openstaand gemeentebestuur kan hier faciliterend veel aan bijdragen maar als je nog een vergunning aan moet vragen (kopen) om een (zwolse) vlag uit te mogen hangen stimuleert dat zeker niet.


  Maak melding

Reageer