Statenleden en raadsleden voor de klas

Zwolle – Laura Antuma en Henk Veltkamp (Statenleden Provincie Overijssel), Frankwin Mussche en Reinier Mulder (raadsleden van de gemeente Zwolle) staan woensdag 24 november a.s. in Zwolle voor de klas.

De Staten- en de raadsleden gaan op het Carolus Clusius College met een aantal Havo en VWO klassen in gesprek over de democratie en de rol van de provincie en de gemeente daarin. Deze lessen zijn onderdeel van het project ‘Jong Overijssel doet mee!’ van de provincie Overijssel. Het is gebleken dat jongeren niet goed het onderscheid weten te maken tussen wat de provincie is en doet en waarvoor een gemeente verantwoordelijk is. Onderzoek van de Jongerenraad Overijssel heeft aangetoond dat jongeren zich best willen verdiepen in de democratie, zolang de leerstof maar onder schooltijd wordt aangeboden. Reden genoeg voor de provincie en de gemeente om samen de scholieren op school op te zoeken.

De provincie Overijssel besteedt sinds enige jaren extra aandacht aan jongeren tussen de 15 en 18 jaar met de bedoeling om hen méér te betrekken bij de democratie. Slechts één op de vier jongeren weet dat hij/zij op z’n achttiende mag stemmen op leden van provinciale Staten.

Ook de gemeenteraad van Zwolle wil scholieren enthousiast maken voor de politiek en organiseert, net als de provincie, regelmatig debatten met scholieren waarbij een raadsvergadering wordt nagespeeld.

Artikel delen:

Reageer