Molenroeden terug op De Passiebloem

Zwolle – De restauratie van oliemolen De Passiebloem aan de Vondelkade is bijna voltooid. Vrijdagmorgen bracht wethouder Gerrit Piek de molenroeden terug aan de molen. Hiermee is de restauratie van De Passiebloem nog niet geheel afgerond. De volgende stap is, dat de wieken weer volledig opgebouwd worden. 

img_5165_copy.jpg

Bij de restauratie is onder meer de fundering van het vuister hersteld. Het vuister is de stenen haard waarop het lijnmeel wordt verwarmd. Ook zijn delen van het houtwerk aan de stelling van de molen vervangen en is de molen voorzien van een nieuwe houten staartbalk en een nieuwe korte spruit. Deze bleken aangetast door houtrot. De meest ingrijpende verandering was de vervanging van de molenroeden. Deze zijn vervangen, omdat de constructie van de vorige roeden volgens de landelijke richtlijnen voor stalen molenroeden te licht was.

img_5102_copy.jpg

img_5114_copy.jpg

img_5190_copy.jpg

Oliemolen De Passiebloem is gebouwd in 1776 en de werking van de molen is tegenwoordig nog precies zoals vroeger. In de tijd van de olieslagerij stonden er in Zwolle minstens vijf oliemolens aan de Nieuwe Vecht. De Passiebloem is de enige molen die ons nu nog herinnert aan de destijds voor Zwolle zo belangrijke industrie.

img_5103_copy.jpg

img_5213_copy.jpg

Artikel delen:

Reageer