Manifestatie ‘Zwolle Schreeuwt Om Cultuur’

Zwolle – Zaterdag werd er in heel Nederland actie gevoerd tegen het kabinetsbeleid dat kunst en cultuur hard treft. Net als in veel grote plaatsen in Nederland was er ook een manifestatie in Zwolle. Rond 16.00 uur verzamelden vele actievoerders zich op de Grote Kerkplein om zich te laten horen voor het behoud van kunst en cultuur in Nederland met de actie ‘Zwolle Schreeuwt Om Cultuur’. De animo voor de manifestatie was groot.

img_5940_copy.jpg

Voorafgegaan vertrokken van drie locaties aan de rand van de binnenstad processies. Vanaf he tstationsplein en de locaties van Hogeschool der Kunsten ArtEZ. Allen eindigden op het stadsplein. "Er wordt 20% gekort op cultuur, met een verhoging van 13% BTW op kaartjes voor concerten, beeldende kunst en voorstellingen. En dat terwijl de hele kunstenbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is geen bezuiniging, dat is afbraak van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet." Zwolle Schreeuwt Om Cultuur is onderdeel van de landelijke manifestatie Nederland Schreeuwt Om Cultuur en wordt georganiseerd en gedragen door Zwolse kunst en cultuurinstellingen. Een goed functionerende samenleving en een bloeiende economie zijn gebaat bij cultuur. Zwolle kan trots zijn op haar culturele rijkdom en het vele talent waarover de stad beschikt.

img_5955_copy.jpg

img_6046_copy.jpg

img_6015_copy.jpg

Op het Grote Kerkplein werden de processies onthaald door Firma Weijland. Daarna las rapper Typhoon het landelijk manifest voor en bood dit aan de wethouder van cultuur van Zwolle, Nelleke Vedelaar, aan. Vervolgens werd het muzikale thema in gezamenlijkheid tot grote hoogte opgezweept waarna een oorverdovende stilte volgde die de Zwolse Schreeuw Om Cultuur symboliseerde. De manifestatie werd afgesloten met een lied, gezongen door Rivka Ruiter.

img_5963_copy.jpg

img_5986_copy.jpg

img_6014_copy.jpg

img_6032_copy.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

28 gedachten over “Manifestatie ‘Zwolle Schreeuwt Om Cultuur’”

  1. Dat ook cultuur moet inlevern dat snap ik nog wel. Hoeveel in levern daar valt over te twisten. En dat het ergens pijn zal gaan doen, dat geld op dit moment voor velen. Maar waarom dan ook nog 13% BTW op een kaartje erbij. Dat vind ik van de gekke.

  2. Zeker 400 man op het Kerkplein! Goed hoor! ook door de Dierzerstraat oogste de processie applaus van winkelend publiek! Het manifest wat werd voorgedragen door Typhoon aan wethouder Vederlaar, was duidelijk! Zij was onder de indruk en gaf een positief geluid! de artistiekelingen en cultuurliefhebbers schreeuwden luid en duidelijk….. een goed signaal tegen foute beslissingen in Den haag!

  3. Het wordt tijd dat ik ook ga klagen dat ik als ondernemer nog nooit subsidie heb gekregen en altijd al 19% btw moet afdragen.

    Als het zonder subsidie of door de hoge btw niet kan draaien, is het niet levensvatbaar. Iets wat ondernemers altijd al ervaren.

  4. Bijzonder trouwens dat iedereen rept over een prijsverhoging van 13%, terwijl het een verhoging van 12,2% is, dat scheelt toch weer wat. 😉

  5. Bericht door ingrid, op 20 november 2010 om 22:16

    Maar waarom dan ook nog 13% BTW op een kaartje erbij. Dat vind ik van de gekke.

    Ja snap ik ook niet.

  6. ZEKER 400 MAN! Ben benieuwd hoeveel gelegenheidbezoekers daarbij waren ivm de intocht van Sinter Klaas. Het leeft hier niet dat blijkt wel.
    In iedergeval steun van Frits Bolkestein! Schaap in wolfskleren of andersom?

  7. Misschien moeten alle mensen die gelijk beginnen over dat mensen in de kunsten niet moeten zeiken ‘want iedereen moet toch bezuinigen….’ en ‘ik wil ook wel subsidie’ en nog meer van dat soort losse flodders die worden na gepraat, misschien moeten die mensen zich eerst even iets beter laten informeren over wat deze bezuinigingen op de kunsten echt betekenen.
    En hoe onevenredig zwaar de rekening van de crisis wordt neergelegd bij een sector die het minst te maken heeft met het ontstaan van die crisis.

  8. Er zijn wel meer dingen in Nederland die het zonder overheidsubsidie erg zwaar krijgen of helemaal afhankelijk zijn. Defensie, onderwijs, wegenbouw, waterschap, kinderopvang, enz enz. Het is maar wat je als samenleving ( of een groot deel daarvan ) belangrijk genoeg vindt om er je gezamenlijke centen aan te besteden.
    Die economische meetlat er weer eens langs leggen is dus een niet erg steekhoudend argument en ook niet waar de discussie mijns inziens over zou moeten gaan.

  9. De prijsverhoging is inderdaad 12,3%, maar de belastingverhoging 216%.
    Er zijn ook ondernemers die 6% afdragen.

    Ooit werd volgens mij het verschil tussen 6 en 19 (dan wel 17,5) procent bepaald door het feit of het product wel of geen eerste levensbehoefte is. Dat lijkt mij een goede maatstaf, en daarom vind ik het redelijk dat de cultuursector ook gewoon 19% moet afdragen, net als ik. Laat ik daar dan direct aan toevoegen dat ik vind dat dit net zo goed voor de bouwsector of voetbalkaartjes moet gelden. Iets waar ik privé toevallig weer van profiteer. Als je grenzen trekt moet je die eerlijk trekken.

    misschien moeten die mensen zich eerst even iets beter laten informeren over wat deze bezuinigingen op de kunsten echt betekenen.

    Nou, ik ken persoonlijk mensen uit de kunstwereld die er blij mee zijn. ‘Eindelijk is het afgelopen met die oneerlijke concurrentie van de ene partij wel subsidie en de andere niet.’, om in hun eigen woorden te blijven. Wat mij betreft gaan de bedragen in de kunstwereld weer normale vormen aannemen, wat geklieder op een doek moet zomaar vele tienduizenden euro’s kosten, terwijl de materiaalkosten en manuren hooguit enkele procenten daarvan kosten.

    Ik blijf erbij, als er geen markt is voor die dure kunst, dan moet je ermee ophouden.

  10. Volgens mij gaat het niet alleen om kunst en moet je verder in de toekomst kijken.

    Veel culturele dingen zullen duurder worden (niet alleen kunst, ook concerten e.d.). Waardoor er minder mensen naartoe gaan (te duur). Waardoor degenen die nog wel/nog steeds subsidie krijgen waarschijnlijk minder gaan krijgen of niet meer, omdat ze hun doelstellingen van het minimum aantal bezoekers niet meer halen (omdat de kaartjes duurder zijn geworden, en niet iedereen dat meer kan betalen). En daardoor zal er steeds minder cultuur zijn.

    Als ik straks kinderen heb lijkt het me hartstikke leuk om met ze naar een museum te gaan, of concert, of festival e.d. Maar tegen welke prijs? En is het er dan nog wel, met keuze, of is de keuze weggevallen omdat alleen de groten overeind kunnen blijven?

  11. Tja, korten op cultuur op de manier die de minister voor ogen heeft, betekent uiteindelijk ook dat de instrumenten die nu gebruikt worden door iedereen in heel Zwolle straks alleen nog voor de elite klaar kunnen liggen, omdat zij het wel kunnen betalen en de ‘gewone man’ niet meer.
    Hoe dan ook is het niet verkeerd om te kijken naar wat er in alle sectoren bezuinigd kan worden, maar dan niet ten koste van alles!

  12. Die stijging van 12,3% op toegangskaartjes zal ertoe leiden dat er geen/minder podium zal zijn voor ‘beginnende’ bands/acts. Om de entreeprijzen betaalbaar te houden zal er op de (toch al zeer lage) gage gekort gaan worden.

    Rinus schreef:

    Er zijn wel meer dingen in Nederland die het zonder overheidsubsidie erg zwaar krijgen of helemaal afhankelijk zijn.

    Wat dacht je bijvoorbeeld van de +/- ?? 12.000.000.000,- hypotheekrenteaftrek? Dat gesteld tegenover ?? 1,800.000.000,- huursubsidie waar dan weer wel op bezuinigd gaat worden…

    Henk en Ingrid zullen wel een koophuis hebben en bang zijn voor andere culturen, maar niet bereid te investeren in hun eigen cultuur.

  13. Het lijkt me dat de mensen die op het plein aanwezig waren, grotendeels de ‘ondernemers’ zijn die zelf in de kunstensector werkzaam zijn. Ik zie zo wat bekende gezichten uit de sector. Waarschijnlijk heel weinig ‘publiek’ die van de kunsten genieten. M.a.w.: het boeit niet zo die Cultuur.

  14. @ Tja:
    .

    M.a.w.: het boeit niet zo die Cultuur.

    Een beetje voorbarige conclusie op basis van een paar foto’s lijkt me. Foto’s waarop direct betrokken uitvoerders actie voeren. De rest gaat wel mopperen als het kaartje verschrikkelijk (te) duur blijkt geworden.

  15. Zouden al die schreeuwers met Freek de Jonge voorop, ook eens zo fel kunnen reageren als het over de vele problemen in de zorgsector gaat?
    Ik heb ze nooit gezien.

  16. Ik vind ook dat er (te) fors bezuinigd wordt op cultuur, maar tegelijkertijd zou het van de zotte zijn als die sector ontkomt aan de bezuinigingen. Ik ben het eens met zusenzo dat nu de dames en heren zelf de pijn in hun portomonnee gaan voelen, ze ineens in actie komen, dat is nogal hypocriet. En die vrije theaterproducenten moeten helemaal hun grote mond houden, want de prijzen voor musicals en popconcerten zijn al jaren belachelijk hoog. De afgelopen jaren hebben ze zich ook nooit druk gemaakt over hun bezoekers, nu ineens wel, omdat hun bedrijfsvoering in het gedrang komt. Lekker makkelijk.

  17. Op het huidige budget van iets meer dan 400 mlj wordt 200 mlj bezuinigd, da’s 50%.
    Daar overheen komt nog de belastingverzwaring van 13%.
    Noem mij eens één andere sector die zo hard wordt getroffen door de bezuinigingen van dit kabinet dan?

  18. Jaspert op een totaal van meer dan 14 miljard aan bezuinigingen valt 200 miljoen nogal mee. Of vind je dat bejaarden en en andere hulpbehoevenden NOG MEER in moeten leveren? Leuk is anders, maar ook op cultuur moet bezuinigd worden, hoe armoedig ik dat ook vind.

  19. Op 14 miljard valt 200 miljoen wel mee ja, op 400 miljoen is het onevenredig veel. Kan je niet met me oneens zijn lijkt me.

    Opvallend is ook wel dat veroorzakers van de economische crisis: De banken, niet of nauwelijks meebetalen aan die 14 milj. bezuinigingen.
    En dat diegenen die echt wel wat kunnen missen (in dit land leven 124.000 miljonairs) er op vooruitgaan tijdens deze bezuinigingen!

Reacties zijn gesloten.